Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

E.ON arbetar för att bygga fler tankstationer för gasbilar

https://www.klimatsmart.se/images/news/eon-elbil250x166.jpg

Nästan varannan svensk bilist uppger att de har stort intresse av att köpa en miljöbil. Samtidigt har åtta av tio dålig koll på vad en miljöbil är. Det visar en ny undersökning gjord av YouGov på uppdrag av E.ON. 47 procent av svenska bilister uppger att de har stort eller mycket stort intresse av att köpa en miljöbil om de skulle köpa ny bil. Bilisterna anser att elbilar, hybrider och gasbilar är de mest miljöanpassade bilarna. Dålig koll på miljöbilar: Samtidigt har 79 procent dålig koll på vad som krävs för att en bil ska få kallas miljöbil. 37 procent uppger att de inte känner till kriterierna alls. Bara 17 procent uppger att de känner till kriterierna ganska väl (12%) eller mycket väl (5%). – Det är roligt att det finns ett så stort intresse för miljöbilar. Samtidigt är det tydligt att reglerna kring miljöbilar ofta uppfattas som snåriga. Vi vet också att det finns stor okunskap kring olika bränslen, säger Tina Helin, vd E.ON Gas. Viktigast vid bilköp: De viktigaste faktorerna om man skulle köpa ny bil idag är enligt undersökningen i tur och ordning: låg bränsleförbrukning, inköpspris, låg driftskostnad, säkerhet, storlek, varumärke/modell och miljövänlighet. Mindre viktigt är motorstyrka, andrahandsvärde och förmånsvärde. Dagens skatteförmåner har inte heller någon avgörande betydelse utan skulle behöva bli större för att locka till köp. Allt fler tankstationer och gasbilar på svenska vägar: Bilisterna uppger att de skulle bli mer lockade att köpa miljöbil om de kunde vara säkra på att det finns tillräckligt med tankstationer. – För gasbilar finns idag fler tankstationer än många kanske tror. Tiden då gasbilsägare fick söka sig till avlägsna industriområden för att tanka är historia. I dag kan man allt oftare svänga in på den vanliga macken, säger Tina Helin. Idag rullar det enligt Energigas Sverige över 50 000 gasbilar på svenska vägar och 2014 fanns det 155 publika tankställen varav 27 i Stockholmtrakten. E.ON och OKQ8 samarbetar för att bygga fler tankstationer och idag har E.ON 46 publika tankställen i Sverige varav 9 i Stockholmsområdet, inklusive alla Stockholms infartsleder. – Biogasen spelar en central roll för att nå regeringens mål om en fossilfri fordonsflotta till 2050. Men för att lyckas krävs en politisk långsiktighet och rätt styrmedel så att utvecklingen av biogas kan ta fart, till exempel certifikatsystem för förnybara bränslen, säger Tina Helin.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

E.ON arbetar för att bygga fler tankstationer för gasbilar

2015-09-29
Nästan varannan svensk bilist uppger att de har stort intresse av att köpa en miljöbil. Samtidigt har åtta av tio dålig koll på vad en miljöbil är. Det visar en ny undersökning gjord av YouGov på uppdrag av E.ON.

47 procent av svenska bilister uppger att de har stort eller mycket stort intresse av att köpa en miljöbil om de skulle köpa ny bil. Bilisterna anser att elbilar, hybrider och gasbilar är de mest miljöanpassade bilarna.

Dålig koll på miljöbilar:

Samtidigt har 79 procent dålig koll på vad som krävs för att en bil ska få kallas miljöbil. 37 procent uppger att de inte känner till kriterierna alls. Bara 17 procent uppger att de känner till kriterierna ganska väl (12%) eller mycket väl (5%).

– Det är roligt att det finns ett så stort intresse för miljöbilar. Samtidigt är det tydligt att reglerna kring miljöbilar ofta uppfattas som snåriga. Vi vet också att det finns stor okunskap kring olika bränslen, säger Tina Helin, vd E.ON Gas.

Viktigast vid bilköp:

De viktigaste faktorerna om man skulle köpa ny bil idag är enligt undersökningen i tur och ordning: låg bränsleförbrukning, inköpspris, låg driftskostnad, säkerhet, storlek, varumärke/modell och miljövänlighet. Mindre viktigt är motorstyrka, andrahandsvärde och förmånsvärde. Dagens skatteförmåner har inte heller någon avgörande betydelse utan skulle behöva bli större för att locka till köp.

Allt fler tankstationer och gasbilar på svenska vägar:

Bilisterna uppger att de skulle bli mer lockade att köpa miljöbil om de kunde vara säkra på att det finns tillräckligt med tankstationer.

– För gasbilar finns idag fler tankstationer än många kanske tror. Tiden då gasbilsägare fick söka sig till avlägsna industriområden för att tanka är historia. I dag kan man allt oftare svänga in på den vanliga macken, säger Tina Helin.

Idag rullar det enligt Energigas Sverige över 50 000 gasbilar på svenska vägar och 2014 fanns det 155 publika tankställen varav 27 i Stockholmtrakten.

E.ON och OKQ8 samarbetar för att bygga fler tankstationer och idag har E.ON 46 publika tankställen i Sverige varav 9 i Stockholmsområdet, inklusive alla Stockholms infartsleder.

– Biogasen spelar en central roll för att nå regeringens mål om en fossilfri fordonsflotta till 2050. Men för att lyckas krävs en politisk långsiktighet och rätt styrmedel så att utvecklingen av biogas kan ta fart, till exempel certifikatsystem för förnybara bränslen, säger Tina Helin.
Källa: E.ON

Senaste nyheter