Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Befängda påståenden om etanol

https://www.klimatsmart.se/images/news/svebio220x32.jpg

- Att etanol skulle vara en större miljöbov än bensin, att det svenska etanolprogrammet ökat utsläppen av koldioxid med 20 miljoner ton, och att etanolanvändningen leder till ökade utsläpp av växthusgaser under de närmaste 50 – 60 åren, det är befängda påståenden av professor Sören Wibe i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag. Det säger Gustav Melin, vd i Svebio, i en kommentar. - Sören Wibe har läst ett par kontroversiella forskningsrapporter från USA, som främst gäller amerikanske majsetanol, och gör sedan en grovt tillyxad egen modell där siffrorna tillämpas på den svenska etanolanvändningen. - För att komma fram till de slutsatser Wibe gjort måste man anta att all etanolproduktion leder till en indirekt förändring av markanvändningen, ytterst avverkning av regnskog eller uppodling av jungfrulig savann. - Det är knappast trovärdigt att påstå att odling av spannmål i Östergötland eller Mälardalen för att göra etanol i Norrköping leder till skövling av tropisk skog. Särskilt som insatsenergin i etanolfabriken kommer från svenskt skogsavfall och restprodukten vid etanoltillverkningen, dranken, används som proteinfoder och ersätter importerat sojamjöl. - Wibe påstår också att etanolproduktionen leder till höjda livsmedelspriser. Han har bara läst två år gamla rapporter och glömt att kolla de aktuella priserna. Efter den häftiga prisuppgången 2007 - 2008 är spannmålspriserna idag åter i botten, trots fortsatt ökad framställning av etanol runtom i världen. - Sambanden är inte så enkla som Sören Wibe tror. För ytterligare upplysningar och kommentarer kontakta; Gustav Melin, 08-441 70 81, 070-524 44 00

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Befängda påståenden om etanol

2010-02-22
- Att etanol skulle vara en större miljöbov än bensin, att det svenska etanolprogrammet ökat utsläppen av koldioxid med 20 miljoner ton, och att etanolanvändningen leder till ökade utsläpp av växthusgaser under de närmaste 50 – 60 åren, det är befängda påståenden av professor Sören Wibe i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag. Det säger Gustav Melin, vd i Svebio, i en kommentar.

- Sören Wibe har läst ett par kontroversiella forskningsrapporter från USA, som främst gäller amerikanske majsetanol, och gör sedan en grovt tillyxad egen modell där siffrorna tillämpas på den svenska etanolanvändningen.

- För att komma fram till de slutsatser Wibe gjort måste man anta att all etanolproduktion leder till en indirekt förändring av markanvändningen, ytterst avverkning av regnskog eller uppodling av jungfrulig savann.

- Det är knappast trovärdigt att påstå att odling av spannmål i Östergötland eller Mälardalen för att göra etanol i Norrköping leder till skövling av tropisk skog. Särskilt som insatsenergin i etanolfabriken kommer från svenskt skogsavfall och restprodukten vid etanoltillverkningen, dranken, används som proteinfoder och ersätter importerat sojamjöl.

- Wibe påstår också att etanolproduktionen leder till höjda livsmedelspriser. Han har bara läst två år gamla rapporter och glömt att kolla de aktuella priserna. Efter den häftiga prisuppgången 2007 - 2008 är spannmålspriserna idag åter i botten, trots fortsatt ökad framställning av etanol runtom i världen.

- Sambanden är inte så enkla som Sören Wibe tror.

För ytterligare upplysningar och kommentarer kontakta;
Gustav Melin, 08-441 70 81, 070-524 44 00
Källa: Svebio

Senaste nyheter