Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vill leverera miljömärkta blåmusslor

https://www.klimatsmart.se/images/news/mussla200x150.jpg

Ett musselfiske på västkusten har påbörjat granskning mot Marine Stewardship Councils (MSC:s) standard för hållbart fiske. Lyckas de uppfylla denna standard blir de först i Sverige med att kunna leverera MSC-märkta blåmusslor. – Vi ser mycket positivt på MSC och deras certifiering av hållbara fisken. Nu när marknaden efterfrågar miljömärkta alternativ vill vi förstås kunna erbjuda det. Vi hoppas att vi lyckas bevisa för certifieraren att vår verksamhet är hållbar och välskött, säger Bengt Gunnarsson, Svenska skaldjursodlares producentorganisation (SSPO). Blåmusslan, Mytilus edulis, är den vanligaste sortens musslor i svenska butiker. Musslorna växer på rep som hänger ned i vattnet. I maj och juni driver mussellarver omkring fritt i vattnet och sätter sig fast på repen. Odlingen av musslor på rep har minimal påverkan på sin omgivande miljö och kräver varken tillförsel av mat eller kemikalier. Blåmusslorna får sin näring från plankton genom att filtrera havets vatten. Musselodling i Sverige startade på 1970-talet, men det var inte förrän 1983 som produktionen började bli betydande. Produktionen av musslor är känslig och skördarna varierar i storlek. Till exempel minskade produktionen kraftigt i slutet av 1980-talet på grund av giftig algblomning. Organisationen SSPO bildades för fem år sedan med målet att utveckla musselbranschen i Sverige. Idag har de en verksamhet med odling av blåmusslor på rep utmed den bohusländska västkusten, men även utanför Göteborg. Det är dessa musselodlingar som nu ska granskas mot MSC:s miljöstandard. Musslorna skördas året runt. Fångsten från detta musselfiske varierar från år till år och har som mest varit uppe i 2500 ton. De säljs främst färska till den inhemska marknaden. – Vi är mycket glada över att Svenska skaldjursodlares producentorganisation har beslutat att granska sitt blåmusselfiske enligt MSC:s standard för ett uthålligt och välskött fiske. Det påvisar deras engagemang för hållbarhet samt avspeglar en stark efterfrågan på marknaden. Repodlade musslor har minimal inverkan på miljön, men fisket måste dock följa all miljölagstiftning när det gäller fiske i känsliga områden ", säger Minna Epps, MSC:s verksamhetschef för östersjöområdet. Insyn och samråd är en viktig del av granskningsprocessen och personer eller organisationer som har ett intresse i granskningen eller påverkas av den, är välkomna att medverka i processen. Certifieringsfirman Food Certification International Ltd (FCI) kommer att inleda en dialog med alla aktörer som har direkt intresse av detta fiske och de välkomnar alla med kunskap eller information som är relevant för denna granskning att delta. För mer information, kontakta: Linda Sörnäs, MSC östersjöområdet, 0738-022 503, linda.sornas@msc.org.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vill leverera miljömärkta blåmusslor

2012-11-20
Ett musselfiske på västkusten har påbörjat granskning mot Marine Stewardship Councils (MSC:s) standard för hållbart fiske. Lyckas de uppfylla denna standard blir de först i Sverige med att kunna leverera MSC-märkta blåmusslor.

– Vi ser mycket positivt på MSC och deras certifiering av hållbara fisken. Nu när marknaden efterfrågar miljömärkta alternativ vill vi förstås kunna erbjuda det. Vi hoppas att vi lyckas bevisa för certifieraren att vår verksamhet är hållbar och välskött, säger Bengt Gunnarsson, Svenska skaldjursodlares producentorganisation (SSPO).

Blåmusslan, Mytilus edulis, är den vanligaste sortens musslor i svenska butiker. Musslorna växer på rep som hänger ned i vattnet. I maj och juni driver mussellarver omkring fritt i vattnet och sätter sig fast på repen. Odlingen av musslor på rep har minimal påverkan på sin omgivande miljö och kräver varken tillförsel av mat eller kemikalier. Blåmusslorna får sin näring från plankton genom att filtrera havets vatten.

Musselodling i Sverige startade på 1970-talet, men det var inte förrän 1983 som produktionen började bli betydande. Produktionen av musslor är känslig och skördarna varierar i storlek. Till exempel minskade produktionen kraftigt i slutet av 1980-talet på grund av giftig algblomning.

Organisationen SSPO bildades för fem år sedan med målet att utveckla musselbranschen i Sverige. Idag har de en verksamhet med odling av blåmusslor på rep utmed den bohusländska västkusten, men även utanför Göteborg. Det är dessa musselodlingar som nu ska granskas mot MSC:s miljöstandard. Musslorna skördas året runt. Fångsten från detta musselfiske varierar från år till år och har som mest varit uppe i 2500 ton. De säljs främst färska till den inhemska marknaden.

– Vi är mycket glada över att Svenska skaldjursodlares producentorganisation har beslutat att granska sitt blåmusselfiske enligt MSC:s standard för ett uthålligt och välskött fiske. Det påvisar deras engagemang för hållbarhet samt avspeglar en stark efterfrågan på marknaden. Repodlade musslor har minimal inverkan på miljön, men fisket måste dock följa all miljölagstiftning när det gäller fiske i känsliga områden ", säger Minna Epps, MSC:s verksamhetschef för östersjöområdet.

Insyn och samråd är en viktig del av granskningsprocessen och personer eller organisationer som har ett intresse i granskningen eller påverkas av den, är välkomna att medverka i processen. Certifieringsfirman Food Certification International Ltd (FCI) kommer att inleda en dialog med alla aktörer som har direkt intresse av detta fiske och de välkomnar alla med kunskap eller information som är relevant för denna granskning att delta.

För mer information, kontakta:
Linda Sörnäs, MSC östersjöområdet, 0738-022 503, linda.sornas@msc.org.

Senaste nyheter