Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vindkraften ger YIT energijobb

https://www.klimatsmart.se/images/news/yit224x33.jpg

Trots att utbyggnaden av vindkraft i norra Sverige bara är i sin linda har bolaget YIT redan haft många uppdrag. - Timmarna kan räknas i tusental, säger Hans Jonsson, affärsutvecklare och regionsäljare för YIT. Vindkraften är en ny industrigren i norra Sverige. Många projekt har startats men bara en bråkdel av planerna är ännu förverkligade. Svevind har tillsammans med tyska torn- och turbintillverkaren Enercon flera parker på gång. En finns på Gabrielsberget utanför Nordamling där 40 vindkraftverk ska byggas. Hälften står redan på plats. Resten uppförs i år. I Markbygden utanför Piteå planeras dessutom Europas största park med 1 101 vindkraftverk. Där har en mindre pilotpark med tolv verk hittills byggts på höjden Dragaliden utanför den lilla byn Koler. Men trots att utbyggnaden av vindkraft i norra Sverige bara är i sin linda har den redan gett jobb åt flera företag. Ett av dessa är YIT. - Vi har byggt infrastrukturen till verken både på Gabrielsberget och Dragaliden, berättar Jonsson. Det innebär bland annat uppbyggnad av uteställverk, grävning och nedläggning av kraft- och optokablage samt jordning. - För oss har det varit en intressant och nytttig erfarenhet. Samarbetet med Enercon har fungerat mycket bra. Vi kommer väldigt bra överens, säger Jonsson, som förstås liksom många andra hoppas att den stora parken i Markbygden förverkligas fullt ut. - Det skulle betyda jättemycket för oss och många andra. Om 52 vindkraftverk på Gabielsberget och Dragaliden redan gett så mycket sysselsättning kan man ju bara ana vad ytterligare tusen kan ge.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vindkraften ger YIT energijobb

2011-04-20
Trots att utbyggnaden av vindkraft i norra Sverige bara är i sin linda har bolaget YIT redan haft många uppdrag.
- Timmarna kan räknas i tusental, säger Hans Jonsson, affärsutvecklare och regionsäljare för YIT.

Vindkraften är en ny industrigren i norra Sverige. Många projekt har startats men bara en bråkdel av planerna är ännu förverkligade. Svevind har tillsammans med tyska torn- och turbintillverkaren Enercon flera parker på gång. En finns på Gabrielsberget utanför Nordamling där 40 vindkraftverk ska byggas. Hälften står redan på plats. Resten uppförs i år.

I Markbygden utanför Piteå planeras dessutom Europas största park med 1 101 vindkraftverk. Där har en mindre pilotpark med tolv verk hittills byggts på höjden Dragaliden utanför den lilla byn Koler.
Men trots att utbyggnaden av vindkraft i norra Sverige bara är i sin linda har den redan gett jobb åt flera företag. Ett av dessa är YIT.
- Vi har byggt infrastrukturen till verken både på Gabrielsberget och Dragaliden, berättar Jonsson.
Det innebär bland annat uppbyggnad av uteställverk, grävning och nedläggning av kraft- och optokablage samt jordning.

- För oss har det varit en intressant och nytttig erfarenhet. Samarbetet med Enercon har fungerat mycket bra. Vi kommer väldigt bra överens, säger Jonsson, som förstås liksom många andra hoppas att den stora parken i Markbygden förverkligas fullt ut.

- Det skulle betyda jättemycket för oss och många andra. Om 52 vindkraftverk på Gabielsberget och Dragaliden redan gett så mycket sysselsättning kan man ju bara ana vad ytterligare tusen kan ge.
Källor: Energinytt.se, YIT

Senaste nyheter