Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vintern och mörkret kan faktiskt vara magiskt

https://www.klimatsmart.se/images/news/nirvanstankar250x76.jpg

Årets mörkaste månad har verkligen just varit det här nere i Skåne, och våt, och blåsig… Många flyr mörkret – hundra tusentals svenskar drar till Thailand… ett enkelt sätt att fylla på ny energi; sol och värme får oss att leva upp igen. Denna tid på året fylls media av råd&tips om ur man kommer i form; etablera sunda rutiner i minst 14 dagar, ja ni känner igen det – folkhälsan är viktig, absolut… men Livet blir nästan ett enda stort projekt. Var är balansen, tilliten och lugnet? Idéer om ”den grå vardagen” och ”ekorrhjulet” har slagit rot i vår kultur, men det är förstås – som allt annat – bara idéer; oförmåga att separera utsidan från insidan – jag upplever det som alltmer hysteriskt hur nutidsmänniskan fyller på energi bara från utsidan… Visst känns det magiskt då solen tittar fram efter alla mörka dagar – inte minst just därför, men mörkret är också magiskt. Det insåg jag sent i livet och det har varit en befrielse; mörkret inbjuder till att gå inåt – vinterhalvåret gör det rentav lättare att hitta djupet i meditation; gå in i ett mörkt rum, utan uppkoppling, utan vänner & familj, utan droger… och stanna dag efter dag* till dess energin börjar vända och komma av sig själv, inifrån… (många ekologiska utmaningar skulle lösas på köpet). Det finns något vackert i att leva med årstiderna – att bejaka livstempot som saktar ned, sova lite mer, ta det lugnare… men behålla vitaliteten, vänta in tills saker sker av sig själv… I morse vaknade jag strax före sju i en underbart vacker energi; redan innan yogan, som jag för övrigt inte kommit mig för sedan i måndags; det fick mig att reflektera över olika livsenergi… häftiga var och en på sitt sätt: - Professionell, operativ, effektiv, framåtriktad, älskad i arbetslivet - Fysisk, mål- och resultatinriktad, prestationsberoende, ironman - Maniskt speadad, genial, kanske konstnärlig, sublimerad - Djurisk, råkåt, direktutlevande, njutningslysten - Kärleksfylld, totalblissad, over flowing - Lugn, enkel, fokuserad, utan riktning, här&nu *) Som en metafor, även om detta är en teknik för yogis så är det inget man startar med. / Nirvan Richter

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vintern och mörkret kan faktiskt vara magiskt

2014-01-28
Årets mörkaste månad har verkligen just varit det här nere i Skåne, och våt, och blåsig… Många flyr mörkret – hundra tusentals svenskar drar till Thailand… ett enkelt sätt att fylla på ny energi; sol och värme får oss att leva upp igen. Denna tid på året fylls media av råd&tips om ur man kommer i form; etablera sunda rutiner i minst 14 dagar, ja ni känner igen det – folkhälsan är viktig, absolut… men Livet blir nästan ett enda stort projekt. Var är balansen, tilliten och lugnet?

Idéer om ”den grå vardagen” och ”ekorrhjulet” har slagit rot i vår kultur, men det är förstås – som allt annat – bara idéer; oförmåga att separera utsidan från insidan – jag upplever det som alltmer hysteriskt hur nutidsmänniskan fyller på energi bara från utsidan… Visst känns det magiskt då solen tittar fram efter alla mörka dagar – inte minst just därför, men mörkret är också magiskt. Det insåg jag sent i livet och det har varit en befrielse; mörkret inbjuder till att gå inåt – vinterhalvåret gör det rentav lättare att hitta djupet i meditation; gå in i ett mörkt rum, utan uppkoppling, utan vänner & familj, utan droger… och stanna dag efter dag* till dess energin börjar vända och komma av sig själv, inifrån… (många ekologiska utmaningar skulle lösas på köpet).

Det finns något vackert i att leva med årstiderna – att bejaka livstempot som saktar ned, sova lite mer, ta det lugnare… men behålla vitaliteten, vänta in tills saker sker av sig själv… I morse vaknade jag strax före sju i en underbart vacker energi; redan innan yogan, som jag för övrigt inte kommit mig för sedan i måndags; det fick mig att reflektera över olika livsenergi… häftiga var och en på sitt sätt:

- Professionell, operativ, effektiv, framåtriktad, älskad i arbetslivet
- Fysisk, mål- och resultatinriktad, prestationsberoende, ironman
- Maniskt speadad, genial, kanske konstnärlig, sublimerad
- Djurisk, råkåt, direktutlevande, njutningslysten
- Kärleksfylld, totalblissad, over flowing
- Lugn, enkel, fokuserad, utan riktning, här&nu

*) Som en metafor, även om detta är en teknik för yogis så är det inget man startar med.

/ Nirvan Richter

Senaste nyheter