Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vinster med geotermi i fjärrvärmenäten

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme240x96aa.jpg

Replik från Svensk Fjärrvärmes vd Ulrika Jardfelt på debattartikel ”Dags att göra upp med myterna om geoenergin" i Svenska Dagbladet den 25 november I ett debattinlägg på Brännpunkt i Svenska Dagbladet den 25 november 2012 lyfts ett antal ”myter om geoenergi”. Artikelförfattarna lyfter fram geoenergi som en underskattad energitillgång. Vi är helt överens om att geoenergin kan ge stora möjligheter. Men de för också fram ett motsatsförhållande mellan geoenergi och fjärrvärme som jag inte förstår. Tvärtom, finns det stora vinster att göra om man använder geotermi i fjärrvärmen. En fjärdedel av Europas befolkning bor i områden där geotermi är den viktigaste naturtillgången. Om den kan användas i fjärrvärmesystem blir det en än mer effektiv resurs. Ett av föregångsländerna är Island, vars hela fjärrvärmesystem värms med geotermi. Om länder i central- och sydeuropa följde Islands exempel skulle mycket naturresurser kunna sparas eller användas till annat. Artikelförfattarna påstår att fjärrvärme är ett monopol – men säger samtidigt att geoenergin är ett konkurrerande alternativ, vilket kan kännas motsägelsefullt. Fakta är att fjärrvärmen konkurrerar på värmemarknaden och ska drivas affärsmässigt, enligt lag sedan 1996. På värmemarknaden finns det flera alternativ för kunderna att välja mellan, värmepumpar är ett, pelletspannor ett annat. Jag och den bransch jag företräder tycker att det är så det ska vara. Kunden ska kunna välja. Jag vet att fjärrvärmen hittills stått sig väl i konkurrensen och är övertygad om att den gör det även i framtiden. Med låg miljö- och klimatpåverkan, hög leveranssäkerhet och en färdig lösning är fjärrvärme ett både enkelt, tryggt och bekvämt alternativ för kunden! Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vinster med geotermi i fjärrvärmenäten

2012-11-28
Replik från Svensk Fjärrvärmes vd Ulrika Jardfelt på debattartikel ”Dags att göra upp med myterna om geoenergin" i Svenska Dagbladet den 25 november

I ett debattinlägg på Brännpunkt i Svenska Dagbladet den 25 november 2012 lyfts ett antal ”myter om geoenergi”. Artikelförfattarna lyfter fram geoenergi som en underskattad energitillgång. Vi är helt överens om att geoenergin kan ge stora möjligheter. Men de för också fram ett motsatsförhållande mellan geoenergi och fjärrvärme som jag inte förstår. Tvärtom, finns det stora vinster att göra om man använder geotermi i fjärrvärmen.

En fjärdedel av Europas befolkning bor i områden där geotermi är den viktigaste naturtillgången. Om den kan användas i fjärrvärmesystem blir det en än mer effektiv resurs. Ett av föregångsländerna är Island, vars hela fjärrvärmesystem värms med geotermi. Om länder i central- och sydeuropa följde Islands exempel skulle mycket naturresurser kunna sparas eller användas till annat.

Artikelförfattarna påstår att fjärrvärme är ett monopol – men säger samtidigt att geoenergin är ett konkurrerande alternativ, vilket kan kännas motsägelsefullt. Fakta är att fjärrvärmen konkurrerar på värmemarknaden och ska drivas affärsmässigt, enligt lag sedan 1996.

På värmemarknaden finns det flera alternativ för kunderna att välja mellan, värmepumpar är ett, pelletspannor ett annat. Jag och den bransch jag företräder tycker att det är så det ska vara. Kunden ska kunna välja. Jag vet att fjärrvärmen hittills stått sig väl i konkurrensen och är övertygad om att den gör det även i framtiden. Med låg miljö- och klimatpåverkan, hög leveranssäkerhet och en färdig lösning är fjärrvärme ett både enkelt, tryggt och bekvämt alternativ för kunden!

Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme

Senaste nyheter