Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

YIT får stororder för kraftnätsdragning

https://www.klimatsmart.se/images/news/YITlogo.gif

Hans Jonsson, regionsäljare, och Kjell Lövgren, filialchef, på YIT i Piteå, konstaterar att elinstallationer för vindkraften ställer höga krav. I veckan påbörjar YIT kraftnätsdragningen i Dragaliden, en affär värd närmare 5 miljoner kronor där tyska vindkraftstillverkaren Enercon står som beställare. YIT i Piteå har fått uppdraget att dra kraftnätet till vindkraftverken i Dragaliden, en storaffär som senare i år innebär att första etappen i Markbygdens vindkraftpark fullt ut kan anslutas till elnätet. YIT Sverige AB har redan i dag ett samarbete med Enercon och Svevind, som står bakom den planerade vindkraftparken i Markbygden i Piteå, som när den är färdigställd beräknas bli Europas största i sitt slag, med upp till 1.101 vindkraftverk. De två första snurrorna står redan på plats i Dragaliden och där har YIT ansvarat för jordningen. Nu är fundamenten gjutna för de övriga tio verken och enligt planerna ska hela pilotområdet stå klart i augusti. I veckan påbörjar YIT i Piteå, på uppdrag av den tyska vindkrafttillverkaren Enercon, installationen av det 10 kilometer långa kraft- och fibernätet. Det ska sammanlänka vindkraftverken med ett nytt ställverk som är under uppbyggnad utanför Långträsk. Därifrån ska den vindkraftsel som produceras i Dragaliden föras ut på elnätet. Dessutom ska YIT ansvara för jordningen av de nya vindkraftverken, så att det står pall för åskväder. - Vi kommer att ha sju-åtta man sysselsatta några månader. Först för att göra nätdragningarna och när de nya vindkraftverken står på plats återkommer de för att ansluta snurrorna, säger Kjell Lövgren, filialchef för YIT:s elinstallationer i Norrbotten och Skellefteå samt Hans Jonsson, regionssäljare. De konstaterar att affären för deras del är värd strax under 5 miljoner kronor. - Det här är vårt första vindkraftprojekt i Norrbotten, men förhoppningsvis kan det bli en port in till kommande vindkraftinstallationer. Vi räknar med nyanställningar om planerna i Markbygden fullföljs och vi får möjlighet att jobba vidare där, säger Kjell Lövgren. Han ser det som spännande att få vara med i början av uppbyggnaden av vindkraften i länet. - Vi har varit ned till Enercons fabrik i Tyskland och även sett deras största vindkraftverk där på plats. Det var imponerande. Vindkraftinstallation innebär många speciallösningar och det ställs höga krav på noggrannheten. Enercon har utfärdat ett löfte om att vindkraftverken ska snurra 97 procent av tiden utan avbrott över en viss vindstyrka och vi måste se till att det löftet kan uppfyllas, säger Kjell Lövgren och Hans Jonsson.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

YIT får stororder för kraftnätsdragning

2010-03-02
Hans Jonsson, regionsäljare, och Kjell Lövgren, filialchef, på YIT i Piteå, konstaterar att elinstallationer för vindkraften ställer höga krav. I veckan påbörjar YIT kraftnätsdragningen i Dragaliden, en affär värd närmare 5 miljoner kronor där tyska vindkraftstillverkaren Enercon står som beställare.

YIT i Piteå har fått uppdraget att dra kraftnätet till vindkraftverken i Dragaliden, en storaffär som senare i år innebär att första etappen i Markbygdens vindkraftpark fullt ut kan anslutas till elnätet.

YIT Sverige AB har redan i dag ett samarbete med Enercon och Svevind, som står bakom den planerade vindkraftparken i Markbygden i Piteå, som när den är färdigställd beräknas bli Europas största i sitt slag, med upp till 1.101 vindkraftverk. De två första snurrorna står redan på plats i Dragaliden och där har YIT ansvarat för jordningen. Nu är fundamenten gjutna för de övriga tio verken och enligt planerna ska hela pilotområdet stå klart i augusti.

I veckan påbörjar YIT i Piteå, på uppdrag av den tyska vindkrafttillverkaren Enercon, installationen av det 10 kilometer långa kraft- och fibernätet. Det ska sammanlänka vindkraftverken med ett nytt ställverk som är under uppbyggnad utanför Långträsk. Därifrån ska den vindkraftsel som produceras i Dragaliden föras ut på elnätet. Dessutom ska YIT ansvara för jordningen av de nya vindkraftverken, så att det står pall för åskväder.

- Vi kommer att ha sju-åtta man sysselsatta några månader. Först för att göra nätdragningarna och när de nya vindkraftverken står på plats återkommer de för att ansluta snurrorna, säger Kjell Lövgren, filialchef för YIT:s elinstallationer i Norrbotten och Skellefteå samt Hans Jonsson, regionssäljare. De konstaterar att affären för deras del är värd strax under 5 miljoner kronor.
- Det här är vårt första vindkraftprojekt i Norrbotten, men förhoppningsvis kan det bli en port in till kommande vindkraftinstallationer. Vi räknar med nyanställningar om planerna i Markbygden fullföljs och vi får möjlighet att jobba vidare där, säger Kjell Lövgren.

Han ser det som spännande att få vara med i början av uppbyggnaden av vindkraften i länet.
- Vi har varit ned till Enercons fabrik i Tyskland och även sett deras största vindkraftverk där på plats. Det var imponerande. Vindkraftinstallation innebär många speciallösningar och det ställs höga krav på noggrannheten. Enercon har utfärdat ett löfte om att vindkraftverken ska snurra 97 procent av tiden utan avbrott över en viss vindstyrka och vi måste se till att det löftet kan uppfyllas, säger Kjell Lövgren och Hans Jonsson.
Källor: YIT, Enercon

Senaste nyheter