Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Biogas kan göra Sverige mindre fossilt

https://www.klimatsmart.se/images/news/energimarknadsinspektionen250x56.jpg

Potentialen för biogasproduktion i Sverige överstiger vida Sveriges nuvarande förbrukning av såväl naturgas som biogas. På sikt kan svensk biogasproduktion därför bidra till att göra Sverige mindre beroende av fossila bränslen. Det skriver Energimarknadsinspektionen (EI) i en rapport som idag överlämnas till regeringen. - En ökad användning av biogas skulle bidra till både ökad försörjningstrygghet och större andel miljövänlig produktion. Det finns också stor potential för export och affärsmöjligheter för svenska biogasproducenter, säger Energimarknadsinspektionens generaldirektör Yvonne Fredriksson. För att öka användningen av biogas, vilket har störst potential inom fordonssektorn, behöver den svenska gasmarknaden förändras på flera områden. EI har på regeringens uppdrag analyserat marknaden och förutsättningarna för biogas. EI lämnar också förslag till åtgärder för att underlätta en marknadsutveckling för biogas. Förslagen syftar till att lösa de problem som idag hindrar eller försvårar en ökad marknad för biogas och som också har ett intimt samband: •Produktion av biogas är inte tillräckligt lönsam. •Marknaderna för både natur- och biogas är allt för begränsade och fragmenterade. •Infrastrukturen är begränsad. För att lösa dessa tre huvudproblem föreslår EI bland annat följande: •Inför ett system för ursprungsmärkning av gas. Det ökar möjligheten för biogasproducenter att få betalt för biogasens miljömässiga fördelar och gör det möjligt för gaskunder att göra ett aktivt miljöval. •Låt uppgradering av biogas utgöra en del av nätverksamheten. Biogas har ett lägre energiinnehåll än naturgas och måste uppgraderas innan den kan föras in på det befintliga naturgasnätet. Det innebär en kostnad som idag betalas av producenten. EI föreslår att uppgraderingen och dess kostnad istället blir ett ansvar för nätägaren. •Ge Svenska Kraftnät i uppdrag att bygga ut infrastrukturen. Det skulle ge biogasen förutsättningar att expandera. Enligt EI finns ett behov av att en central aktör ansvarar för att infrastrukturen utvecklas utifrån den övergripande energipolitiken och omställningen till ett förnybart energisystem. Rapporten i sin helhet finns att ladda ner från www.ei.se. För mer information kontakta: Tony Rosten, ställföreträdande generaldirektör, 016-16 27 40 Energimarknadsinspektionen övervakar marknaderna för el, naturgas och fjärrvärme. Myndigheten verkar för att dessa marknader fungerar väl och är ansvarig för www.elpriskollen.se som hjälper Sveriges elkunder att välja elhandelsföretag.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Biogas kan göra Sverige mindre fossilt

2009-11-30
Potentialen för biogasproduktion i Sverige överstiger vida Sveriges nuvarande förbrukning av såväl naturgas som biogas. På sikt kan svensk biogasproduktion därför bidra till att göra Sverige mindre beroende av fossila bränslen. Det skriver Energimarknadsinspektionen (EI) i en rapport som idag överlämnas till regeringen.

- En ökad användning av biogas skulle bidra till både ökad försörjningstrygghet och större andel miljövänlig produktion. Det finns också stor potential för export och affärsmöjligheter för svenska biogasproducenter, säger Energimarknadsinspektionens generaldirektör Yvonne Fredriksson.

För att öka användningen av biogas, vilket har störst potential inom fordonssektorn, behöver den svenska gasmarknaden förändras på flera områden. EI har på regeringens uppdrag analyserat marknaden och förutsättningarna för biogas. EI lämnar också förslag till åtgärder för att underlätta en marknadsutveckling för biogas. Förslagen syftar till att lösa de problem som idag hindrar eller försvårar en ökad marknad för biogas och som också har ett intimt samband:

•Produktion av biogas är inte tillräckligt lönsam.
•Marknaderna för både natur- och biogas är allt för begränsade och fragmenterade.
•Infrastrukturen är begränsad.

För att lösa dessa tre huvudproblem föreslår EI bland annat följande:

•Inför ett system för ursprungsmärkning av gas. Det ökar möjligheten för biogasproducenter att få betalt för biogasens miljömässiga fördelar och gör det möjligt för gaskunder att göra ett aktivt miljöval.
•Låt uppgradering av biogas utgöra en del av nätverksamheten. Biogas har ett lägre energiinnehåll än naturgas och måste uppgraderas innan den kan föras in på det befintliga naturgasnätet. Det innebär en kostnad som idag betalas av producenten. EI föreslår att uppgraderingen och dess kostnad istället blir ett ansvar för nätägaren.
•Ge Svenska Kraftnät i uppdrag att bygga ut infrastrukturen. Det skulle ge biogasen förutsättningar att expandera. Enligt EI finns ett behov av att en central aktör ansvarar för att infrastrukturen utvecklas utifrån den övergripande energipolitiken och omställningen till ett förnybart energisystem.

Rapporten i sin helhet finns att ladda ner från www.ei.se.

För mer information kontakta: Tony Rosten, ställföreträdande generaldirektör, 016-16 27 40

Energimarknadsinspektionen övervakar marknaderna för el, naturgas och fjärrvärme. Myndigheten verkar för att dessa marknader fungerar väl och är ansvarig för www.elpriskollen.se som hjälper Sveriges elkunder att välja elhandelsföretag.

Senaste nyheter