Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Domsjö & Chemrec producerar biodrivmedel

https://www.klimatsmart.se/images/news/domsjofabriker_250x182.jpg

Energimyndigheten meddelade 25/6 sitt beslut att prioritera fem ansökningar för vidare beredning varav en avser Chemrecs första fullskaliga förgasningsanläggning. Ansökningarna faller inom ramen för de 875 miljoner kronor som regeringen avsatt under en treårsperiod, för demonstration och kommersialisering av ny energiteknik. Planerad plats för anläggningen är bioraffinaderiet Domsjö Fabriker i Örnsköldsvik. Genom förgasningsteknik öppnas möjligheter för storskalig tillverkning av andra generationens biodrivmedel. Domsjö Fabriker utvecklar ett unikt bioraffinaderi med flera produktströmmar. Specialcellulosan är företagets största affärsområde följt av affärsområdet lignosulfonat. Brännluten, även kallad svart-luten, i Domsjö Fabriker kan förbrännas i sodapannor eller produktutvecklas till lignosulfonat. Domsjö Fabriker har under lång tid sålt lignosulfonat i lösning och som torkad produkt sedan första kvartalet 2009. Domsjö Fabriker studerar nu förutsättningarna för att satsa på ett kompletterande affärsområde med inriktning mot biodrivmedel baserat på brännlut. Detta arbete har skett i samverkan med Chemrec som under många år utvecklat en patenterad förgasningsteknologi i sin pilotanläggning i Piteå. Istället för att elda brännluten i Domsjö Fabrikers pannor kommer andra generationens biodrivmedel att produceras Därmed ökar Domsjö Fabriker värdet på produkterna som produceras i bioraffinaderiet. — Vi arbetar kontinuerligt med produkt- och affärsutveckling för att stärka konkurrenskraften i bioraffinaderiet Domsjö Fabriker. Med den planerade produktionen av biodrivmedel kompletterar vi våra framgångsrika satsningar inom lignosulfonatområdet med ytterligare en förädlad produkt, säger Ola Hildingsson, VD för Domsjö Fabriker. Planerna kring produktion av biodrivmedel påverkar inte Domsjö Fabrikers satsningar inom lignosulfonatområdet. Lanseringen av torkad lignosulfonat har varit framgångsrik och investeringar i ytterligare torkningskapacitet ingår i planerna. Domsjö industriområde har unika förutsättningar för att introducera förgasningstekniken i full skala. Domsjö Fabrikers brännlutar och processen i övrigt lämpar sig väl för förgasningstekniken. I det regionala klustersamarbetet Processum erbjuds en stark utvecklingsorienterad infrastruktur med betydande forsknings- och utvecklingsresurser. Integrationen med Övik Energis biobaserade kraftvärmeverk, som bl.a. producerar ånga för industriområdet, är ytterligare en viktig förutsättning för projektet.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Domsjö & Chemrec producerar biodrivmedel

2009-06-27
Domsjö Fabriker
Energimyndigheten meddelade 25/6 sitt beslut att prioritera fem ansökningar för vidare beredning varav en avser Chemrecs första fullskaliga förgasningsanläggning. Ansökningarna faller inom ramen för de 875 miljoner kronor som regeringen avsatt under en treårsperiod, för demonstration och kommersialisering av ny energiteknik. Planerad plats för anläggningen är bioraffinaderiet Domsjö Fabriker i Örnsköldsvik. Genom förgasningsteknik öppnas möjligheter för storskalig tillverkning av andra generationens biodrivmedel.

Domsjö Fabriker utvecklar ett unikt bioraffinaderi med flera produktströmmar. Specialcellulosan är företagets största affärsområde följt av affärsområdet lignosulfonat. Brännluten, även kallad svart-luten, i Domsjö Fabriker kan förbrännas i sodapannor eller produktutvecklas till lignosulfonat. Domsjö Fabriker har under lång tid sålt lignosulfonat i lösning och som torkad produkt sedan första kvartalet 2009.

Domsjö Fabriker studerar nu förutsättningarna för att satsa på ett kompletterande affärsområde med inriktning mot biodrivmedel baserat på brännlut. Detta arbete har skett i samverkan med Chemrec som under många år utvecklat en patenterad förgasningsteknologi i sin pilotanläggning i Piteå. Istället för att elda brännluten i Domsjö Fabrikers pannor kommer andra generationens biodrivmedel att produceras Därmed ökar Domsjö Fabriker värdet på produkterna som produceras
i bioraffinaderiet.

— Vi arbetar kontinuerligt med produkt- och affärsutveckling för att stärka konkurrenskraften i bioraffinaderiet Domsjö Fabriker. Med den planerade produktionen av biodrivmedel kompletterar vi våra framgångsrika satsningar inom lignosulfonatområdet med ytterligare en förädlad produkt, säger Ola Hildingsson, VD för Domsjö Fabriker.

Planerna kring produktion av biodrivmedel påverkar inte Domsjö Fabrikers satsningar inom lignosulfonatområdet. Lanseringen av torkad lignosulfonat har varit framgångsrik och investeringar i ytterligare torkningskapacitet ingår i planerna.

Domsjö industriområde har unika förutsättningar för att introducera förgasningstekniken i full skala. Domsjö Fabrikers brännlutar och processen i övrigt lämpar sig väl för förgasningstekniken. I det regionala klustersamarbetet Processum erbjuds en stark utvecklingsorienterad infrastruktur med betydande forsknings- och utvecklingsresurser. Integrationen med Övik Energis biobaserade kraftvärmeverk, som bl.a. producerar ånga för industriområdet, är ytterligare en viktig förutsättning för projektet.
Källor:
Foto: Domsjö

Senaste nyheter