
Redaktör:
Gita Ljunggren
Recept, råd och klimatsmarta mattips
2009-06-25

Maten står för 25 procent av hushållens klimatpåverkan i Sverige. Nu finns det en sajt som ger enkla och tydliga tips ända in i hemmen hur vi kan bli mer klimatsmarta i våra matval: www.matochklimat.se
Syftet med Mat & Klimat är inspirera till att göra smarta klimatval. Konsumenterna får bl.a. konkreta tips om hur man kan välja klimatsmart i mataffären. Några exempel på frågor som besvaras ärl: Ska jag välja potatis, ris eller pasta om jag vill göra ett bra klimatval? Vilket kött belastar klimatet minst? Är det bra att välja närodlat? Besökarna får också inspiration av Klimatkocken Carina Brydling som bjuder på klimatsmarta recept. Det finns även möjlighet att ställa frågor till Svenskt Sigills Klimatexpert Anna Richert.
- Det måste vara enkelt att välja klimatsmart mat, säger Anna Richert, klimatexpert på Svenskt Sigill. Det handlar om att äta mindre av det som påverkar mycket, och mer av det som påverkar litet. Det har varit svårt att hitta konkret information om detta, så därför har vi startat denna sajt.
Bönder och odlare får inspiration av en enklare guide där man kan se hur den egna gården påverkar klimatet, och konkreta tips på vad man kan göra för att minska gårdens klimatbelastning. Goda exempel från andra gårdar visas också som inspiration.
Bakom sajten står Svenskt Sigill och Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.
För att öka tillgängligheten på klimatsmarta recept som efterfrågas allt mer från konsumenterna så finns recepten även på Tasteline.
Mer information:
Anna Richert, Klimatexpert Svenskt Sigill, 08- 787 53 73, anna.richert@sigill.lrf.se
Anders Holmestig, LRF Ledningskansli, 08-787 51 14, anders.holmestig@lrf.se
Syftet med Mat & Klimat är inspirera till att göra smarta klimatval. Konsumenterna får bl.a. konkreta tips om hur man kan välja klimatsmart i mataffären. Några exempel på frågor som besvaras ärl: Ska jag välja potatis, ris eller pasta om jag vill göra ett bra klimatval? Vilket kött belastar klimatet minst? Är det bra att välja närodlat? Besökarna får också inspiration av Klimatkocken Carina Brydling som bjuder på klimatsmarta recept. Det finns även möjlighet att ställa frågor till Svenskt Sigills Klimatexpert Anna Richert.
- Det måste vara enkelt att välja klimatsmart mat, säger Anna Richert, klimatexpert på Svenskt Sigill. Det handlar om att äta mindre av det som påverkar mycket, och mer av det som påverkar litet. Det har varit svårt att hitta konkret information om detta, så därför har vi startat denna sajt.
Bönder och odlare får inspiration av en enklare guide där man kan se hur den egna gården påverkar klimatet, och konkreta tips på vad man kan göra för att minska gårdens klimatbelastning. Goda exempel från andra gårdar visas också som inspiration.
Bakom sajten står Svenskt Sigill och Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.
För att öka tillgängligheten på klimatsmarta recept som efterfrågas allt mer från konsumenterna så finns recepten även på Tasteline.
Mer information:
Anna Richert, Klimatexpert Svenskt Sigill, 08- 787 53 73, anna.richert@sigill.lrf.se
Anders Holmestig, LRF Ledningskansli, 08-787 51 14, anders.holmestig@lrf.se
Källor:
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbrukVärmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2022-02-28
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnanBröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför… -
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigtFörsäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-09-08
Ekologiska alternativ saknas bland vegoprodukterNoll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-08-04
Ängens dag räddar blomsterprakten och den biologisk mångfaldenDen 7 augusti firas Ängens dag runt om i hela landet, men redan från mitten av juli till början av…