Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

COWI i utvecklingsprojekt för industriell algodling

https://www.klimatsmart.se/images/news/cowi250x76.gif

COWI kommer tillsammans med Industriell bioteknik på Chalmers Tekniska Högskola, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Perstorp i Stenungsund att utreda möjligheterna för odling av mikroalger inom industrin. Arbetet möjliggörs genom stöd från COWIfonden. För att klara omställningen från ett fossilberoende till ett hållbart samhälle baserat på förnyelsebara råvaror för produktion av kemikalier, exempelvis finkemikalier, bränslen, biomaterial och bioplaster, är det viktigt att titta på hur biomassa kan produceras på olika sätt och från olika råvaror. Alger är av stort intresse som förnyelsebar råvara på grund av sin stora potential att ingå i ett hållbart produktionssystem. I dagsläget krävs dock mer utveckling av produktionsmetoder och processer för att möjliggöra storskalig industriell algodling. Fokus på nordiskt klimat: Studien kommer att pågå under 2015 och utreda förutsättningar för industriell algodling med fokus på nordiskt klimat och andra förutsättningar som finns i norra Europa. Arbetet kommer huvudsakligen att inriktas på odling av saltvattensalger, då sötvatten globalt sett är en bristvara och bör användas för human konsumtion. Arbetet kommer att bestå av en litteraturstudie samt framtagning av en experimentell studie för att i nästa steg fortsätta med tester för att odla olika typer av alger. I arbetet ingår också att utreda möjligheter för uppskalning och anpassning av algodling till industriell nivå, utifrån de förutsättningar som finns inom industrin. Arbetet är en del av insatserna inom samarbetet Kemiindustriklustret i Västsverige som arbetar för att lyfta fram och stötta en hållbar utveckling inom industrin. – Alger kan producera stora mängder biomassa och fånga upp näringsämnen som kväve och fosfor. Dessutom tar algerna upp koldioxid och tungmetaller ur vattnet. Om alger även kan användas som källa till biodiesel eller som råvara till andra kemikalier är det många goda effekter som samverkar. Vi får en solenergidriven rening av vår omgivning samtidigt som vi växlar över till förnyelsebara råvaror, säger Sonja Blom, EHS Manager på Perstorp. – Genom stöd från COWIfonden och detta samarbete kan COWI aktivt bidra till utvecklingen av omställningen till en långsiktigt hållbar industri, säger Anna Berggren, marknadschef för bioenergi på COWI.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

COWI i utvecklingsprojekt för industriell algodling

2015-01-20
COWI kommer tillsammans med Industriell bioteknik på Chalmers Tekniska Högskola, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Perstorp i Stenungsund att utreda möjligheterna för odling av mikroalger inom industrin. Arbetet möjliggörs genom stöd från COWIfonden.

För att klara omställningen från ett fossilberoende till ett hållbart samhälle baserat på förnyelsebara råvaror för produktion av kemikalier, exempelvis finkemikalier, bränslen, biomaterial och bioplaster, är det viktigt att titta på hur biomassa kan produceras på olika sätt och från olika råvaror. Alger är av stort intresse som förnyelsebar råvara på grund av sin stora potential att ingå i ett hållbart produktionssystem. I dagsläget krävs dock mer utveckling av produktionsmetoder och processer för att möjliggöra storskalig industriell algodling.

Fokus på nordiskt klimat:
Studien kommer att pågå under 2015 och utreda förutsättningar för industriell algodling med fokus på nordiskt klimat och andra förutsättningar som finns i norra Europa. Arbetet kommer huvudsakligen att inriktas på odling av saltvattensalger, då sötvatten globalt sett är en bristvara och bör användas för human konsumtion. Arbetet kommer att bestå av en litteraturstudie samt framtagning av en experimentell studie för att i nästa steg fortsätta med tester för att odla olika typer av alger.

I arbetet ingår också att utreda möjligheter för uppskalning och anpassning av algodling till industriell nivå, utifrån de förutsättningar som finns inom industrin.

Arbetet är en del av insatserna inom samarbetet Kemiindustriklustret i Västsverige som arbetar för att lyfta fram och stötta en hållbar utveckling inom industrin.

– Alger kan producera stora mängder biomassa och fånga upp näringsämnen som kväve och fosfor. Dessutom tar algerna upp koldioxid och tungmetaller ur vattnet. Om alger även kan användas som källa till biodiesel eller som råvara till andra kemikalier är det många goda effekter som samverkar. Vi får en solenergidriven rening av vår omgivning samtidigt som vi växlar över till förnyelsebara råvaror, säger Sonja Blom, EHS Manager på Perstorp.

– Genom stöd från COWIfonden och detta samarbete kan COWI aktivt bidra till utvecklingen av omställningen till en långsiktigt hållbar industri, säger Anna Berggren, marknadschef för bioenergi på COWI.
Källa: COWI

Senaste nyheter