Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

25 % ekologiskt i offentlig sektor

https://www.klimatsmart.se/images/news/ekologiskt192x159.jpg

Lunds kommun och Uppsala läns landsting har redan nått regeringens mål "25 % ekologiskt i offentlig verksamhet". 29 kommuner och landsting har mer än 15 procent ekologiskt. Detta visar senaste statistiken från EkoMatCentrum, Ekologiskt Marknadscentrum och Miljöresurs Linnés årliga undersökning av inköpen av ekologisk mat i offentliga kök. 9,3 % av inköpta livsmedel i kommuner och landsting var ekologiska 2008, som undersökningen gäller. De ekologiska inköpen fortsätter att öka i offentlig sektor. Det finns inga tecken på avmattning pga av en begynnande finanskris i landets kommuner och landsting. En ökning av de ekologiska inköpen med dryga 20 % från 7,7 % till 9,3 % är ett strålande resultat. - Det är fantastiskt att 29 kommuner och landsting har en ekologisk inköpsandel på mellan 15 och 25 %. Det tyder på att fler kommuner och landsting, liksom Lund och Uppsala läns landsting redan gjort, kommer att nå regeringens mål 25 % ekologiskt till 2010, säger Eva Fröman på EkoMatCentrum som ansvarat för undersökningen. Skåne läns kommuner hade störst andel ekologiskt i Sverige 2008, 13,9 %, tätt följt av Stockholm, Jämtland, Dalarna och Gotlands län. Lägst andel ekologiskt hade norrlandslänen, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Vi frågar Karin Lidén, kostchef i Kramfors kommun. Varför är intresset för ekologiskt så svagt i flera av de nordligaste länen av Sverige? - Jag vet inte riktigt, säger Karin Lidén. Men det kan vara så att man inte riktigt kommit igång ännu i de här länen. Klimatfrågan diskuteras även här och jag kan se en öppning för de här frågorna framöver. Att handla klimatsmart mat står högt på dagordningen i många kommuner och landsting. Intresset för närproducerat och rättvisemärkt kompletterar i allt större utsträckning det ekologiska. För mer information kontakta; Eva Fröman 08-779 59 29, 070-779 59 90, eva@ekomatcentrum.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

25 % ekologiskt i offentlig sektor

2009-11-17
Lunds kommun och Uppsala läns landsting har redan nått regeringens mål "25 % ekologiskt i offentlig verksamhet". 29 kommuner och landsting har mer än 15 procent ekologiskt. Detta visar senaste statistiken från EkoMatCentrum, Ekologiskt Marknadscentrum och Miljöresurs Linnés årliga undersökning av inköpen av ekologisk mat i offentliga kök.

9,3 % av inköpta livsmedel i kommuner och landsting var ekologiska 2008, som undersökningen gäller. De ekologiska inköpen fortsätter att öka i offentlig sektor. Det finns inga tecken på avmattning pga av en begynnande finanskris i landets kommuner och landsting. En ökning av de ekologiska inköpen med dryga 20 % från 7,7 % till 9,3 % är ett strålande resultat.

- Det är fantastiskt att 29 kommuner och landsting har en ekologisk inköpsandel på mellan 15 och 25 %. Det tyder på att fler kommuner och landsting, liksom Lund och Uppsala läns landsting redan gjort, kommer att nå regeringens mål 25 % ekologiskt till 2010, säger Eva Fröman på EkoMatCentrum som ansvarat för undersökningen.

Skåne läns kommuner hade störst andel ekologiskt i Sverige 2008, 13,9 %, tätt följt av Stockholm, Jämtland, Dalarna och Gotlands län. Lägst andel ekologiskt hade norrlandslänen, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten.

Vi frågar Karin Lidén, kostchef i Kramfors kommun. Varför är intresset för ekologiskt så svagt i flera av de nordligaste länen av Sverige?

- Jag vet inte riktigt, säger Karin Lidén. Men det kan vara så att man inte riktigt kommit igång ännu i de här länen. Klimatfrågan diskuteras även här och jag kan se en öppning för de här frågorna framöver.

Att handla klimatsmart mat står högt på dagordningen i många kommuner och landsting. Intresset för närproducerat och rättvisemärkt kompletterar i allt större utsträckning det ekologiska.

För mer information kontakta; Eva Fröman 08-779 59 29, 070-779 59 90, eva@ekomatcentrum.se

Senaste nyheter