Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Det behövs 50 procent mer KRAV-märkt kött

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-kott250x167.jpg

Marknaden för KRAV-märkt och ekologisk mat växer så det knakar. Och mer kött behövs. – Nu finns det en jättechans för dem som vill ställa om. Vi behöver öka antalet KRAV-certifierade grisar, nötkreatur och lamm med 50 procent under de närmaste tre åren, säger Thomas Östlund, vd för Svenskt Butikskött, störst i Sverige på KRAV-märkt kött. Svenskt Butikskött förmedlar cirka 95 procent av allt KRAV-märkt griskött, 70 procent av allt KRAV-märkt nötkött och nära 100 procent av allt KRAV-märkt lammkött till dagligvaruhandel och offentlig sektor. – Produktionen av KRAV-certifierat kött måste öka rejält om vi ska ha en chans att möta efterfrågan, säger Thomas Östlund. Konkret behöver vi 15 000 fler grisar, 10 000 fler lamm och får samt ytterligare 7 500 KRAV-certifierade nötkreatur under de närmaste tre åren. Det innebär en ökning från idag med omkring 50 procent. Under 2014 växte försäljningen av ekologiska livsmedel med 38 procent och centralpackat kött med 65 procent. Och ökningen fortsätter även under 2015. – Aldrig förr har så många konsumenter tillsammans köpt så mycket KRAV-märkt mat. Vi vill att bönder i Sverige ska vara en del av den här växande marknaden, säger Johan Cejie, försäljningschef KRAV. KRAV arbetar därför aktivt för att lantbruket i Sverige ska kunna ta tillvara på de affärsmöjligheter som den växande ekomarknaden erbjuder. Till exempel har KRAV påbörjat ett samarbetsprojekt där lantbrukets lönsamhet är i fokus och finansierar en tjänst inom Ekologiska Lantbrukarna för att stärka ekologiska lantbrukares förhandlingsposition. En annan åtgärd för att öka omställningen är KRAVs fortsatta arbeta för ett tydligare regelverk. Istället för fokus på att ta fram nya regler intensifieras arbetet med implementering och kvalitetsutveckling tillsammans med lantbrukarna. För ytterligare information, kontakta: - Johan Cejie, försäljningschef KRAV telefon: 070-665 9376 - Thomas Östlund, vd Svenskt Butikskött, telefon: 070–284 00 55

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Det behövs 50 procent mer KRAV-märkt kött

2015-10-27
Marknaden för KRAV-märkt och ekologisk mat växer så det knakar. Och mer kött behövs.

– Nu finns det en jättechans för dem som vill ställa om. Vi behöver öka antalet KRAV-certifierade grisar, nötkreatur och lamm med 50 procent under de närmaste tre åren, säger Thomas Östlund, vd för Svenskt Butikskött, störst i Sverige på KRAV-märkt kött.

Svenskt Butikskött förmedlar cirka 95 procent av allt KRAV-märkt griskött, 70 procent av allt KRAV-märkt nötkött och nära 100 procent av allt KRAV-märkt lammkött till dagligvaruhandel och offentlig sektor.

– Produktionen av KRAV-certifierat kött måste öka rejält om vi ska ha en chans att möta efterfrågan, säger Thomas Östlund. Konkret behöver vi 15 000 fler grisar, 10 000 fler lamm och får samt ytterligare 7 500 KRAV-certifierade nötkreatur under de närmaste tre åren. Det innebär en ökning från idag med omkring 50 procent.

Under 2014 växte försäljningen av ekologiska livsmedel med 38 procent och centralpackat kött med 65 procent. Och ökningen fortsätter även under 2015.

– Aldrig förr har så många konsumenter tillsammans köpt så mycket KRAV-märkt mat. Vi vill att bönder i Sverige ska vara en del av den här växande marknaden, säger Johan Cejie, försäljningschef KRAV.

KRAV arbetar därför aktivt för att lantbruket i Sverige ska kunna ta tillvara på de affärsmöjligheter som den växande ekomarknaden erbjuder. Till exempel har KRAV påbörjat ett samarbetsprojekt där lantbrukets lönsamhet är i fokus och finansierar en tjänst inom Ekologiska Lantbrukarna för att stärka ekologiska lantbrukares förhandlingsposition.

En annan åtgärd för att öka omställningen är KRAVs fortsatta arbeta för ett tydligare regelverk. Istället för fokus på att ta fram nya regler intensifieras arbetet med implementering och kvalitetsutveckling tillsammans med lantbrukarna.

För ytterligare information, kontakta:
- Johan Cejie, försäljningschef KRAV telefon: 070-665 9376
- Thomas Östlund, vd Svenskt Butikskött, telefon: 070–284 00 55
Källa: KRAV
Foto: Maria Hansson

Senaste nyheter