Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Nya färdigrätter gjorda på svenskodlade baljväxter

https://www.klimatsmart.se/images/news/axfood-baljvaxtfars250x209.jpg

En ny svensk produkt bestående av växtrikets främsta proteinkällor skapar en baljväxtfärs som kommer till fyra Hemköpsbutiker den här veckan. Färsen innehåller inte sedvanlig soja utan fyra svenskodlade grödor – sötlupin, åkerböna, gråärt och raps. Urban Deli har tagit fram tre färdigrätter; en lasagne, en bolognese och en färdigkryddad tacofärs med färsen som bas. Baljväxtfärsen är rik på både protein och fibrer och kan användas som råvara i alla rätter där man annars använder köttfärs. Rätterna finns till en början i fyra Hemköpsbutiker i Stockholm; Hemköp City, Hemköp Mall of Scandinavia, Hemköp Torsplan och Hemköp Sabis Fältöversten. – Efterfrågan på växtbaserade livsmedel ökar kraftigt och vårt mål är att kunderna ska få allt fler gröna och svenska varor att välja mellan. Baljväxtfärsen är en innovativ och hälsosam produkt med råvaror odlade, skördade och tillredda i Sverige. Att rätterna dessutom är enkla och bekväma att tillaga gör att de passar utmärkt i vårt sortiment, säger Desiré Cichy, hållbarhetsansvarig på Hemköp. Baljväxtfärsen har utvecklats på Torsåker gård norr om Stockholm. Torsåker är en testgård och ett utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel. Gården drivs av Axfoundation, en oberoende, icke vinstdrivande organisation. – Vår drivkraft är att öka den svenska odlingen av baljväxter. Vi behöver minska vår köttkonsumtion av klimat- och hälsoskäl och då är proteingrödor ett bra alternativ. Baljväxter binder dessutom kväve i marken vilket minskar behovet av gödningsmedel, ytterligare ett plus för miljön, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig på Axfoundation.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Nya färdigrätter gjorda på svenskodlade baljväxter

2019-05-02
Veggie Bolognese från Urban Deli
En ny svensk produkt bestående av växtrikets främsta proteinkällor skapar en baljväxtfärs som kommer till fyra Hemköpsbutiker den här veckan. Färsen innehåller inte sedvanlig soja utan fyra svenskodlade grödor – sötlupin, åkerböna, gråärt och raps.

Urban Deli har tagit fram tre färdigrätter; en lasagne, en bolognese och en färdigkryddad tacofärs med färsen som bas. Baljväxtfärsen är rik på både protein och fibrer och kan användas som råvara i alla rätter där man annars använder köttfärs.

Rätterna finns till en början i fyra Hemköpsbutiker i Stockholm; Hemköp City, Hemköp Mall of Scandinavia, Hemköp Torsplan och Hemköp Sabis Fältöversten.

– Efterfrågan på växtbaserade livsmedel ökar kraftigt och vårt mål är att kunderna ska få allt fler gröna och svenska varor att välja mellan. Baljväxtfärsen är en innovativ och hälsosam produkt med råvaror odlade, skördade och tillredda i Sverige. Att rätterna dessutom är enkla och bekväma att tillaga gör att de passar utmärkt i vårt sortiment, säger Desiré Cichy, hållbarhetsansvarig på Hemköp.

Baljväxtfärsen har utvecklats på Torsåker gård norr om Stockholm. Torsåker är en testgård och ett utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel. Gården drivs av Axfoundation, en oberoende, icke vinstdrivande organisation.

– Vår drivkraft är att öka den svenska odlingen av baljväxter. Vi behöver minska vår köttkonsumtion av klimat- och hälsoskäl och då är proteingrödor ett bra alternativ. Baljväxter binder dessutom kväve i marken vilket minskar behovet av gödningsmedel, ytterligare ett plus för miljön, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig på Axfoundation.
Källa: Hemköp

Senaste nyheter