Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Waste Recovery till Brasilien

https://www.klimatsmart.se/images/news/borasstad250x51pa.jpg

Waste Recovery i Borås har träffat kommersiella avtal om att exportera sitt kunnande om återvinning till tre städer i Brasilien. Härnäst på listan står miljonstäder i Kina och Vietnam. - Ett lysande exempel på hur Borås kan bidra i det globala miljöarbetet och samtidigt skapa arbetstillfällen och vinna renommé ute i världen, konstaterar Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson. I Brasilien har Waste Recovery nu avtal med de tre städerna Fortaleze, Macaé och Sobral; ett resultat av en "roadshow" som projektet genomförde tillsammans med ambassaden och exportrådet. Här finns spikade treårsplaner som fastställer hela förloppet: organisation, samarbetsformer, utbildning, miljöutredning, finansiering, pilotanläggning – liksom i Indonesien är det fruktmarknader som ger "råvaran". - Vi ställer upp som konsulter och supportar dem så att de själva kan genomföra projektet, berättar projektkoordinatorn Olle Engström. Finansieringen för de brasilianska projekten kommer från företag och det hela sker på rent kommersiell basis. I november kommer representanter för städerna till Borås för konkreta samtal, och 2012 drar projekten igång. Fortaleze har skapat en liknande organisation som Waste Recovery på hemmaplan, med bl a samspel med universitetet. - Vårt koncept är världsunikt med vår modell för avfallsåtervinning och vår konstellation med högskola, forskningsinstitut, energibolag och kommun. Det är därför vi har blivit så efterfrågade, konstaterar Olle Engström. Även i Kina efterfrågas Waste Recoverys tjänster på kommersiella villkor. Här har projektet via en agent kontakter i fyra provinser, och representanter från Kina har varit i Borås och studerat tekniken. I Vietnam är Waste Recovery en del i biståndsarbetet. Man arbetar med ICDL, som förmedlar svenskt kommunalt kunnande i Sidas prioriterade länder. De städer man jobbar med är Da Nang och huvudstaden Hanoi. Den senaste i raden av städer aktuella för Waste Recovery är Abuja, huvudstad i Nigeria. Även här har kontakterna tagits tillsammans med exportrådet och svenska ambassaden. Waste Recovery exporterar svensk teknik och kompetens för att bidra till ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet globalt. Avfall blir en resurs när organiskt avfall som t ex frukt omvandlas till el eller fordonsgas; en teknik som utnyttjats i Borås sedan 1995. Huvudaktörer i Waste Recovery är Borås Energi och Miljö AB, Högskolan i Borås och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som förmedlar utbildning, erfarenhet och teknik. Borås Stads roll är att erbjuda en plattform som skänker legitimitet och trygghet för den mottagande staden. - Det har varit viktigt för projektet med ett gott politiskt stöd, nämner Olle Engström. För mer information, kontakta: Olle Engström, 0703-79 99 23.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Waste Recovery till Brasilien

2011-10-14
Waste Recovery i Borås har träffat kommersiella avtal om att exportera sitt kunnande om återvinning till tre städer i Brasilien. Härnäst på listan står miljonstäder i Kina och Vietnam.

- Ett lysande exempel på hur Borås kan bidra i det globala miljöarbetet och samtidigt skapa arbetstillfällen och vinna renommé ute i världen, konstaterar Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson.

I Brasilien har Waste Recovery nu avtal med de tre städerna Fortaleze, Macaé och Sobral; ett resultat av en "roadshow" som projektet genomförde tillsammans med ambassaden och exportrådet.

Här finns spikade treårsplaner som fastställer hela förloppet: organisation, samarbetsformer, utbildning, miljöutredning, finansiering, pilotanläggning – liksom i Indonesien är det fruktmarknader som ger "råvaran".

- Vi ställer upp som konsulter och supportar dem så att de själva kan genomföra projektet, berättar projektkoordinatorn Olle Engström.

Finansieringen för de brasilianska projekten kommer från företag och det hela sker på rent kommersiell basis. I november kommer representanter för städerna till Borås för konkreta samtal, och 2012 drar projekten igång.

Fortaleze har skapat en liknande organisation som Waste Recovery på hemmaplan, med bl a samspel med universitetet.

- Vårt koncept är världsunikt med vår modell för avfallsåtervinning och vår konstellation med högskola, forskningsinstitut, energibolag och kommun. Det är därför vi har blivit så efterfrågade, konstaterar Olle Engström.

Även i Kina efterfrågas Waste Recoverys tjänster på kommersiella villkor. Här har projektet via en agent kontakter i fyra provinser, och representanter från Kina har varit i Borås och studerat tekniken.

I Vietnam är Waste Recovery en del i biståndsarbetet. Man arbetar med ICDL, som förmedlar svenskt kommunalt kunnande i Sidas prioriterade länder. De städer man jobbar med är Da Nang och huvudstaden Hanoi.

Den senaste i raden av städer aktuella för Waste Recovery är Abuja, huvudstad i Nigeria. Även här har kontakterna tagits tillsammans med exportrådet och svenska ambassaden.

Waste Recovery exporterar svensk teknik och kompetens för att bidra till ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet globalt. Avfall blir en resurs när organiskt avfall som t ex frukt omvandlas till el eller fordonsgas; en teknik som utnyttjats i Borås sedan 1995.

Huvudaktörer i Waste Recovery är Borås Energi och Miljö AB, Högskolan i Borås och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som förmedlar utbildning, erfarenhet och teknik. Borås Stads roll är att erbjuda en plattform som skänker legitimitet och trygghet för den mottagande staden.

- Det har varit viktigt för projektet med ett gott politiskt stöd, nämner Olle Engström.

För mer information, kontakta:
Olle Engström, 0703-79 99 23.
Källa: Borås Stad

Senaste nyheter