Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vindkraftsatsning ger stora miljövinster

https://www.klimatsmart.se/images/news/vindk200x241.jpg

Örebro kommun tillsammans med Kumla kommun gör en stor satsning för klimatet genom att bygga fler vindkraftverk. De båda kommunerna kommer att starta ett vindkraftbolag som fram till år 2020 planerar att bygga minst 20 nya vindkraftverk. Örebro kommun och Kumla kommun kommer att bilda ett vindkraftsbolag som planerar att bygga minst 20 nya vindkraftverk. Bolaget kommer att vara öppet för andra intressenter att köpa in sig i. Bolaget ska även bilda ett vindkraftskooperativ som privatpersoner och mindre företag kan bli delägare i. I den förstudie som ligger till grund för beslutet framkommer dels att det är dels lönsamt för kommunerna att investera och bygga egna vindkraftverk, och dels är det viktigt att kommunerna går in för att målen i klimatplanen ska kunna uppfyllas. – Den här vindkraftsatsningen innebär ett stort steg mot målet i vår klimatplan. Vi har ambitionen att minska vår klimatbelastning med 50 procent och vindkraften kommer att utgöra en betydande del av detta, säger Petter Arneback, projektledare för vindkraft på Örebro kommun. Både Örebro och Kumla kommun har höga ambitioner för vindkraft. Örebro kommun har i sin klimatplan satt upp målet att minska klimatbelastningen från den egna organisationen med 50 procent per invånare från år 2000 till 2020. De nya vindkraftverken kommer att minska klimatbelastningen med 40 000 ton koldioxid per år. 32 000 ton för Örebro och 8 000 ton Kumla. Detta motsvarar lika mycket som en bil släpper ut om den skulle köra 5 000 varv runt jorden. Dessutom innebär satsningen att Örebro kommuns organisation till år 2020 blir självförsörjande på förnyelsebar el.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vindkraftsatsning ger stora miljövinster

2012-06-18
Örebro kommun tillsammans med Kumla kommun gör en stor satsning för klimatet genom att bygga fler vindkraftverk. De båda kommunerna kommer att starta ett vindkraftbolag som fram till år 2020 planerar att bygga minst 20 nya vindkraftverk.

Örebro kommun och Kumla kommun kommer att bilda ett vindkraftsbolag som planerar att bygga minst 20 nya vindkraftverk. Bolaget kommer att vara öppet för andra intressenter att köpa in sig i. Bolaget ska även bilda ett vindkraftskooperativ som privatpersoner och mindre företag kan bli delägare i.

I den förstudie som ligger till grund för beslutet framkommer dels att det är dels lönsamt för kommunerna att investera och bygga egna vindkraftverk, och dels är det viktigt att kommunerna går in för att målen i klimatplanen ska kunna uppfyllas.

– Den här vindkraftsatsningen innebär ett stort steg mot målet i vår klimatplan. Vi har ambitionen att minska vår klimatbelastning med 50 procent och vindkraften kommer att utgöra en betydande del av detta, säger Petter Arneback, projektledare för vindkraft på Örebro kommun.

Både Örebro och Kumla kommun har höga ambitioner för vindkraft. Örebro kommun har i sin klimatplan satt upp målet att minska klimatbelastningen från den egna organisationen med 50 procent per invånare från år 2000 till 2020. De nya vindkraftverken kommer att minska klimatbelastningen med 40 000 ton koldioxid per år. 32 000 ton för Örebro och 8 000 ton Kumla. Detta motsvarar lika mycket som en bil släpper ut om den skulle köra 5 000 varv runt jorden. Dessutom innebär satsningen att Örebro kommuns organisation till år 2020 blir självförsörjande på förnyelsebar el.

Senaste nyheter