Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klädbytardagen 22 april – få ny vårgarderob gratis

https://www.klimatsmart.se/images/news/snf-kladbytardag250x167.jpg

På lördag 22 april är det dags för årets populära Klädbytardag. Vinsten är stor för både plånboken och klimatet när kläder byter ägare på 117 orter runt om i Sverige. – Kom och få en helt ny vårgarderob gratis i dessa ekonomiskt tuffa tider. Samtidigt gör du en stor insats för miljön. Vi måste vända trenden med svenskarnas överkonsumtion av kläder och att byta kläder är en del av trendskiftet, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen. På lördag den 22 april slås portarna upp till årets Klädbytardag runt om i landet. Upplägget är lika enkelt som vanligt. Besökarna tar med fem eller tio rena och fräscha plagg och byter till sig lika många nya. En lista över alla orter som ordnar klädbytardagar hittas på Naturskyddsföreningens hemsida. Svenskarna fortsätter att konsumera kläder på en nivå som är ohållbar för miljön. Varje person köper till exempel omkring 10 kilo nya kläder varje år och slänger samtidigt hela 7,5 kilo – ofta fullt användbara kläder. Kläder och textilier står för upp till 10 procent av de globala koldioxidutsläppen. Produktionen kräver stora mängder energi, vatten och kemikalier och textilarbetarna arbetar ofta under mycket dåliga förhållanden. Att förlänga klädernas livslängd innebär en stor vinst för miljön. Förutom miljövinsten finns det pengar att spara. Naturskyddsföreningen har gjort en beräkning som visar att besparingen blir omkring 3 000 kronor för den som byter till en helt ny våroutfit, bestående av till exempel jacka, tröja, t-shirt, skjorta och jeans, i stället för att köpa nytt. – Det är glädjande att se att intresset för våra klädbytardagar växer. Det är många som vill vända trenden och göra skillnad, säger Karin Lexén. Fakta: Svenskarnas klädkonsumtion: • Svensken handlar i genomsnitt 50 nya plagg varje år • 7 av 10 svenskar använder bara hälften av kläderna i sin garderob • 80 procent av klädernas klimatpåverkan är kopplad till tillverkningsfasen • Om man i stället för att köpa nytt använder ett plagg dubbelt så länge halveras klimatpåverkan Siffror från Klädbytardagen 2022: Under 2022 bytte 6 000 personer kläder på totalt 110 platser i Sverige. 32 000 klädesplagg fick en ny ägare. Det innebar en stor besparing för miljön i form av vatten, koldioxidutsläpp och kemikalier (förutsatt att plaggen ersatte nytillverkade plagg) på: • 40 000 kubikmeter vatten • 21 ton kemikalier • 192 ton koldioxidutsläpp

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klädbytardagen 22 april – få ny vårgarderob gratis

2023-04-19
På lördag 22 april är det dags för årets populära Klädbytardag. Vinsten är stor för både plånboken och klimatet när kläder byter ägare på 117 orter runt om i Sverige.

– Kom och få en helt ny vårgarderob gratis i dessa ekonomiskt tuffa tider. Samtidigt gör du en stor insats för miljön. Vi måste vända trenden med svenskarnas överkonsumtion av kläder och att byta kläder är en del av trendskiftet, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

På lördag den 22 april slås portarna upp till årets Klädbytardag runt om i landet. Upplägget är lika enkelt som vanligt. Besökarna tar med fem eller tio rena och fräscha plagg och byter till sig lika många nya. En lista över alla orter som ordnar klädbytardagar hittas på Naturskyddsföreningens hemsida.

Svenskarna fortsätter att konsumera kläder på en nivå som är ohållbar för miljön. Varje person köper till exempel omkring 10 kilo nya kläder varje år och slänger samtidigt hela 7,5 kilo – ofta fullt användbara kläder.
Kläder och textilier står för upp till 10 procent av de globala koldioxidutsläppen. Produktionen kräver stora mängder energi, vatten och kemikalier och textilarbetarna arbetar ofta under mycket dåliga förhållanden. Att förlänga klädernas livslängd innebär en stor vinst för miljön.

Förutom miljövinsten finns det pengar att spara. Naturskyddsföreningen har gjort en beräkning som visar att besparingen blir omkring 3 000 kronor för den som byter till en helt ny våroutfit, bestående av till exempel jacka, tröja, t-shirt, skjorta och jeans, i stället för att köpa nytt.

– Det är glädjande att se att intresset för våra klädbytardagar växer. Det är många som vill vända trenden och göra skillnad, säger Karin Lexén.

Fakta: Svenskarnas klädkonsumtion:

• Svensken handlar i genomsnitt 50 nya plagg varje år
• 7 av 10 svenskar använder bara hälften av kläderna i sin garderob
• 80 procent av klädernas klimatpåverkan är kopplad till tillverkningsfasen
• Om man i stället för att köpa nytt använder ett plagg dubbelt så länge halveras klimatpåverkan

Siffror från Klädbytardagen 2022:

Under 2022 bytte 6 000 personer kläder på totalt 110 platser i Sverige. 32 000 klädesplagg fick en ny ägare. Det innebar en stor besparing för miljön i form av vatten, koldioxidutsläpp och kemikalier (förutsatt att plaggen ersatte nytillverkade plagg) på:

• 40 000 kubikmeter vatten
• 21 ton kemikalier
• 192 ton koldioxidutsläpp

Senaste nyheter