
Redaktör:
Gita Ljunggren
Klimatsmart lunch med KRAV
2011-09-28

På dagens seminarium (den 28 september) om ett hållbart samhälle, som anordnas av Världsnaturfonden och Jordbruksverket, serveras KRAV-certifierad mat till lunch. I fokus för dagens seminarium står frågan om ett hållbart samhälle där jordbruket använder sig av jordens resurser på bästa sätt.
I Sverige arbetar över 4 000 KRAV-bönder för att öka den biologiska mångfalden och minska den negativa klimatpåverkan från jordbruket. Främst genom att inte använda kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, men också tack vare ständigt arbete för att minska gårdens energiförbrukning.
– För mig är det viktigast att inte använda gifter i min odling och jag vill att hela jordbruksnäringen ska tänka på att minska giftanvändningen, för vår hälsas skull, säger KRAV-bonden Sven Andersson på Nytorps gård söder om Enköping.
Under dagen är det hans grönsaker som deltagarna får äta på seminariets klimatsmarta lunch.
– Rotfrukterna som jag får av Sven kommer att vara en stor del av basen för lunchen. Jag älskar att jobba med rotfrukter, både för smaken men också för de vackra färgernas skull, säger ekokocken Carina Brydling som ansvarar för lunchen där cirka 70 procent av råvarorna är KRAV-certifierade.
Hon köper gärna råvaror från KRAV-bönder just med tanke på de höga krav som ställs på hur maten produceras.
– Jag känner mig trygg att handla KRAV, då gör jag rätt både som kock och vanlig konsument. Dessutom tycker jag att det är viktigt att gynna de producenter som satsar på ekologisk och KRAV-certifierad produktion, säger Carina Brydling.
För mer information, kontakta:
Kristin Cooper, KRAV, 070 665 95 30.
Läs mer om seminariet: korta.nu/ik6g2
I Sverige arbetar över 4 000 KRAV-bönder för att öka den biologiska mångfalden och minska den negativa klimatpåverkan från jordbruket. Främst genom att inte använda kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, men också tack vare ständigt arbete för att minska gårdens energiförbrukning.
– För mig är det viktigast att inte använda gifter i min odling och jag vill att hela jordbruksnäringen ska tänka på att minska giftanvändningen, för vår hälsas skull, säger KRAV-bonden Sven Andersson på Nytorps gård söder om Enköping.
Under dagen är det hans grönsaker som deltagarna får äta på seminariets klimatsmarta lunch.
– Rotfrukterna som jag får av Sven kommer att vara en stor del av basen för lunchen. Jag älskar att jobba med rotfrukter, både för smaken men också för de vackra färgernas skull, säger ekokocken Carina Brydling som ansvarar för lunchen där cirka 70 procent av råvarorna är KRAV-certifierade.
Hon köper gärna råvaror från KRAV-bönder just med tanke på de höga krav som ställs på hur maten produceras.
– Jag känner mig trygg att handla KRAV, då gör jag rätt både som kock och vanlig konsument. Dessutom tycker jag att det är viktigt att gynna de producenter som satsar på ekologisk och KRAV-certifierad produktion, säger Carina Brydling.
För mer information, kontakta:
Kristin Cooper, KRAV, 070 665 95 30.
Läs mer om seminariet: korta.nu/ik6g2
Källa: KRAV
Senaste nyheter
-
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-03-13
Sverige femte bäst i världen på ekologisk matSverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent,… -
2022-09-09
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbrukVärmland hamnar i topp bland Sveriges län i årets hållbarhetsranking från KRAV. Totalt är det 32… -
2022-02-28
Matsvinnkampanj räddar 100 ton bröd från soptunnanBröd är en av de största matsvinnsbovarna i hemmen, men också i matbutikerna. Willys har därför… -
2021-12-03
Försäljningen av KRAV-märkt julskinka ökar kraftigtFörsäljningen av KRAV-märkt julskinka är på väg uppåt. De senaste två åren har försäljningen i… -
2021-11-22
KRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar är Årets BondeKRAV-märkta Nors & Bäcks gårdar på norra Gotland har utsetts till Årets Bonde 2021, efter att ha… -
2021-11-19
Svenska Food Planet Prize är världens största miljöprisB4Plastics och GreenWave tilldelas Curt Bergfors Food Planet Prize 2021 för sin utveckling av… -
2021-09-08
Ekologiska alternativ saknas bland vegoprodukterNoll ekologiska alternativ. Det blev resultatet när Naturskyddsföreningen granskade utbudet från… -
2021-08-06
Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god… -
2021-08-04
Ängens dag räddar blomsterprakten och den biologisk mångfaldenDen 7 augusti firas Ängens dag runt om i hela landet, men redan från mitten av juli till början av…