Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Branschkritik mot biogasstrategi

https://www.klimatsmart.se/images/news/energigassverige226x118m.png

Energimyndighetens förslag till biogasstrategi motsvarar varken de direktiv som regeringen gav eller de förväntningar som branschen har. Myndigheten verkar inte alls tro på biogasens framtida potential vilket är märkligt i en tid av klimatförändringar och ökade miljöproblem, säger Anders Mathiasson, vd vid Energigas Sverige. Energigas Sverige skickade den 4 april in sitt remissvar på den biogasstrategi som Energimyndigheten presenterade för näringsministern i höstas. I remissvaret är Energigas Sverige mycket kritisk och vill att stora delar av strategin arbetas om. Bland annat menar man att biogasens ekonomiska potential underskattas och inte alls motsvarar den bedömning som branschen själv gör. Energimyndigheten saknar även en helhetsbild av biogasens alla samhällsvärden och ger heller inga konkreta och långsiktiga mål för branschen att arbeta utifrån. - En nationell strategi med tydliga nationella mål i kombination med långsiktiga styrmedel är en förutsättning för att uppnå den stabilitet som krävs för att inbjuda till biogasinvesteringar, säger Mathiasson. I remissvaret öppnar Anders Mathiasson upp för samarbete för att förbättra strategin. Man är beredd att ta en aktiv del i det fortsatta arbetet mot en svensk biogasstrategi. - Det vore mycket olyckligt om det här strategiförslaget slås fast som en vägledning för biogasens fortsatta utveckling i Sverige. Från branschens sida är vi beredda att hjälpa till med expertis och stöd så vi får en strategi som verkligen kan utveckla biogasen. En strategi, som skapar framtidstro och vilja till nya och nödvändiga biogasinvesteringar, avslutar Anders Mathiasson. Läs hela remissvaret på Energigas Sveriges websida: www.energigas.se/Om-oss/VaraAsikter/Remisser.aspx.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Branschkritik mot biogasstrategi

2011-04-05
Energimyndighetens förslag till biogasstrategi motsvarar varken de direktiv som regeringen gav eller de förväntningar som branschen har. Myndigheten verkar inte alls tro på biogasens framtida potential vilket är märkligt i en tid av klimatförändringar och ökade miljöproblem, säger Anders Mathiasson, vd vid Energigas Sverige.

Energigas Sverige skickade den 4 april in sitt remissvar på den biogasstrategi som Energimyndigheten presenterade för näringsministern i höstas. I remissvaret är Energigas Sverige mycket kritisk och vill att stora delar av strategin arbetas om. Bland annat menar man att biogasens ekonomiska potential underskattas och inte alls motsvarar den bedömning som branschen själv gör. Energimyndigheten saknar även en helhetsbild av biogasens alla samhällsvärden och ger heller inga konkreta och långsiktiga mål för branschen att arbeta utifrån.

- En nationell strategi med tydliga nationella mål i kombination med långsiktiga styrmedel är en förutsättning för att uppnå den stabilitet som krävs för att inbjuda till biogasinvesteringar, säger Mathiasson.

I remissvaret öppnar Anders Mathiasson upp för samarbete för att förbättra strategin. Man är beredd att ta en aktiv del i det fortsatta arbetet mot en svensk biogasstrategi.

- Det vore mycket olyckligt om det här strategiförslaget slås fast som en vägledning för biogasens fortsatta utveckling i Sverige. Från branschens sida är vi beredda att hjälpa till med expertis och stöd så vi får en strategi som verkligen kan utveckla biogasen. En strategi, som skapar framtidstro och vilja till nya och nödvändiga biogasinvesteringar, avslutar Anders Mathiasson.

Läs hela remissvaret på Energigas Sveriges websida: www.energigas.se/Om-oss/VaraAsikter/Remisser.aspx.

Senaste nyheter