Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatforskare och fågelövervakare utsedda till Årets miljöhjältar

https://www.klimatsmart.se/images/news/wwf-2021miljohjalte250x167.jpg

Världsnaturfonden WWF utser klimatprofilen Johan Rockström och miljöövervakningsprojektet Svensk Fågeltaxering till Årets miljöhjältar 2021. De belönas för att ha gjort skillnad för några av planetens viktigaste frågor. Av årets sex nominerade har WWF-juryn valt ut två vinnare som får ta emot diplom av kung Carl XVI Gustaf den 22 oktober på Ulriksdals slott i Solna. Johan Rockström (Vaxholm och Potsdam), är professor vid Stockholms universitet och sedan 2018 en av två chefer för Potsdam Institute for Climate Impact Research, ett av Europas främsta centrum för klimat- och hållbarhetsforskning. Han tilldelas utmärkelsen för sitt arbete och engagemang att få upp få klimatfrågan till högsta politiska nivå. – Det är en stor ära att få utmärkelsen. Samtidigt känner jag mig verkligen inte som en hjälte. Vi är så många som varje dag kämpar för en bättre värld. Vetenskapligt vet vi att alla måste samarbeta och göra hjältedåd för att lyckas med den globala omställningen till en rättvis och hållbar värld, säger Johan Rockström. I kategorin biologisk mångfald belönas miljöövervakningsprojektet Svensk Fågeltaxering för att de med hängivenhet och kunskap – via volontärer och ideella krafter – kartlägger hur våra svenska fåglar och vår natur mår. – Det är hedrande, jättekul och oväntat att bli Årets miljöhjälte. Utmärkelsen uppmärksammar 800 volontärers jobb med att inventera och följa hur det går för Sveriges fåglar och miljö. Arbetet känns allt viktigare i takt med ett ökat resursutnyttjande och klimatförändringarna som påverkar den biologiska mångfalden, säger fågelforskarna Åke Lindström och Martin Green vid Svensk Fågeltaxering, Lunds universitet. – Pristagarna visar hur människors vilja och engagemang kan inspirera andra och verkligen göra skillnad, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind. Juryns motivering Johan Rockström: Johan Rockström har outtröttligt lyft fram klimatfrågan till en topprioritet i vårt samhälle. Men sina tydliga och raka budskap har han nått fram till en mångfald av olika målgrupper, ruskat om och fått fler att inse läget för vår planet. Han har genom sin gedigna forskning och kompromisslöshet förklarat allvaret men också vilka lösningar som krävs. Vi behöver alla arbeta hårt - NU! Juryns motivering Svensk Fågeltaxering: Tack vare Svensk Fågeltaxering får vi en ovärderlig kartläggning av hur våra svenska fåglar och vår värdefulla natur mår. Med hängivenhet, kunskap och passion säkerställer de att vi får underlag för att fatta rätt beslut för att skydda våra fåglar och vår natur. Stort tack från oss, våra bevingade vänner och planeten! WWF delar ut priset Årets Miljöhjälte i två kategorier, ekologiska fotavtryck/klimat och biologisk mångfald. Den som nomineras ska under året ha visat: 1) Mod att gå mot strömmen. 2) Åstadkommit något nyskapande med potential att göra väsentlig skillnad för miljön. 3) Varit ett föredöme och inspiration för andra. 4) Insatsen ska ha huvudsakligen skett utanför arbetstid – på frivillig basis.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatforskare och fågelövervakare utsedda till Årets miljöhjältar

2021-10-20
Martin Green och Johan Rockström
Världsnaturfonden WWF utser klimatprofilen Johan Rockström och miljöövervakningsprojektet Svensk Fågeltaxering till Årets miljöhjältar 2021. De belönas för att ha gjort skillnad för några av planetens viktigaste frågor.

Av årets sex nominerade har WWF-juryn valt ut två vinnare som får ta emot diplom av kung Carl XVI Gustaf den 22 oktober på Ulriksdals slott i Solna.

Johan Rockström (Vaxholm och Potsdam), är professor vid Stockholms universitet och sedan 2018 en av två chefer för Potsdam Institute for Climate Impact Research, ett av Europas främsta centrum för klimat- och hållbarhetsforskning. Han tilldelas utmärkelsen för sitt arbete och engagemang att få upp få klimatfrågan till högsta politiska nivå.

– Det är en stor ära att få utmärkelsen. Samtidigt känner jag mig verkligen inte som en hjälte. Vi är så många som varje dag kämpar för en bättre värld. Vetenskapligt vet vi att alla måste samarbeta och göra hjältedåd för att lyckas med den globala omställningen till en rättvis och hållbar värld, säger Johan Rockström.

I kategorin biologisk mångfald belönas miljöövervakningsprojektet Svensk Fågeltaxering för att de med hängivenhet och kunskap – via volontärer och ideella krafter – kartlägger hur våra svenska fåglar och vår natur mår.

– Det är hedrande, jättekul och oväntat att bli Årets miljöhjälte. Utmärkelsen uppmärksammar 800 volontärers jobb med att inventera och följa hur det går för Sveriges fåglar och miljö. Arbetet känns allt viktigare i takt med ett ökat resursutnyttjande och klimatförändringarna som påverkar den biologiska mångfalden, säger fågelforskarna Åke Lindström och Martin Green vid Svensk Fågeltaxering, Lunds universitet.

– Pristagarna visar hur människors vilja och engagemang kan inspirera andra och verkligen göra skillnad, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind.

Juryns motivering Johan Rockström:

Johan Rockström har outtröttligt lyft fram klimatfrågan till en topprioritet i vårt samhälle. Men sina tydliga och raka budskap har han nått fram till en mångfald av olika målgrupper, ruskat om och fått fler att inse läget för vår planet. Han har genom sin gedigna forskning och kompromisslöshet förklarat allvaret men också vilka lösningar som krävs. Vi behöver alla arbeta hårt - NU!

Juryns motivering Svensk Fågeltaxering:

Tack vare Svensk Fågeltaxering får vi en ovärderlig kartläggning av hur våra svenska fåglar och vår värdefulla natur mår. Med hängivenhet, kunskap och passion säkerställer de att vi får underlag för att fatta rätt beslut för att skydda våra fåglar och vår natur. Stort tack från oss, våra bevingade vänner och planeten!

WWF delar ut priset Årets Miljöhjälte i två kategorier, ekologiska fotavtryck/klimat och biologisk mångfald.

Den som nomineras ska under året ha visat:

1) Mod att gå mot strömmen. 2) Åstadkommit något nyskapande med potential att göra väsentlig skillnad för miljön. 3) Varit ett föredöme och inspiration för andra. 4) Insatsen ska ha huvudsakligen skett utanför arbetstid – på frivillig basis.
Källa: WWF

Senaste nyheter