Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Äggpasta på ägg från frigående höns

https://www.klimatsmart.se/images/news/middagsfrid250x369a.jpg

I maj i år uppmärksammade Middagsfrid att äggen som ingår i sammansatta produkter, såsom äggpasta, nästan alltid kommer från burhöns. Detta är inte acceptabelt. Efter påverkan från oss på Middagsfrid, våra prenumeranter och det efterföljande genomslaget i media var det svenska företaget Di Luca & Di Luca som har bl.a. märket ZETA i sitt stall först att fram en äggpasta som är gjord på ägg från frigående höns och som redan nu finns tillgänglig ute i butik. Trots att livsmedelskedjor har slutat sälja färska ägg från burhöns eftersom i princip ingen ville köpa dem, har inte samma krav ställts på produkter där ägg ingår som ingrediens. Som konsument i butik möts man oftast av ägg från burhöns i sammansatta produkter. I en undersökning som vi på Middagsfrid utförde bland våra prenumeranter i maj 2010, svarade hela 95 procent av de 1 220 tillfrågade att det var bra eller viktigt att sammansatta produkter är baserade på ägg från frigående höns. Sex av tio tyckte att det tydligt ska framgå på förpackningen varifrån äggen kommer. -Svenska konsumenter har tagit tydlig ställning mot burhönsägg när det gäller färska ägg. Det är rimligt att det framgår på förpackningen vilken typ av ägg produkten innehåller. Vi tycker också att det är viktigt att hönor som värper ägg till äggpasta ska ha ett lika värdigt liv som de höns som värper de ägg som vi äter färska. Jag ställde mig ytterst kritisk till att ingen svensk leverantör kunde erbjuda äggpasta med ägg från frigående höns, säger Kicki Theander, VD och grundare på Middagsfrid. Baserat på underlaget från undersökningen som vi Middagsfrid genomförde, samt att det visade intresset för att vi skulle driva frågan gällande äggpasta från frigående höns var stor, startade Kicki en bojkott mot produkter innehållande ägg från burhöns och uppmanade sina läsare via Facebook, Twitter och via sin blogg att göra likaså. På Facebook startades även en protestgrupp som snabbt fick över 400 anhängare och ett flertal inlägg som skapade diskussion och debatt. Både tidningarna Svenska Dagbladet och Aftonbladet uppmärksammade detta. Resultatet stod inte att vänta på. Di Luca & Di Luca, som har märket Zeta och är en av de största och mest erkända pastaleverantörerna i landet, var först ut med att reagera: -För oss var det en självklarhet att tillmötesgå detta önskemål från Middagsfrid, säger Christian Di Luca, på Di Luca & Di Luca. Eftersom färska burhönsägg nästan inte efterfrågas längre, är det rimligt att förvänta sig att konsumenter också kommer att ställa högre krav på ägg som ingår i andra produkter. Vår ambition är att alltid vara lyhörda och snabbfotade när det gäller att få fram nya produktvarianter. Den nya produkten, med tydlig märkning, finns ute i butik redan nu. Detta är bevis på att flera tillsammans kan påverka livsmedelsbranschen – och det omedelbart. För mer information: www.middagsfrid.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Äggpasta på ägg från frigående höns

2010-09-30
Kicki Theander, Middagsfrid
I maj i år uppmärksammade Middagsfrid att äggen som ingår i sammansatta produkter, såsom äggpasta, nästan alltid kommer från burhöns. Detta är inte acceptabelt. Efter påverkan från oss på Middagsfrid, våra prenumeranter och det efterföljande genomslaget i media var det svenska företaget Di Luca & Di Luca som har bl.a. märket ZETA i sitt stall först att fram en äggpasta som är gjord på ägg från frigående höns och som redan nu finns tillgänglig ute i butik.

Trots att livsmedelskedjor har slutat sälja färska ägg från burhöns eftersom i princip ingen ville köpa dem, har inte samma krav ställts på produkter där ägg ingår som ingrediens. Som konsument i butik möts man oftast av ägg från burhöns i sammansatta produkter. I en undersökning som vi på Middagsfrid utförde bland våra prenumeranter i maj 2010, svarade hela 95 procent av de 1 220 tillfrågade att det var bra eller viktigt att sammansatta produkter är baserade på ägg från frigående höns. Sex av tio tyckte att det tydligt ska framgå på förpackningen varifrån äggen kommer.

-Svenska konsumenter har tagit tydlig ställning mot burhönsägg när det gäller färska ägg. Det är rimligt att det framgår på förpackningen vilken typ av ägg produkten innehåller. Vi tycker också att det är viktigt att hönor som värper ägg till äggpasta ska ha ett lika värdigt liv som de höns som värper de ägg som vi äter färska. Jag ställde mig ytterst kritisk till att ingen svensk leverantör kunde erbjuda äggpasta med ägg från frigående höns, säger Kicki Theander, VD och grundare på Middagsfrid.

Baserat på underlaget från undersökningen som vi Middagsfrid genomförde, samt att det visade intresset för att vi skulle driva frågan gällande äggpasta från frigående höns var stor, startade Kicki en bojkott mot produkter innehållande ägg från burhöns och uppmanade sina läsare via Facebook, Twitter och via sin blogg att göra likaså. På Facebook startades även en protestgrupp som snabbt fick över 400 anhängare och ett flertal inlägg som skapade diskussion och debatt. Både tidningarna Svenska Dagbladet och Aftonbladet uppmärksammade detta.

Resultatet stod inte att vänta på. Di Luca & Di Luca, som har märket Zeta och är en av de största och mest erkända pastaleverantörerna i landet, var först ut med att reagera:

-För oss var det en självklarhet att tillmötesgå detta önskemål från Middagsfrid, säger Christian Di Luca, på Di Luca & Di Luca. Eftersom färska burhönsägg nästan inte efterfrågas längre, är det rimligt att förvänta sig att konsumenter också kommer att ställa högre krav på ägg som ingår i andra produkter. Vår ambition är att alltid vara lyhörda och snabbfotade när det gäller att få fram nya produktvarianter.

Den nya produkten, med tydlig märkning, finns ute i butik redan nu. Detta är bevis på att flera tillsammans kan påverka livsmedelsbranschen – och det omedelbart.

För mer information: www.middagsfrid.se.
Källa: Middagsfrid

Senaste nyheter