Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ekologiska lammuppfödare prisade på Ekogalan

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-nybygard250x236.jpg

Therese Håkansson och Peter Andersson på Nyby Gård i Borlänge är Årets Omläggare 2019. Vinnarna producerar KRAV-certifierade lamm med mycket hög kvalitet och har stora framtidsvisioner. Årets Omläggare delades ut av KRAV på torsdagens Ekogala i Stockholm. Therese Håkansson och Peter Andersson utsågs till vinnare av en jury bestående av branschkollegor och marknads- och regelutvecklare inom lantbruksområdet på KRAV. Vinnarmotiveringen löd: “För sin målmedvetenhet och sitt grundliga arbete mot sin gemensamma dröm om att driva lammproduktion på heltid. Tack vare mycket god kunskap och modet att våga satsa kunde drömmen uppfyllas, och framtidsvisionerna är tydliga. Therese Håkansson och Peter Andersson är goda exempel och visar vägen för framtidens ekolantbrukare.” – Vi har länge haft ett hållbarhetstänk i allt vi gör och är självförsörjande i vår verksamhet. När omvärlden förändras är det bra att KRAV är med och utvecklar reglerna för certifiering så att fler kan innefattas. Att produktionen ska vara ekologisk och KRAV-certifierad är en självklarhet för oss, säger Peter Andersson på Nyby Gård. Therese och Peter driver sin verksamhet sedan 2013 och har successivt arrenderat allt mer mark kring sin egen fastighet utanför Borlänge. Hela produktionen med 450 tackor och lamm är idag KRAV-certifierad. Visionen är att bygga mer och att därmed även kunna utöka besättningen. – De är mycket värdiga vinnare. Jag imponeras av deras målmedvetenhet och fokus på att bygga upp en stor, hållbar lammproduktion av hög kvalitet. Att Therese och Peter dessutom lyckas hålla sig helt självförsörjande på bete och foder är mycket positivt, säger Anna-Karin Hägglund, marknads- och regelutvecklare Djurhållning på KRAV. Årets Omläggare delas ut av KRAV till någon som med mod, kreativitet och affärsmässighet har ställt om till KRAV-certifierad produktion, har mark i karens eller börjat med nytt djurslag. Priset kan även gå till lantbrukare som satsar på nya innovativa grödor, förädlar egna råvaror, har utvecklat café- eller besöksverksamhet eller som gjort betydande hållbarhetssatsningar.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ekologiska lammuppfödare prisade på Ekogalan

2020-02-04
Peter Andersson & Therese Håkansson
Therese Håkansson och Peter Andersson på Nyby Gård i Borlänge är Årets Omläggare 2019. Vinnarna producerar KRAV-certifierade lamm med mycket hög kvalitet och har stora framtidsvisioner.

Årets Omläggare delades ut av KRAV på torsdagens Ekogala i Stockholm. Therese Håkansson och Peter Andersson utsågs till vinnare av en jury bestående av branschkollegor och marknads- och regelutvecklare inom lantbruksområdet på KRAV.

Vinnarmotiveringen löd:

“För sin målmedvetenhet och sitt grundliga arbete mot sin gemensamma dröm om att driva lammproduktion på heltid. Tack vare mycket god kunskap och modet att våga satsa kunde drömmen uppfyllas, och framtidsvisionerna är tydliga. Therese Håkansson och Peter Andersson är goda exempel och visar vägen för framtidens ekolantbrukare.”

– Vi har länge haft ett hållbarhetstänk i allt vi gör och är självförsörjande i vår verksamhet. När omvärlden förändras är det bra att KRAV är med och utvecklar reglerna för certifiering så att fler kan innefattas. Att produktionen ska vara ekologisk och KRAV-certifierad är en självklarhet för oss, säger Peter Andersson på Nyby Gård.

Therese och Peter driver sin verksamhet sedan 2013 och har successivt arrenderat allt mer mark kring sin egen fastighet utanför Borlänge. Hela produktionen med 450 tackor och lamm är idag KRAV-certifierad. Visionen är att bygga mer och att därmed även kunna utöka besättningen.

– De är mycket värdiga vinnare. Jag imponeras av deras målmedvetenhet och fokus på att bygga upp en stor, hållbar lammproduktion av hög kvalitet. Att Therese och Peter dessutom lyckas hålla sig helt självförsörjande på bete och foder är mycket positivt, säger Anna-Karin Hägglund, marknads- och regelutvecklare Djurhållning på KRAV.

Årets Omläggare delas ut av KRAV till någon som med mod, kreativitet och affärsmässighet har ställt om till KRAV-certifierad produktion, har mark i karens eller börjat med nytt djurslag. Priset kan även gå till lantbrukare som satsar på nya innovativa grödor, förädlar egna råvaror, har utvecklat café- eller besöksverksamhet eller som gjort betydande hållbarhetssatsningar.
Källa: KRAV

Senaste nyheter