Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Cellulosaforskning ger nya biomaterial

https://www.klimatsmart.se/images/news/kth_logo_94x96.jpg

Cellulosa är ett kolhydrat som finns i växtcellväggar. Cellulosa ansluter sig lätt till andra kolhydrater. Då bildas unika kompositmaterial vars egenskaper är anpassade för att uppfylla specifika funktioner. Kompositerna skapas genom fotosyntes med solenergi och med minimalt med material och är dessutom naturligt biologiskt nedbrytbara. Forskarna strävar efter att bättre förstå och utnyttja samverkan mellan kolhydrater för att skapa nya och revolutionerande material i nanoskala. Ett antal områden är i direkt fokus som till exempel biomedicinska material för sårbehandling och vävnadsregenerering samt förbättrade filter för vattenrening och upprensning av miljön. CarboMat - Konsortium för avancerade kolhydratmaterial vid KTH, Harry Brumer, KTH, 08-553 78 367, harry@biotech.kth.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Cellulosaforskning ger nya biomaterial

2009-09-21
Cellulosa är ett kolhydrat som finns i växtcellväggar. Cellulosa ansluter sig lätt till andra kolhydrater. Då bildas unika kompositmaterial vars egenskaper är anpassade för att uppfylla specifika funktioner. Kompositerna skapas genom fotosyntes med solenergi och med minimalt med material och är dessutom naturligt biologiskt nedbrytbara.

Forskarna strävar efter att bättre förstå och utnyttja samverkan mellan kolhydrater för att skapa nya och revolutionerande material i nanoskala. Ett antal områden är i direkt fokus som till exempel biomedicinska material för sårbehandling och vävnadsregenerering samt förbättrade filter för vattenrening och upprensning av miljön.

CarboMat - Konsortium för avancerade kolhydratmaterial vid KTH, Harry Brumer, KTH, 08-553 78 367, harry@biotech.kth.se
Källa: KTH

Senaste nyheter