Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vindkraften är Norrlands nya basnäring

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskvindkraftforening250x99pa.gif

Norrland är Sveriges centrum för vindkraft. Här planeras för 6 000 nya verk de närmaste 15-20 åren.
 Om alla planerade verk blir verklighet skulle det innebära att Norrland får tre gånger så många vindkraftverk som det finns i hela Sverige i dag. - Det är en ny basnäring som växer fram, säger Jens Sperens, projektledare för Vindfyr, som samlar in och förmedlar erfarenheter från utbyggnaden i Norrland.
 Flera hundra vindkraftsparker ska byggas i skogar och på berg i Gävleborg, Västernorrland, Västerbotten, Norrbotten och Jämtland. Enbart i Jämtland finns det 1 700 planerade turbiner. Gävleborg och Norrbotten har 1 400 verk vardera utplacerade på kartan. Hur många turbiner som blir verklighet beror på tillgången på elnät, om projekten får tillstånd samt politiska beslut. Men även tillgången på ny teknik för att skydda turbinerna från kyla och is spelar en viktig roll för utvecklingen. Plattformen för att utbytta information för att lösa dessa utmaningar är Winterwind. Den första konferensen hölls 2008 med 160 deltagare. I år samlas 376 experter på vindkraft i kallt klimat i Skellefteå 7-8 februari för att diskutera de senaste framstegen när det gäller att mäta isbildning och få bort is och sjok av is från turbinhus och rotorblad. På konferensen kommer bland annat sex tillverkare att presentera sina system för avisning. Fem av systemen är helt nya, ett par har ännu inte nått marknaden. Matthias Rapp, ordförande för Swedish Wind Power Technology Centre, berättar också om planerna att skapa ett testcenter för vindkraft i kallt klimat i norra Sverige. En ny rapport om utvecklingen av system för att upptäcka och ta bort is från vindkraftverk presenteras av René Cattin från det schweiziska företaget Meteotest. Representanter från media är välkomna att lyssna på de senaste rönen kring vindkraft i kallt klimat. Presskonferens: Plats: Scandic Hotel, Skellefteå Adress: Kanalgatan 75, 931 78 Skellefteå Lokal: Vithatten Tid: 7 februari, 9.00 På plats: Gunnar Eikeland, vd Skellefteå Kraft Fredrik Lindahl, ordförande Svensk Vindkraftförening Göran Ronsten, programansvarig Winterwind För mer information om konferensen, kontakta: Ylva Holgersson, 08-560 206 82, info@winterwind.se För mer information om utbyggnaden av vindkraft i Norrland, kontakta: Jens Sperens, 
projektledare Vindfyr, 070-609 06 99, jens.sperens@vindfyr.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vindkraften är Norrlands nya basnäring

2012-02-01
Norrland är Sveriges centrum för vindkraft. Här planeras för 6 000 nya verk de närmaste 15-20 åren.
 Om alla planerade verk blir verklighet skulle det innebära att Norrland får tre gånger så många vindkraftverk som det finns i hela Sverige i dag.

- Det är en ny basnäring som växer fram, säger Jens Sperens, projektledare för Vindfyr, som samlar in och förmedlar erfarenheter från utbyggnaden i Norrland.


Flera hundra vindkraftsparker ska byggas i skogar och på berg i Gävleborg, Västernorrland, Västerbotten, Norrbotten och Jämtland. Enbart i Jämtland finns det 1 700 planerade turbiner. Gävleborg och Norrbotten har 1 400 verk vardera utplacerade på kartan.

Hur många turbiner som blir verklighet beror på tillgången på elnät, om projekten får tillstånd samt politiska beslut. Men även tillgången på ny teknik för att skydda turbinerna från kyla och is spelar en viktig roll för utvecklingen.

Plattformen för att utbytta information för att lösa dessa utmaningar är Winterwind. Den första konferensen hölls 2008 med 160 deltagare. I år samlas 376 experter på vindkraft i kallt klimat i Skellefteå 7-8 februari för att diskutera de senaste framstegen när det gäller att mäta isbildning och få bort is och sjok av is från turbinhus och rotorblad.

På konferensen kommer bland annat sex tillverkare att presentera sina system för avisning. Fem av systemen är helt nya, ett par har ännu inte nått marknaden. Matthias Rapp, ordförande för Swedish Wind Power Technology Centre, berättar också om planerna att skapa ett testcenter för vindkraft i kallt klimat i norra Sverige. En ny rapport om utvecklingen av system för att upptäcka och ta bort is från vindkraftverk presenteras av René Cattin från det schweiziska företaget Meteotest.

Representanter från media är välkomna att lyssna på de senaste rönen kring vindkraft i kallt klimat.

Presskonferens:
Plats: Scandic Hotel, Skellefteå
Adress: Kanalgatan 75, 931 78 Skellefteå
Lokal: Vithatten
Tid: 7 februari, 9.00

På plats:
Gunnar Eikeland, vd Skellefteå Kraft
Fredrik Lindahl, ordförande Svensk Vindkraftförening
Göran Ronsten, programansvarig Winterwind

För mer information om konferensen, kontakta:
Ylva Holgersson, 08-560 206 82, info@winterwind.se

För mer information om utbyggnaden av vindkraft i Norrland, kontakta:
Jens Sperens, 
projektledare Vindfyr, 070-609 06 99, jens.sperens@vindfyr.se.

Senaste nyheter