Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

BiogasTinget 1 december, Stockholm

https://www.klimatsmart.se/images/news/energikontoretimalardalen250x76pe.jpg

Den 1 december arrangeras 2011 års BiogasTing, konferensen som samlar politiker och representanter från hela biogasbranschen på Nalen i Stockholm för att diskutera hur produktionen av biogas kan öka, hur distributionen kan förbättras och hur konsumtionen kan fortsätta växa och ersätta fossila bränslen. Det är det regionala samverkansprojektet Biogas Öst som arrangerar BiogasTinget för andra året i rad. Årets tema på konferensen är Biogas – från lokalt till globalt och under dagen kommer biogasfrågor behandlas ur lokala, regionala och globala perspektiv. Under förmiddagens gemensamma session deltar bl.a. Stockholms Stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö och berättar om Stockholms stads biogasstrategi och den planerade ökningen av matavfallsinsamling. Jan Rapp, läkare vid Danderyds Sjukhus, berättar om sitt initiativ för att sjukhusets alla avdelningar skall samla in sitt matavfall till biogasproduktion. Därtill kommer utvärderingen av biogasåtgärderna inom Naturvårdsverkets Klimatinvesteringsprogram (KLIMP) att redovisas. Eftermiddagen inleds av miljöpartiets f.d. språkröret Maria Wetterstrand, för att därefter delas in i tre parallella sessioner med föredrag och diskussioner på olika teman. Vid sessionen ”Lokalt” kommer representanter från Sundbybergs Stad, Axfood, Skärgårdsstiftelsen och Stockholms Stad att diskutera lokala initiativ med fokus på avfallshantering som främjar biogasutvecklingen. Vid sessionen ”Regionalt” behandlas projektet ”Baltic Biogas Bus” som syftar till att staka ut vägen för en fossilfri kollektivtrafik i Östersjöregionen. Representanter från Storstockholms Lokaltrafik (SL), Biogas Öst, Scandinavian Biogas och Stockholm Gas deltar och ger sin syn på läget. I den tredje sessionen, ”Globalt”, kommer frågan om Sveriges export av biogasteknik att diskuteras. Här medverkar representanter från Näringsdepartementet, Energimyndigheten samt privata och offentliga bolag med praktiska erfarenheter av ”biogasexport”. Under dagen ges även möjlighet till mingel med branschens aktörer och ett tiotal företag och organisationer visar sina produkter och verksamheter i en utställning. –Målet är att BiogasTinget ska fylla behovet av att få diskutera flera aspekter av biogasfrågan i ett helt eget forum, säger Mattias Svensson, Biogas Öst. För mer information, kontakta: Mattias Svensson, projektledare Biogas Öst, mattias.svensson@energikontor.se, 070-100 96 20.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

BiogasTinget 1 december, Stockholm

2011-12-01
Den 1 december arrangeras 2011 års BiogasTing, konferensen som samlar politiker och representanter från hela biogasbranschen på Nalen i Stockholm för att diskutera hur produktionen av biogas kan öka, hur distributionen kan förbättras och hur konsumtionen kan fortsätta växa och ersätta fossila bränslen.

Det är det regionala samverkansprojektet Biogas Öst som arrangerar BiogasTinget för andra året i rad. Årets tema på konferensen är Biogas – från lokalt till globalt och under dagen kommer biogasfrågor behandlas ur lokala, regionala och globala perspektiv.

Under förmiddagens gemensamma session deltar bl.a. Stockholms Stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö och berättar om Stockholms stads biogasstrategi och den planerade ökningen av matavfallsinsamling. Jan Rapp, läkare vid Danderyds Sjukhus, berättar om sitt initiativ för att sjukhusets alla avdelningar skall samla in sitt matavfall till biogasproduktion. Därtill kommer utvärderingen av biogasåtgärderna inom Naturvårdsverkets Klimatinvesteringsprogram (KLIMP) att redovisas.

Eftermiddagen inleds av miljöpartiets f.d. språkröret Maria Wetterstrand, för att därefter delas in i tre parallella sessioner med föredrag och diskussioner på olika teman. Vid sessionen ”Lokalt” kommer representanter från Sundbybergs Stad, Axfood, Skärgårdsstiftelsen och Stockholms Stad att diskutera lokala initiativ med fokus på avfallshantering som främjar biogasutvecklingen.

Vid sessionen ”Regionalt” behandlas projektet ”Baltic Biogas Bus” som syftar till att staka ut vägen för en fossilfri kollektivtrafik i Östersjöregionen. Representanter från Storstockholms Lokaltrafik (SL), Biogas Öst, Scandinavian Biogas och Stockholm Gas deltar och ger sin syn på läget.

I den tredje sessionen, ”Globalt”, kommer frågan om Sveriges export av biogasteknik att diskuteras. Här medverkar representanter från Näringsdepartementet, Energimyndigheten samt privata och offentliga bolag med praktiska erfarenheter av ”biogasexport”.
Under dagen ges även möjlighet till mingel med branschens aktörer och ett tiotal företag och organisationer visar sina produkter och verksamheter i en utställning. –Målet är att BiogasTinget ska fylla behovet av att få diskutera flera aspekter av biogasfrågan i ett helt eget forum, säger Mattias Svensson, Biogas Öst.

För mer information, kontakta:
Mattias Svensson, projektledare Biogas Öst, mattias.svensson@energikontor.se, 070-100 96 20.

Senaste nyheter