Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

25% ekologiskt i offentlig sektor 2013

https://www.klimatsmart.se/images/news/ekomatcentrumet250x56.jpg

Vi närmar oss 25% målet med stormfart. EkoSverige snurrar på i offentlig sektor och nådde nästan 18 % ekologiskt under 2011. Om det fortsätter i samma takt kommer målet, 25 % ekologiskt i offentlig sektor, att vara nått 2013. 33 kommuner, landsting och regioner har klassat in i årets Ekomatsliga där ribban höjts från 20 % till 25%. Tre kommuner har nått över 40 % ekologiskt och ett gäng ligger på 30-35 % ekologiskt. Inget verkar omöjligt för dessa ekologiska spjutspetsar, ökningstakten går fortare än någonsin tidigare. EkoMatCentrum i Sigtuna har med bidrag från Jordbruksverket samlat in och ställt samman årets statistik. - Nu rullar det på av bara farten, säger Eva Fröman på EkomatCentrum. Fortsätter det i samma takt de närmsta två åren når vi 25 %-målet under år 2013. 76% av landets kommuner, landsting och regioner har tagit egna mål för inköp av ekologiskt. Aktiviteter för mer ekologiskt, närproducerat och rättvisemärkt är omfattande i en majoritet av landets kommuner och landsting. Dock saknas drivkraft i ca en fjärdedel av landets kommuner. Särskilt ett flertal kommuner i de norra delarna av landet och i vissa delar av inlandet verkar sakna incitament för att jobba med ekologiskt i de offentliga storhushållen. Närproducerade livsmedel är en aktuell fråga. Vår undersökning visar dock att Rättvisemärkt är mer populärt än närodlat. 40 % av kommunerna och landstingen har tagit någon form av mål eller beslut om att köpa rättvisemärkta produkter, endast 20 % har satsat på närproducerade livsmedel. Populäraste ekoprodukterna är mjölk och mejeri samt MSC-märkt fisk. Frukt och grönsaker tappar mark liksom färdigmaten. Kött som länge legat långt ned i inköpslistan har börjat klättra uppåt i inköpslistan. För mer information, kontakta: Carin Enfors och Eva Fröman, 08-779 59 29, 08-582 444 24, info@ekomatcentrum.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

25% ekologiskt i offentlig sektor 2013

2012-05-15
Vi närmar oss 25% målet med stormfart. EkoSverige snurrar på i offentlig sektor och nådde nästan 18 % ekologiskt under 2011. Om det fortsätter i samma takt kommer målet, 25 % ekologiskt i offentlig sektor, att vara nått 2013. 33 kommuner, landsting och regioner har klassat in i årets Ekomatsliga där ribban höjts från 20 % till 25%. Tre kommuner har nått över 40 % ekologiskt och ett gäng ligger på 30-35 % ekologiskt. Inget verkar omöjligt för dessa ekologiska spjutspetsar, ökningstakten går fortare än någonsin tidigare. EkoMatCentrum i Sigtuna har med bidrag från Jordbruksverket samlat in och ställt samman årets statistik.

- Nu rullar det på av bara farten, säger Eva Fröman på EkomatCentrum. Fortsätter det i samma takt de närmsta två åren når vi 25 %-målet under år 2013.

76% av landets kommuner, landsting och regioner har tagit egna mål för inköp av ekologiskt. Aktiviteter för mer ekologiskt, närproducerat och rättvisemärkt är omfattande i en majoritet av landets kommuner och landsting. Dock saknas drivkraft i ca en fjärdedel av landets kommuner. Särskilt ett flertal kommuner i de norra delarna av landet och i vissa delar av inlandet verkar sakna incitament för att jobba med ekologiskt i de offentliga storhushållen.

Närproducerade livsmedel är en aktuell fråga. Vår undersökning visar dock att Rättvisemärkt är mer populärt än närodlat. 40 % av kommunerna och landstingen har tagit någon form av mål eller beslut om att köpa rättvisemärkta produkter, endast 20 % har satsat på närproducerade livsmedel.

Populäraste ekoprodukterna är mjölk och mejeri samt MSC-märkt fisk. Frukt och grönsaker tappar mark liksom färdigmaten. Kött som länge legat långt ned i inköpslistan har börjat klättra uppåt i inköpslistan.

För mer information, kontakta:
Carin Enfors och Eva Fröman, 08-779 59 29, 08-582 444 24, info@ekomatcentrum.se.

Senaste nyheter