Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

27 Krav-märkta skolkök nominerade till Sveriges bästa skolmat

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-skomat250x190.jpg

KRAV-märkt skolmat är en god idé. Det visar årets upplaga av White Guide Junior, som är en tävling för att kora de främsta skolköken i Sverige. 27 av de 100 nominerade i kategorierna som rör skolan är KRAV-märkta. White Guide Junior lyfter för tredje året i rad upp Sveriges bästa skolmat och nu har nomineringarna i de olika priskategorierna tillkännagivits. Juryn har ätit på över 250 skolrestauranger och förskolor i jakten på den allra bästa skolmaten. Håkan Olsson, kock på Byskolan i skånska Södra Sandby, är dubbelt nominerad. Dels är han med och tävlar om titeln Årets skolkock, dels är hela Byskolans kök nominerat till utmärkelsen Årets hållbara gastronomi – något som verkligen gläder Håkan. – Vi har fått ett bevis på att det vi gör är rätt. Det handlar inte bara om att maten är god utan även om att vi har minskat matsvinnet, att vi sopsorterar och kör elbil, säger han. I Byskolan lagas all mat på plats, utan onödiga tillsatser. Skolan är KRAV-certifierad på den högsta nivån med tre KRAV-märken. Håkan Olsson tror stenhårt på att servera 100 procent KRAV-märkt mat. – Vi måste profilera oss. Idag när eleverna själva kan välja skola är det viktigt att föräldrarna känner till att här på Byskolan får barnen bra mat. Vilka vinnarna blir i White Guide Junior 2015 avgörs på en gala den 1 september i Malmö. Här är nomineringarna: - Årets skolrestaurang: 5 av 30 nominerade är KRAV-certifierade: Fribergaskolan i Danderyd, Lina Grundskola i Södertälje, Skiftingehus i Eskilstuna, Stora Hammars skola i Vellinge och Vallens miljöskola i Sundsvall. - Årets förskolekök: 1 av 10 nominerade är KRAV-certifierad: Lekbackens förskola i Alvesta. - Årets skolkock: 4 av 10 nominerade jobbar i KRAV-certifierade skolkök: Linda Gustavsson på Lekbackens förskola i Alvesta, Fredrik Jonsson på Skiftingehus i Eskilstuna, Håkan Lundholm på Fribergaskolan i Danderyd och Håkan Olsson på Byskolan i Södra Sandby. - Årets måltidschef: 1 av 10 nominerade jobbar i en KRAV-certifierad kommun: Sara Jervfors i Södertälje. - Årets gastronomiska rektor: 3 av 10 nominerade jobbar på skolor med KRAV-certifierade kök: Louise Erlandsson på Tångvallaskolan i Vellinge, Beatrice Karjel på Skiftingehus i Eskilstuna och Anette Rang på Lekbackens förskola i Alvesta. - Årets hållbara offentliga gastronomi: 8 av 10 nominerade är KRAV-certifierade: Askungarnas förskola i Röstånga, Byskolan i Södra Sandby, Dackeskolan i Tingsryd, Lekbackens förskola i Alvesta, Montessoriförskolan Jordgloben i Norrköping, Montessoriskolan i Norrtälje, Ronnaskolan i Södertälje och Vallens miljöskola i Sundsvall. - Årets skolmatskommun: 3 av 10 nominerade är KRAV-certifierade: Eskilstuna, Södertälje och Vellinge kommun. - Årets skolmatspolitiker: 2 av 10 nominerade arbetar i KRAV-certifierade kommuner: Ewa Lofvar Konradsson i Södertälje och Carina Wutzler i Vellinge. På White Guide Junior-galan delas även pris ut i kategorin Årets seniormåltid. Idag finns över 800 KRAV-certifierade restauranger, både offentliga och privata. Restaurangerna kan certifieras med 1, 2 eller 3 märken beroende på hur stor andel av de inköpta livsmedlen som är KRAV-godkända, 25 %, 50 % eller 90 %. Att livsmedlen är KRAV-godkända innebär i detta sammanhang att de är KRAV-märkta, ekologiska eller kommer från certifierat hållbart fiske. Det medför stora vinster för miljö, klimat och hälsa. Oavsett vilken nivå restaurangen är certifierad på ska den också ha ett bra grundläggande miljöarbete och personalen ska vara kunnig när det gäller KRAV-certifierad produktion. Certifikatet ska sitta uppe så att alla matgäster kan se det.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

27 Krav-märkta skolkök nominerade till Sveriges bästa skolmat

2015-05-21
KRAV-märkt skolmat är en god idé. Det visar årets upplaga av White Guide Junior, som är en tävling för att kora de främsta skolköken i Sverige. 27 av de 100 nominerade i kategorierna som rör skolan är KRAV-märkta.

White Guide Junior lyfter för tredje året i rad upp Sveriges bästa skolmat och nu har nomineringarna i de olika priskategorierna tillkännagivits. Juryn har ätit på över 250 skolrestauranger och förskolor i jakten på den allra bästa skolmaten.

Håkan Olsson, kock på Byskolan i skånska Södra Sandby, är dubbelt nominerad. Dels är han med och tävlar om titeln Årets skolkock, dels är hela Byskolans kök nominerat till utmärkelsen Årets hållbara gastronomi – något som verkligen gläder Håkan.

– Vi har fått ett bevis på att det vi gör är rätt. Det handlar inte bara om att maten är god utan även om att vi har minskat matsvinnet, att vi sopsorterar och kör elbil, säger han.

I Byskolan lagas all mat på plats, utan onödiga tillsatser. Skolan är KRAV-certifierad på den högsta nivån med tre KRAV-märken. Håkan Olsson tror stenhårt på att servera 100 procent KRAV-märkt mat.

– Vi måste profilera oss. Idag när eleverna själva kan välja skola är det viktigt att föräldrarna känner till att här på Byskolan får barnen bra mat.

Vilka vinnarna blir i White Guide Junior 2015 avgörs på en gala den 1 september i Malmö.

Här är nomineringarna:

- Årets skolrestaurang: 5 av 30 nominerade är KRAV-certifierade: Fribergaskolan i Danderyd, Lina Grundskola i Södertälje, Skiftingehus i Eskilstuna, Stora Hammars skola i Vellinge och Vallens miljöskola i Sundsvall.

- Årets förskolekök: 1 av 10 nominerade är KRAV-certifierad: Lekbackens förskola i Alvesta.

- Årets skolkock: 4 av 10 nominerade jobbar i KRAV-certifierade skolkök: Linda Gustavsson på Lekbackens förskola i Alvesta, Fredrik Jonsson på Skiftingehus i Eskilstuna, Håkan Lundholm på Fribergaskolan i Danderyd och Håkan Olsson på Byskolan i Södra Sandby.

- Årets måltidschef: 1 av 10 nominerade jobbar i en KRAV-certifierad kommun: Sara Jervfors i Södertälje.

- Årets gastronomiska rektor: 3 av 10 nominerade jobbar på skolor med KRAV-certifierade kök: Louise Erlandsson på Tångvallaskolan i Vellinge, Beatrice Karjel på Skiftingehus i Eskilstuna och Anette Rang på Lekbackens förskola i Alvesta.

- Årets hållbara offentliga gastronomi: 8 av 10 nominerade är KRAV-certifierade: Askungarnas förskola i Röstånga, Byskolan i Södra Sandby, Dackeskolan i Tingsryd, Lekbackens förskola i Alvesta, Montessoriförskolan Jordgloben i Norrköping, Montessoriskolan i Norrtälje, Ronnaskolan i Södertälje och Vallens miljöskola i Sundsvall.

- Årets skolmatskommun: 3 av 10 nominerade är KRAV-certifierade: Eskilstuna, Södertälje och Vellinge kommun.

- Årets skolmatspolitiker: 2 av 10 nominerade arbetar i KRAV-certifierade kommuner: Ewa Lofvar Konradsson i Södertälje och Carina Wutzler i Vellinge.

På White Guide Junior-galan delas även pris ut i kategorin Årets seniormåltid.

Idag finns över 800 KRAV-certifierade restauranger, både offentliga och privata. Restaurangerna kan certifieras med 1, 2 eller 3 märken beroende på hur stor andel av de inköpta livsmedlen som är KRAV-godkända, 25 %, 50 % eller 90 %.

Att livsmedlen är KRAV-godkända innebär i detta sammanhang att de är KRAV-märkta, ekologiska eller kommer från certifierat hållbart fiske. Det medför stora vinster för miljö, klimat och hälsa.

Oavsett vilken nivå restaurangen är certifierad på ska den också ha ett bra grundläggande miljöarbete och personalen ska vara kunnig när det gäller KRAV-certifierad produktion. Certifikatet ska sitta uppe så att alla matgäster kan se det.
Källa: KRAV

Senaste nyheter