Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Angeläget att begränsa giftiga ämnen

https://www.klimatsmart.se/images/news/monica_tornlund.jpg

Monica Törnlund arbetar som miljöråd på den svenska EU-representationen i Bryssel och har varit ordförande i rådets miljöarbetsgrupp där Kommissionens förslag till reviderad förordning om biocider förhandlas. Vid miljörådsmötet den 22 december hålls en riktlinjedebatt som ska ge politisk vägledning i några centrala förhandlingsfrågor. Förordningen kommer troligen förhandlas färdigt under nästa år. Vad är en biocid och hur används de? - En biocid är en giftig kemikalie som är används för att bekämpa exempelvis ohyra, bakterier, mögel och alger. Eftersom biocider är giftiga är det väldigt viktigt att de används på rätt sätt så att de inte skadar människors hälsa och miljön. Det finns i dag 23 olika produktgrupper som omfattas av biocidförordningen. Många biocidprodukter är vanliga i människors vardag, som exempelvis desinfektionsmedel, olika former av konserveringsmedel i t.ex. färg, medel mot myggor och virke som behandlats med träskyddsmedel. Det utvecklas också nya områden där biocider används, till exempel så finns det sovsäckar, sportskor och träningskläder som behandlas med biocider för att motverka bakterier och inte lukta illa. Myggnät kan också behandlas med giftiga biocider för att skydda mot mygg. Vad innebär förslaget till biocidförordning? - Det finns redan i dag en lagstiftning, biociddirektivet, som gäller och med det här nya förslaget blir det en ny förordning som blir direkt gällande i medlemsländerna. Det nya förslaget omfattar tre viktiga nyheter. Det föreslås kriterier för när ett aktivt ämne är så farligt, exempelvis ämnen som är cancerframkallande eller har effekter på reproduktionen, att det i princip inte får användas i biocidprodukter. Det föreslås också att det ska vara möjligt att ansöka om ett centralt godkännande för vissa produkter, till skillnad från att ett godkännande sker av varje enskilt medlemsland. Dessutom föreslås att varor och material som behandlats med en biocid också ska omfattas av reglerna. Till det hör också regler för hur biocidbehandlade varor och material ska märkas för konsumenten. Det finns uppmärksammade fall där biocider har använts på ett olämpligt sätt och orsakat skada, bland annat soffor och skor som har behandlats med biocider och orsakat allvarliga allergiska reaktioner hos människor och krävt sjukhusvård. Vad hoppas du att den här nya förordningen ska leda till? - Det är viktigt att komma ihåg att biocider är giftiga och om de inte används på rätt sätt så kan de orsaka skada på människor och miljön. Jag hoppas att med de nya reglerna kommer de mest farliga biociderna att substitueras mot mindre farliga biocidprodukter. Jag hoppas även att användningen av biocider i framförallt konsumentvaror minskar och att vissa onödiga användningsområden försvinner helt. Exempelvis kan man fundera om det är klokt och nödvändigt att behandla skor och sportkläder med biocider, giftiga kemikalier, för att förhindra dålig lukt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Angeläget att begränsa giftiga ämnen

2009-12-18
Monica Törnlund
Monica Törnlund arbetar som miljöråd på den svenska EU-representationen i Bryssel och har varit ordförande i rådets miljöarbetsgrupp där Kommissionens förslag till reviderad förordning om biocider förhandlas. Vid miljörådsmötet den 22 december hålls en riktlinjedebatt som ska ge politisk vägledning i några centrala förhandlingsfrågor. Förordningen kommer troligen förhandlas färdigt under nästa år.

Vad är en biocid och hur används de?
- En biocid är en giftig kemikalie som är används för att bekämpa exempelvis ohyra, bakterier, mögel och alger. Eftersom biocider är giftiga är det väldigt viktigt att de används på rätt sätt så att de inte skadar människors hälsa och miljön. Det finns i dag 23 olika produktgrupper som omfattas av biocidförordningen. Många biocidprodukter är vanliga i människors vardag, som exempelvis desinfektionsmedel, olika former av konserveringsmedel i t.ex. färg, medel mot myggor och virke som behandlats med träskyddsmedel. Det utvecklas också nya områden där biocider används, till exempel så finns det sovsäckar, sportskor och träningskläder som behandlas med biocider för att motverka bakterier och inte lukta illa. Myggnät kan också behandlas med giftiga biocider för att skydda mot mygg.

Vad innebär förslaget till biocidförordning?
- Det finns redan i dag en lagstiftning, biociddirektivet, som gäller och med det här nya förslaget blir det en ny förordning som blir direkt gällande i medlemsländerna. Det nya förslaget omfattar tre viktiga nyheter. Det föreslås kriterier för när ett aktivt ämne är så farligt, exempelvis ämnen som är cancerframkallande eller har effekter på reproduktionen, att det i princip inte får användas i biocidprodukter. Det föreslås också att det ska vara möjligt att ansöka om ett centralt godkännande för vissa produkter, till skillnad från att ett godkännande sker av varje enskilt medlemsland. Dessutom föreslås att varor och material som behandlats med en biocid också ska omfattas av reglerna. Till det hör också regler för hur biocidbehandlade varor och material ska märkas för konsumenten. Det finns uppmärksammade fall där biocider har använts på ett olämpligt sätt och orsakat skada, bland annat soffor och skor som har behandlats med biocider och orsakat allvarliga allergiska reaktioner hos människor och krävt sjukhusvård.

Vad hoppas du att den här nya förordningen ska leda till?
- Det är viktigt att komma ihåg att biocider är giftiga och om de inte används på rätt sätt så kan de orsaka skada på människor och miljön. Jag hoppas att med de nya reglerna kommer de mest farliga biociderna att substitueras mot mindre farliga biocidprodukter. Jag hoppas även att användningen av biocider i framförallt konsumentvaror minskar och att vissa onödiga användningsområden försvinner helt. Exempelvis kan man fundera om det är klokt och nödvändigt att behandla skor och sportkläder med biocider, giftiga kemikalier, för att förhindra dålig lukt.
Foto: Jonas Nilsson/Regeringskansliet

Senaste nyheter