Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Biogasjakten i Arboga 15 oktober

https://www.klimatsmart.se/images/news/vafabkallsortering227x341.jpg

Den 15 oktober finns VafabMiljö och Västra Mälardalens kommunalförbund på Återbruket i Arboga kl 10-15. Hushållen som besöker Återbruket kan passa på att få information, tävla, ta en kopp kaffe och lyssna på Spel-Johan mellan kl 12 och 14. För ett år sedan blev en stor undersökning klar då VafabMiljö i samarbete med kommunerna gick igenom hushållens avfall. Undersökningen visade att hushållen är duktiga på att sortera, bland de bästa i landet. En undersökning av påsar med bioavfall visar att det nästan är helt rätt sorterat! Men det finns mer att sortera ut. VafabMiljö får in ca 2 400 ton bioavfall från KAK-kommunerna. Det motsvarar ca 50 procent av bioavfallet som uppkommer i Köping, Arboga och Kungsör. Därför vill VafabMiljö och kommunerna samla in ytterligare bioavfall som idag hamnar i soppåsen för brännbart. Det finns kapacitet för att ta in mer avfall i biogasanläggningen och vi kan göra ännu mer biogas och biogödsel. Det är också viktigt att den brännbara delen av hushållsavfallet inte innehåller bioavfall, förpackningar och farligt avfall. Då kan VafabMiljö tillverka ett högklassigt biobränsle av det som kan säljas till förbränningsanläggningar. Passa på att hjälpa till att minska mängden avfall. På Återbruket i Arboga finns en container där man kan lämna föremål som är hela och rena. Sådant man tänkt kasta kan komma till nytta igen. Föremålen säljs genom Röda Korset i samarbete med Arboga kommuns arbetsmarknadsenhet. Välkommen till Återbruket Arboga, lördag den 15 oktober kl 10-15 på Norra Ågatan 43! För mer information, kontakta: Annika Westerberg, VafabMiljö, 021-39 35 69, annika.westerberg@vafabmiljo.se Jan Erik Widén på Västra Mälardalens kommunalförbund, tfn 0221-67 00 93, e-post: jan-erik.widen@vmkfb.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Biogasjakten i Arboga 15 oktober

2011-10-11
En hel del avfall som skulle kunna bli
biogas hamnar tyvärr i påsen för brännbart
Den 15 oktober finns VafabMiljö och Västra Mälardalens kommunalförbund på Återbruket i Arboga kl 10-15. Hushållen som besöker Återbruket kan passa på att få information, tävla, ta en kopp kaffe och lyssna på Spel-Johan mellan kl 12 och 14.

För ett år sedan blev en stor undersökning klar då VafabMiljö i samarbete med kommunerna gick igenom hushållens avfall. Undersökningen visade att hushållen är duktiga på att sortera, bland de bästa i landet. En undersökning av påsar med bioavfall visar att det nästan är helt rätt sorterat!

Men det finns mer att sortera ut. VafabMiljö får in ca 2 400 ton bioavfall från KAK-kommunerna. Det motsvarar ca 50 procent av bioavfallet som uppkommer i Köping, Arboga och Kungsör. Därför vill VafabMiljö och kommunerna samla in ytterligare bioavfall som idag hamnar i soppåsen för brännbart. Det finns kapacitet för att ta in mer avfall i biogasanläggningen och vi kan göra ännu mer biogas och biogödsel.

Det är också viktigt att den brännbara delen av hushållsavfallet inte innehåller bioavfall, förpackningar och farligt avfall. Då kan VafabMiljö tillverka ett högklassigt biobränsle av det som kan säljas till förbränningsanläggningar.

Passa på att hjälpa till att minska mängden avfall. På Återbruket i Arboga finns en container där man kan lämna föremål som är hela och rena. Sådant man tänkt kasta kan komma till nytta igen. Föremålen säljs genom Röda Korset i samarbete med Arboga kommuns arbetsmarknadsenhet.

Välkommen till Återbruket Arboga, lördag den 15 oktober kl 10-15 på Norra Ågatan 43!

För mer information, kontakta:
Annika Westerberg, VafabMiljö, 021-39 35 69, annika.westerberg@vafabmiljo.se
Jan Erik Widén på Västra Mälardalens kommunalförbund, tfn 0221-67 00 93, e-post: jan-erik.widen@vmkfb.se
Källa: Vafab Miljö

Senaste nyheter