Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Därför schysst-stämplar Polarica sina ekologiska bär

https://www.klimatsmart.se/images/news/polarica-schyssta250x179.png

Som konsument har du alltid ett antal val att göra i din butik. Och det gäller att välja rätt – inte minst när du står där framför frysdisken med bär. Polaricas blåbär, lingon och hjortron växer i skogarna och på myrarna i norra Sverige och är KRAV-märkta som bra ekologiska alternativ. Dessutom smakar de riktigt gott. Men det räcker faktiskt inte med att välja ekologiskt, det ska vara schysst också. Så här jobbar Polarica för att garantera schyssta villkor för de utländska bärplockare som varje år arbetar på uppdrag av Polarica i Sverige: - Vi köper inte bär via så kallade organiserade fria plockare som inte följer våra regler. - Vi garanterar att bärplockarna får skälig ersättning (garanterad minimilön) och att löneutbetalningar sker enligt överenskommelse. - Vi har en speciell Bärombudsman som ser till att plockarna får all nödvändig information innan de kommer till Sverige. Bärombudsmannen är länken mellan bemanningsföretagen i Thailand och underleverantörerna i Sverige. - Våra plockare utrustas efter genomförd utbildning och certifiering med gula reflexvästar märkta Polarica för att tydligt visa vilka vi är och säkerställa att alla vet var våra seriösa och certifierade plockare arbetar. - Den svenska verksamheten följer kraven i ISO 26 000. - Vi organiserar bärplockningen för att undvika oreglerade arbets- och levnadsvillkor. Vi jobbar med utvalda och certifierade leverantörer som fyller våra krav. - Våra leverantörer tredjepartgranskas bland annat av Det Norske Veritas och en nationell livsmedelskedja. - Vi driver ett utvecklingsprojekt tillsammans med skogsägarna med syfte att utveckla en uppförandekod för bärplockarna i skogen. - Vi verkar för en nationell fair trade-certifiering via en ny branschorganisation som gör det möjligt för konsumenterna att reglera marknaden genom att välja rätt bär i butiken. Polaricas schyssta bär: Genom att stämpla produkterna med "schysst" gör vi det nu lättare för dig att välja rätt. Håll bara utkik efter den gröna stämpeln i frysdisken!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Därför schysst-stämplar Polarica sina ekologiska bär

2014-06-16
Polaricas schyssta eko-bär
Som konsument har du alltid ett antal val att göra i din butik. Och det gäller att välja rätt – inte minst när du står där framför frysdisken med bär.

Polaricas blåbär, lingon och hjortron växer i skogarna och på myrarna i norra Sverige och är KRAV-märkta som bra ekologiska alternativ. Dessutom smakar de riktigt gott.

Men det räcker faktiskt inte med att välja ekologiskt, det ska vara schysst också. Så här jobbar Polarica för att garantera schyssta villkor för de utländska bärplockare som varje år arbetar på uppdrag av Polarica i Sverige:

- Vi köper inte bär via så kallade organiserade fria plockare som inte följer våra regler.
- Vi garanterar att bärplockarna får skälig ersättning (garanterad minimilön) och att löneutbetalningar sker enligt överenskommelse.
- Vi har en speciell Bärombudsman som ser till att plockarna får all nödvändig information innan de kommer till Sverige. Bärombudsmannen är länken mellan bemanningsföretagen i Thailand och underleverantörerna i Sverige.
- Våra plockare utrustas efter genomförd utbildning och certifiering med gula reflexvästar märkta Polarica för att tydligt visa vilka vi är och säkerställa att alla vet var våra seriösa och certifierade plockare arbetar.
- Den svenska verksamheten följer kraven i ISO 26 000.
- Vi organiserar bärplockningen för att undvika oreglerade arbets- och levnadsvillkor. Vi jobbar med utvalda och certifierade leverantörer som fyller våra krav.
- Våra leverantörer tredjepartgranskas bland annat av Det Norske Veritas och en nationell livsmedelskedja.
- Vi driver ett utvecklingsprojekt tillsammans med skogsägarna med syfte att utveckla en uppförandekod för bärplockarna i skogen.
- Vi verkar för en nationell fair trade-certifiering via en ny branschorganisation som gör det möjligt för konsumenterna att reglera marknaden genom att välja rätt bär i butiken.

Polaricas schyssta bär:
Genom att stämpla produkterna med "schysst" gör vi det nu lättare för dig att välja rätt. Håll bara utkik efter den gröna stämpeln i frysdisken!

Läs mer:
- Pressmeddelande Schyssta Bär: www.polarica.se/Global/Schyssta/Polarica_pressmeddelande_A4_low.pdf
- Polaricas VD: Därför schysst-stämplar vi bären: www.polarica.se/Konsument/Nyheter/Darfor-schysst-stamplar-vi-vara-bar/
- Polaricas bärplockningspolicy: www.polarica.se/Konsument/Om-Polarica/Ansvarsfullt-foretagande/Barplockningspolicy/
- Polaricas bärombudsman: www.polarica.se/Konsument/Om-Polarica/Barombudsmannen/
Källa: Polarica

Senaste nyheter