Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Cortus bygger biobränsleanläggning

https://www.klimatsmart.se/images/news/cortuswoodrollgasifier217x250.jpg

Energimyndigheten har beslutat att stödja en anläggning för förgasning av biobränslen till grön energigas. Syftet är att förgasa biobränsle i full skala på ett nytt sätt för att ersätta fossila bränslen. Bakom den patenterade processen står det svenska innovationsföretaget Cortus. Projektet är en uppskalning av tidigare pilotprojekt som syftar till att verifiera produktionsflödet i den patenterade WoodRoll-processen som Cortus utvecklat, innan en planerad större demonstrationsanläggning i Köping börjar byggas. – För oss är det ett mycket betydelsefullt steg att vi har fått Energimyndighetens acceptans av vår teknik för den indirekt värmda förgasningen WoodRoll, säger Rolf Ljunggren, Cortus VD. Cortus bygger anläggning för det integrerade produktionsflödet där torkning, pyrolys och förgasning av olika biobränslen kan köras i 500 kW skala. Anläggningen tas i drift under första halvåret. I projektet ingår även att genomföra processprover inför byggandet av den tio gånger större anläggningen i Köping. Projektet genomförs i samarbete med Torkapparater AB, Concordance AB, AGA Gas AB, ÅF och Sandvik Heating Technology bland andra. Finansieringen kommer från Energimyndigheten, Triple Steelix, Movexum och Cortus. Detta projekt är ett första steg i ett planerat samarbete kring produktion och leveranser av förgasningsanläggningar som parterna ser en mycket stor potential kring. – Vi förväntar oss att erfarenheterna i projektet, av produktionsflödet i WoodRoll-processen, är viktigt inför vår kommande demonstrationsanläggning i Köping och förstärker vårt erbjudande av kostnadseffektiva och innovativa bioenergilösningar för kraft-, transport- och processindustrier. Ett viktigt mål för oss är givetvis även att för svenska och utländska intressenter kunna visa upp en process som bygger förtroende och skapar förutsättningar för nya affärer, säger Rolf Ljunggren. För mer information, kontakta: Rolf Ljunggren, vd och grundare, Cortus AB, 070-694 48 98, rlj@cortus.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Cortus bygger biobränsleanläggning

2011-02-18
Energimyndigheten har beslutat att stödja en anläggning för förgasning av biobränslen till grön energigas. Syftet är att förgasa biobränsle i full skala på ett nytt sätt för att ersätta fossila bränslen. Bakom den patenterade processen står det svenska innovationsföretaget Cortus.

Projektet är en uppskalning av tidigare pilotprojekt som syftar till att verifiera produktionsflödet i den patenterade WoodRoll-processen som Cortus utvecklat, innan en planerad större demonstrationsanläggning i Köping börjar byggas.

– För oss är det ett mycket betydelsefullt steg att vi har fått Energimyndighetens acceptans av vår teknik för den indirekt värmda förgasningen WoodRoll, säger Rolf Ljunggren, Cortus VD.

Cortus bygger anläggning för det integrerade produktionsflödet där torkning, pyrolys och förgasning av olika biobränslen kan köras i 500 kW skala. Anläggningen tas i drift under första halvåret. I projektet ingår även att genomföra processprover inför byggandet av den tio gånger större anläggningen i Köping.

Projektet genomförs i samarbete med Torkapparater AB, Concordance AB, AGA Gas AB, ÅF och Sandvik Heating Technology bland andra. Finansieringen kommer från Energimyndigheten, Triple Steelix, Movexum och Cortus.

Detta projekt är ett första steg i ett planerat samarbete kring produktion och leveranser av förgasningsanläggningar som parterna ser en mycket stor potential kring.

– Vi förväntar oss att erfarenheterna i projektet, av produktionsflödet i WoodRoll-processen, är viktigt inför vår kommande demonstrationsanläggning i Köping och förstärker vårt erbjudande av kostnadseffektiva och innovativa bioenergilösningar för kraft-, transport- och processindustrier. Ett viktigt mål för oss är givetvis även att för svenska och utländska intressenter kunna visa upp en process som bygger förtroende och skapar förutsättningar för nya affärer, säger Rolf Ljunggren.

För mer information, kontakta:
Rolf Ljunggren, vd och grundare, Cortus AB, 070-694 48 98, rlj@cortus.se.
Källa: Cortus

Senaste nyheter