Redaktör:
Jens Ljunggren
Baljväxter är goda och kan rädda världen
2011-10-04
Willys ekologiska bönor och kikärtor - v40 2011
En stor del av klimatfrågan – och kanske den svåraste och för många känsligaste biten – är vår mat.
6 forskare från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet har nyligen publicerat en debattartikel i Miljöaktuellt, där de berättar om baljväxternas fördelar för klimatet, miljön och hälsan. Bl.a. skriver de att baljväxter är rika på kostfiber, högvärdigt protein samt flera vitaminer, mineraler och bioaktiva substanser. Därtill även en typ av stärkelse som stabiliserar blodsockret och minskar risken för diabetes. Vid odling av baljväxter behövs inte konstgödsel, vilket är en stor klimat- och miljöbov. Och fleråriga baljväxter förbättrar även markens struktur, bördighet och kolinlagringsförmåga.
Ta även gärna ett titt på Baljväxtakademin, som arbetar med alla typer av frågor som rör baljväxter, både yrkesmässigt och hobbybetonat. Där kan man få tips om allt möjligt bl.a. hur man groddar.
Det kan kännas enkelt, logiskt och rationellt att energieffektivisera, välja bränslesnåla bilar eller giftfri mat. Men att ändra matvanor är tydligen ett svårare ämne. Kött-konsumtion i världen (och Sverige) har ökat markant de senaste årtiondena och utgör idag ett reellt hot mot både klimat, miljö och vår egna hälsa. Animaliska livsmedel har som utgångsläge långt större klimatpåverkan än vegetabiliska livsmedel. Och en stor del av köttproduktionen bedrivs idag som en industri med mer fokus på effektivitet och ekonomi snarare än kvalitet, hälsa och etik.
Sedan vi började Ekosvensson-projektet i maj i år har vi minskat vår konsumtion av animaliska livsmedel, först och främst kött. Jag själv har stått för den största minskningen eftersom jag verkligen har tyckt om att äta mycket kött. Även om jag tidigare har varit vegetarian, så kände jag att tog emot att skulla minska köttkonsumtionen. Som tur var fick jag hjälp på traven av min läkare, som rekommenderade att äta mindre kött av hälsoskäl. Och när det väl kom till kritan var det förvånansvärt enkelt att dra ner på köttet och äta mer av först och främst baljväxter men även nötter och frön.
Min solklara favorit är kikärtor, som jag nästan inte kan få nog av.
Det smakar helt enkelt gott! Som hummus eller oftare bara kokta med salt och serverat med rikligt med god, ekologisk olivolja. Mums! Det har t.o.m. gått så långt att när andra i familjen äter chips eller popcorn en fredagskväll framför teven, så njuter jag en skål varma kikärtor med salt och olja.
Om man köper kikärtor som torrvara, så måste de först läggas i blöt över natten innan de är redo att tillagas, vilket ibland kan utgöra ett problem. Därför gillar jag själv att köpa förkokta kikärtor, linser och blandade bönor i kartongförpackning. Då blir det mycket snabbt och enkelt att tillaga. De finns i de flesta livsmedelsbutiker. Denna vecka har Willys t.o.m. ett specialerbjudande där man kan köpa 3 för priset av 2.
Hör gärna av dig med dina egna favorittips på hur du brukar tillaga baljväxter.
Jens Ljunggren
Ekosvensson.se
Ekosvensson är ett projekt som utforskar och inspirerar kring hur man som en helt vanlig familj i ett helt vanligt hus kan leva mer miljövänligt och klimatsmart. Läs mer på www.ekosvensson.se.
Debattartikeln i Miljöaktuellt: www.korta.nu/2zdgs
Besök Baljväxtakademin: www.baljvaxtakademin.se/
6 forskare från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet har nyligen publicerat en debattartikel i Miljöaktuellt, där de berättar om baljväxternas fördelar för klimatet, miljön och hälsan. Bl.a. skriver de att baljväxter är rika på kostfiber, högvärdigt protein samt flera vitaminer, mineraler och bioaktiva substanser. Därtill även en typ av stärkelse som stabiliserar blodsockret och minskar risken för diabetes. Vid odling av baljväxter behövs inte konstgödsel, vilket är en stor klimat- och miljöbov. Och fleråriga baljväxter förbättrar även markens struktur, bördighet och kolinlagringsförmåga.
Ta även gärna ett titt på Baljväxtakademin, som arbetar med alla typer av frågor som rör baljväxter, både yrkesmässigt och hobbybetonat. Där kan man få tips om allt möjligt bl.a. hur man groddar.
Det kan kännas enkelt, logiskt och rationellt att energieffektivisera, välja bränslesnåla bilar eller giftfri mat. Men att ändra matvanor är tydligen ett svårare ämne. Kött-konsumtion i världen (och Sverige) har ökat markant de senaste årtiondena och utgör idag ett reellt hot mot både klimat, miljö och vår egna hälsa. Animaliska livsmedel har som utgångsläge långt större klimatpåverkan än vegetabiliska livsmedel. Och en stor del av köttproduktionen bedrivs idag som en industri med mer fokus på effektivitet och ekonomi snarare än kvalitet, hälsa och etik.
Sedan vi började Ekosvensson-projektet i maj i år har vi minskat vår konsumtion av animaliska livsmedel, först och främst kött. Jag själv har stått för den största minskningen eftersom jag verkligen har tyckt om att äta mycket kött. Även om jag tidigare har varit vegetarian, så kände jag att tog emot att skulla minska köttkonsumtionen. Som tur var fick jag hjälp på traven av min läkare, som rekommenderade att äta mindre kött av hälsoskäl. Och när det väl kom till kritan var det förvånansvärt enkelt att dra ner på köttet och äta mer av först och främst baljväxter men även nötter och frön.
Min solklara favorit är kikärtor, som jag nästan inte kan få nog av.
Det smakar helt enkelt gott! Som hummus eller oftare bara kokta med salt och serverat med rikligt med god, ekologisk olivolja. Mums! Det har t.o.m. gått så långt att när andra i familjen äter chips eller popcorn en fredagskväll framför teven, så njuter jag en skål varma kikärtor med salt och olja.
Om man köper kikärtor som torrvara, så måste de först läggas i blöt över natten innan de är redo att tillagas, vilket ibland kan utgöra ett problem. Därför gillar jag själv att köpa förkokta kikärtor, linser och blandade bönor i kartongförpackning. Då blir det mycket snabbt och enkelt att tillaga. De finns i de flesta livsmedelsbutiker. Denna vecka har Willys t.o.m. ett specialerbjudande där man kan köpa 3 för priset av 2.
Hör gärna av dig med dina egna favorittips på hur du brukar tillaga baljväxter.
Jens Ljunggren
Ekosvensson.se
Ekosvensson är ett projekt som utforskar och inspirerar kring hur man som en helt vanlig familj i ett helt vanligt hus kan leva mer miljövänligt och klimatsmart. Läs mer på www.ekosvensson.se.
Debattartikeln i Miljöaktuellt: www.korta.nu/2zdgs
Besök Baljväxtakademin: www.baljvaxtakademin.se/
Källa: Ekosvensson.se
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…