Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Carlgren gillar LTUs företagssamarbete

https://www.klimatsmart.se/images/news/ltu_logo_small.png

Miljöministern Andreas Carlgren tyckte att sambandet mellan teknisk forskning, samarbete med företag och ett hållbart samhälle blev tydligt när han besökte Luleå tekniska universitet på måndagen. Vid besöket fick han närmare insyn i LTUs energitekniska forskning och innovationsarbete och inte minst studentprojektet Baldos. - Jag tror att det är jätteviktigt att ju mer det här kommer att synas i samhället och synas för blivande studenter, desto större intresse kommer det att väcka, säger miljöminister Andreas Carlgren, på besök i ”Baldosverkstaden”. Baldos II är den lilla lingonröda bil som utvecklats av studenter vid Luleå tekniska universitet och är den energisnålaste i landet som godkänts av Svensk Bilprovning och som i vår, för andra året i rad, deltar i tävlingen Shell Eco Marathon. Förutom allmän information om Luleå tekniska universitet fick miljöministern Andreas Carlgren en inblick i vilka nya energirelaterade utbildningsprogram som startats och om energirelaterad forskning. Några exempel på det senare är Bio4Energy och StandUP for energy som LTU driver tillsammans med en rad samarbetspartners, inte minst med företag. - Jag tycker att det blir så tydligt när jag ser det här och lyssnar till beskrivningarna att hela det hållbara samhälle som ska växa fram, kommer att vara extremt beroende av avancerad forskning och nära samarbete mellan forskning och företagsutveckling, säger han. Han pratar även varmt för vindkraft och kommande stora utbyggnadsplaner, liksom om svensk satsning på bioenergi. - Där kan Sverige internationellt vara i en absolut ledarposition som vi inte ska gå miste om. Det gör att hela bioenergiutvecklingen ska rulla på vidare med mycket stor kraft, säger han. Det som särskilt tycks ha fastnat hos miljöministern efter besöket vid Luleå tekniska universitet, är det framgångsrika arbete som LTU Innovation gör i samarbete med Aurorum Business Incubator. Det vill säga att stödja innovation, avknoppning och kommersialisering från forskare och studenter vid LTU. - Jag tycker att det bekräftar hur viktigt det är med det nära samarbetet företag och teknisk forskning och sen tycker jag att inkubationssystemet här och just kommersialiseringen är en del av nycklarna för att vi verkligen ska få ett starkt innovationsklimat i Sverige i framtiden, säger Andreas Carlgren.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Carlgren gillar LTUs företagssamarbete

2010-03-30
Miljöministern Andreas Carlgren tyckte att sambandet mellan teknisk forskning, samarbete med företag och ett hållbart samhälle blev tydligt när han besökte Luleå tekniska universitet på måndagen. Vid besöket fick han närmare insyn i LTUs energitekniska forskning och innovationsarbete och inte minst studentprojektet Baldos.

- Jag tror att det är jätteviktigt att ju mer det här kommer att synas i samhället och synas för blivande studenter, desto större intresse kommer det att väcka, säger miljöminister Andreas Carlgren, på besök i ”Baldosverkstaden”.

Baldos II är den lilla lingonröda bil som utvecklats av studenter vid Luleå tekniska universitet och är den energisnålaste i landet som godkänts av Svensk Bilprovning och som i vår, för andra året i rad, deltar i tävlingen Shell Eco Marathon.

Förutom allmän information om Luleå tekniska universitet fick miljöministern Andreas Carlgren en inblick i vilka nya energirelaterade utbildningsprogram som startats och om energirelaterad forskning. Några exempel på det senare är Bio4Energy och StandUP for energy som LTU driver tillsammans med en rad samarbetspartners, inte minst med företag.

- Jag tycker att det blir så tydligt när jag ser det här och lyssnar till beskrivningarna att hela det hållbara samhälle som ska växa fram, kommer att vara extremt beroende av avancerad forskning och nära samarbete mellan forskning och företagsutveckling, säger han.

Han pratar även varmt för vindkraft och kommande stora utbyggnadsplaner, liksom om svensk satsning på bioenergi.

- Där kan Sverige internationellt vara i en absolut ledarposition som vi inte ska gå miste om. Det gör att hela bioenergiutvecklingen ska rulla på vidare med mycket stor kraft, säger han.

Det som särskilt tycks ha fastnat hos miljöministern efter besöket vid Luleå tekniska universitet, är det framgångsrika arbete som LTU Innovation gör i samarbete med Aurorum Business Incubator. Det vill säga att stödja innovation, avknoppning och kommersialisering från forskare och studenter vid LTU.

- Jag tycker att det bekräftar hur viktigt det är med det nära samarbetet företag och teknisk forskning och sen tycker jag att inkubationssystemet här och just kommersialiseringen är en del av nycklarna för att vi verkligen ska få ett starkt innovationsklimat i Sverige i framtiden, säger Andreas Carlgren.

Senaste nyheter