Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Bioenergins möjligheter är intressanta

https://www.klimatsmart.se/images/news/ulrikajardfelt146x220pe.jpg

Vecka 39 besökte jag Söderenergis anläggning i Igelsta utanför Södertälje. Igelsta är Sveriges största bioeldade kraftvärmeverk. Söderenergi producerar både el och värme och har på 20 år ställt om från 100 procent kol och olja till cirka 90 procent förnybara bränslen i produktionen. Jag kände mig VIP-ad när VD Karin Medin och vice VD Leif Bodinsson visade mig runt på Igelsta. Någon dag senare skulle de göra en liknande presentation för ett åttiotal EU-parlamentariker och företrädare för olika EU-organisationer. Parlamentarikerna kom på studiebesök för att se svenskt hållbart skogsbruk och bioenergianvändning. Vid mitt besök fick jag veta att ordförande för EUFORES, Claude Turmes, som också är chefsförhandlare för processen med att ta fram hållbarhetskriterier för fasta biobränslen skulle vara med. Det var också planerat att Lena Ek, som till i förra veckan var en av parlamentarikerna, skulle delta. Men hon fick ju ett annat intressant uppdrag som miljöminister, så hon fick ställa in sin medverkan vid studiebesöket. Det var synd, för hon hade kunnat få mycket inspiration till sitt nya jobb om hon fått se och veta det som jag fick, när jag besökte Söderenergi. Det som var särskilt intressant var dels att se hur övergången från kol till biobränsle innebär att volymen av bränsle ökar så otroligt mycket. Söderenergi tar emot det mesta av bränslet per båt. Tidigare kom cirka 100 båtar med kol varje år, nu kommer det 200 båtar med biobränsle. Dessutom har de byggt en egen terminal i Nykvarn för tågtransporter från hela Sverige, plus att det kommer lika mycket med lastbil. Det andra som jag tyckte var extra intressant var att höra om den avancerade modell som finns för att bestämma körordningen i Stockholms nät. Söderenergi skickar sin värme till kunder i Stockholm genom Södertörns fjärrvärmes nät och det finns flera andra produktionsanläggningar inom detta regionala nät. Samarbetet kräver både öppenhet och förtroende mellan de parter som köper och säljer värme till varandra eftersom stora värden står på spel. En spännande variant av öppna nät, tycker jag. Skrivet av Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Bioenergins möjligheter är intressanta

2011-10-07
Ulrika Jardfelt, vd
Svensk Fjärrvärme
Vecka 39 besökte jag Söderenergis anläggning i Igelsta utanför Södertälje. Igelsta är Sveriges största bioeldade kraftvärmeverk. Söderenergi producerar både el och värme och har på 20 år ställt om från 100 procent kol och olja till cirka 90 procent förnybara bränslen i produktionen.

Jag kände mig VIP-ad när VD Karin Medin och vice VD Leif Bodinsson visade mig runt på Igelsta. Någon dag senare skulle de göra en liknande presentation för ett åttiotal EU-parlamentariker och företrädare för olika EU-organisationer. Parlamentarikerna kom på studiebesök för att se svenskt hållbart skogsbruk och bioenergianvändning.

Vid mitt besök fick jag veta att ordförande för EUFORES, Claude Turmes, som också är chefsförhandlare för processen med att ta fram hållbarhetskriterier för fasta biobränslen skulle vara med. Det var också planerat att Lena Ek, som till i förra veckan var en av parlamentarikerna, skulle delta. Men hon fick ju ett annat intressant uppdrag som miljöminister, så hon fick ställa in sin medverkan vid studiebesöket. Det var synd, för hon hade kunnat få mycket inspiration till sitt nya jobb om hon fått se och veta det som jag fick, när jag besökte Söderenergi.

Det som var särskilt intressant var dels att se hur övergången från kol till biobränsle innebär att volymen av bränsle ökar så otroligt mycket. Söderenergi tar emot det mesta av bränslet per båt. Tidigare kom cirka 100 båtar med kol varje år, nu kommer det 200 båtar med biobränsle. Dessutom har de byggt en egen terminal i Nykvarn för tågtransporter från hela Sverige, plus att det kommer lika mycket med lastbil.

Det andra som jag tyckte var extra intressant var att höra om den avancerade modell som finns för att bestämma körordningen i Stockholms nät. Söderenergi skickar sin värme till kunder i Stockholm genom Södertörns fjärrvärmes nät och det finns flera andra produktionsanläggningar inom detta regionala nät. Samarbetet kräver både öppenhet och förtroende mellan de parter som köper och säljer värme till varandra eftersom stora värden står på spel. En spännande variant av öppna nät, tycker jag.

Skrivet av Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme.

Senaste nyheter