Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vindkraftsutbildning till Piteå

https://www.klimatsmart.se/images/news/energinytt250x98b.jpg

Piteå får Yrkeshögskoleutbildning för vindkraftstekniker. Första studenterna sätter sig i skolbänken redan till hösten. - Jag blir verkligen glad över detta besked eftersom det blir ytterligare en hörnsten i bygget att göra Piteå till det självklara navet inom vindkraft i Barentsområdet, säger Jonas Lundmark, Vindkraftscentrum i Barentsområdet. Lernia svarar för utbildningen som ger utrymme åt 32 stundenter. - Vi räknar med start sista veckan i augusti, säger Hakan Mol, affärsutvecklare på Lernia i Östersund, som ansvarar för utbildningen tills en projektledare har tillsatts i Piteå. Nöjd över beslutet är också Isak Lindqvist, regionchef för tyska tillverkaren av vindkraftsturbiner ENERCON, som tillsammans med Svevind äger Markbygden Vind AB som planerar att bygga Europas största vindkraftspark i Piteå kommun med 1101 verk. - Att Piteå får den här utbildningen är alla tiders. Det säkrar den framtida tillgången på servicetekniker för vår del, säger Lindqvist. Utbildningen till vindkraftstekniker är den första i de nordligaste delarna av Sverige. Närmaste liknande utbildning finns i Strömsund. - Bakgrunden är förstås de stora satsningar som sker inom vindkraft, både i Piteå och resten av Barentsregionen.De kommande 10-15 åren kommer behovet efter välutbildade och kompetenta servicetekniker att vara enormt, säger Jonas Lundmark. - Konkurrensen om att få starta nya yrkeshögskoleutbildningar är större än någonsin och andelen utbildningar med välmotiverade arbetsmarknadsbehov är långt fler än myndigheten har möjlighet och resurser att bevilja, säger generaldirektör Pia Enochsson. Från totalt 255 olika utbildningsanordnare inkom ansökningar till 885 utbildningar. Det är fler ansökningar än någonsin tidigare. – Vilket pekar på arbetslivets stora och snabbt växande behov av kvalificerad yrkeskompetens, betonar Enochsson. Av de 885 ansökningarna till yrkeshögskoleutbildningar beviljades 235. Det motsvarar 27 procent av ansökningarna. Det är c:a 60 färre beviljade utbildningar än föregående år.Det sammanlagda utbildningsanslaget till Myndigheten för yrkeshögskolans utbildningar är i år c:a 1,8 miljarder kronor.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vindkraftsutbildning till Piteå

2011-01-18
Piteå får Yrkeshögskoleutbildning för vindkraftstekniker. Första studenterna sätter sig i skolbänken redan till hösten.
- Jag blir verkligen glad över detta besked eftersom det blir ytterligare en hörnsten i bygget att göra Piteå till det självklara navet inom vindkraft i Barentsområdet, säger Jonas Lundmark, Vindkraftscentrum i Barentsområdet.

Lernia svarar för utbildningen som ger utrymme åt 32 stundenter.
- Vi räknar med start sista veckan i augusti, säger Hakan Mol, affärsutvecklare på Lernia i Östersund, som ansvarar för utbildningen tills en projektledare har tillsatts i Piteå.

Nöjd över beslutet är också Isak Lindqvist, regionchef för tyska tillverkaren av vindkraftsturbiner ENERCON, som tillsammans med Svevind äger Markbygden Vind AB som planerar att bygga Europas största vindkraftspark i Piteå kommun med 1101 verk.
- Att Piteå får den här utbildningen är alla tiders. Det säkrar den framtida tillgången på servicetekniker för vår del, säger Lindqvist.

Utbildningen till vindkraftstekniker är den första i de nordligaste delarna av Sverige. Närmaste liknande utbildning finns i Strömsund.
- Bakgrunden är förstås de stora satsningar som sker inom vindkraft, både i Piteå och resten av Barentsregionen.De kommande 10-15 åren kommer behovet efter välutbildade och kompetenta servicetekniker att vara enormt, säger Jonas Lundmark.

- Konkurrensen om att få starta nya yrkeshögskoleutbildningar är större än någonsin och andelen utbildningar med välmotiverade arbetsmarknadsbehov är långt fler än myndigheten har möjlighet och resurser att bevilja, säger generaldirektör Pia Enochsson.

Från totalt 255 olika utbildningsanordnare inkom ansökningar till 885 utbildningar. Det är fler ansökningar än någonsin tidigare.
– Vilket pekar på arbetslivets stora och snabbt växande behov av kvalificerad yrkeskompetens, betonar Enochsson.

Av de 885 ansökningarna till yrkeshögskoleutbildningar beviljades 235. Det motsvarar 27 procent av ansökningarna. Det är c:a 60 färre beviljade utbildningar än föregående år.Det sammanlagda utbildningsanslaget till Myndigheten för yrkeshögskolans utbildningar är i år c:a 1,8 miljarder kronor.

Senaste nyheter