Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Lev klimatsmart och spara 5000 kr per månad

https://www.klimatsmart.se/images/news/lf-emmapersson250x289.jpg

Att ställa om till ett mer klimatsmart liv gör att ekonomin blir bättre. Det visar den stora europeiska forskningsstudien HOPE pågått sedan 2015 där bland annat Umeå universitet deltagit. Men att det skulle vara billigare att leva klimatsmart är det nästan ingen som tror, det visar en undersökning som Länsförsäkringar låtit Novus genomföra. Vi har räknat på hur mycket billigare det kan bli för en familj på fyra att leva klimatsmart. Ekologisk mat är i snitt lite dyrare och det är nog det som de flesta tänker på när man tänker att det är kostsamt att leva klimatsmart. Men faktum är att när man räknar samman kostnaderna för en vanlig familj så kan det verkligen löna sig att tänka klimatsmart. Genom att åka kollektivt istället för bil, göra matlådor och köpa mer second hand-kläder kan en genomsnittlig familj trots den något dyrare ekologiska maten spara nästan 5 000 kr per månad. – Det kan kännas tufft att göra omställningen till en mer klimatsmart vardag och ge upp vissa bekvämligheter, exempelvis den egna bilen. Men att leva mer hållbart är inte bara bra för miljön, det är också bra för din plånbok och din hälsa och det kanske kan motivera fler att tänka till kring sina vanor, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Enligt våra beräkningar kan den hållbara familjen Grön spara 5 000 kr per år på att lägga om några av sina vanor. Det är pengar som bygga på bufferten eller läggas på ett mer långsiktigt sparande. – Genom att förändra små saker i din vardag får du på sikt även möjligheten att bygga ett sparkapital. Följ gärna upp hur mycket ni har sparat så att motivationen hålls uppe. För den som även vill låta sina pengar bidra till en bättre miljö är utbudet av hållbara fonder eller företag som investerar i energiomställningen idag stort, säger Emma Persson.

NYHETSBREV

 

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Lev klimatsmart och spara 5000 kr per månad

2019-05-08
Emma Persson, Länsförsäkringar
Att ställa om till ett mer klimatsmart liv gör att ekonomin blir bättre. Det visar den stora europeiska forskningsstudien HOPE pågått sedan 2015 där bland annat Umeå universitet deltagit.

Men att det skulle vara billigare att leva klimatsmart är det nästan ingen som tror, det visar en undersökning som Länsförsäkringar låtit Novus genomföra. Vi har räknat på hur mycket billigare det kan bli för en familj på fyra att leva klimatsmart.

Ekologisk mat är i snitt lite dyrare och det är nog det som de flesta tänker på när man tänker att det är kostsamt att leva klimatsmart. Men faktum är att när man räknar samman kostnaderna för en vanlig familj så kan det verkligen löna sig att tänka klimatsmart.

Genom att åka kollektivt istället för bil, göra matlådor och köpa mer second hand-kläder kan en genomsnittlig familj trots den något dyrare ekologiska maten spara nästan 5 000 kr per månad.

– Det kan kännas tufft att göra omställningen till en mer klimatsmart vardag och ge upp vissa bekvämligheter, exempelvis den egna bilen. Men att leva mer hållbart är inte bara bra för miljön, det är också bra för din plånbok och din hälsa och det kanske kan motivera fler att tänka till kring sina vanor, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Enligt våra beräkningar kan den hållbara familjen Grön spara 5 000 kr per år på att lägga om några av sina vanor. Det är pengar som bygga på bufferten eller läggas på ett mer långsiktigt sparande.

– Genom att förändra små saker i din vardag får du på sikt även möjligheten att bygga ett sparkapital. Följ gärna upp hur mycket ni har sparat så att motivationen hålls uppe. För den som även vill låta sina pengar bidra till en bättre miljö är utbudet av hållbara fonder eller företag som investerar i energiomställningen idag stort, säger Emma Persson.

Senaste nyheter