Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vi-skogen håller skogskurser i Tanzania

https://www.klimatsmart.se/images/news/viskogen250x88b.gif

Möjlighet att utveckla sin organisation och sina kunskaper inom agroforestry och matproduktion, det har Kachatiro Musaka från Sengerema i nordvästra Tanzania fått genom att medverka på flera av Vi-skogens kurser. Under ett acasiaträd i byn Iyogelo utanför Sengerema står Kachatiro Musaka och föreläser om agroforestry. Medlemmarna i hans organisation lyssnar där de sitter på låga, medtagna stolar. Det blåser lätt och värmen når inte sin egentliga styrka då träden runtomkring gården kastar sina svalkande skuggor. Kachatiro pratar om hur man kan plantera träd av olika anledningar, bland annat för att få skugga. – Agroforestry handlar om hur man tjänar på att sammanföra människor, boskap, träd och insekter tillsammans. De kan dra fördelar av varandra, säger han. Det är precis vad agroforestry handlar om, hur man genom att använda marken mer effektivt tjänar mer både profit- och arbetskraftmässigt. Medlemmarna antecknar intresserat i små block med pennor som Kachatiro delat ut. – Förut använde våra medlemmar mycket mark men fick bara en liten inkomst från den. Nu har många sett fördelarna med agroforestry och kommer att ställa om sina odlingar, säger han. Kurserna har förändrat vårt sätt att tänka. Jag kan föra det vidare till mina medlemmar så att även de förändras. Kunskap är vad det handlar om, utbildning. Den senaste tiden har Kachatiro medverkat på flera kurser som Vi-skogen anordnat. Han är själv ordförande för organisationen Sawanawa som jobbar med organisk odling, matproduktion, utbildning, med mera. Genom sitt intresse att föra kunskapen vidare når han själv runt 60 personer. Bönder, skräddare och matproducenter som annars har svårt att få tillgång till utbildning. – Enligt klimatförändringarna måste vi implementera den här kunskapen. Vi måste till exempel använda bra gödsel istället för kemisk, allt för att hjälpa klimatet, säger han. Vi vill ha en bra miljö att leva i. Jag kommer att genomföra det här, jag kommer att göra det, teoretiskt och praktiskt, avslutar Kachatiro självsäkert.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vi-skogen håller skogskurser i Tanzania

2010-08-16
Möjlighet att utveckla sin organisation och sina kunskaper inom agroforestry och matproduktion, det har Kachatiro Musaka från Sengerema i nordvästra Tanzania fått genom att medverka på flera av Vi-skogens kurser.

Under ett acasiaträd i byn Iyogelo utanför Sengerema står Kachatiro Musaka och föreläser om agroforestry. Medlemmarna i hans organisation lyssnar där de sitter på låga, medtagna stolar. Det blåser lätt och värmen når inte sin egentliga styrka då träden runtomkring gården kastar sina svalkande skuggor. Kachatiro pratar om hur man kan plantera träd av olika anledningar, bland annat för att få skugga.

– Agroforestry handlar om hur man tjänar på att sammanföra människor, boskap, träd och insekter tillsammans. De kan dra fördelar av varandra, säger han.

Det är precis vad agroforestry handlar om, hur man genom att använda marken mer effektivt tjänar mer både profit- och arbetskraftmässigt. Medlemmarna antecknar intresserat i små block med pennor som Kachatiro delat ut.

– Förut använde våra medlemmar mycket mark men fick bara en liten inkomst från den. Nu har många sett fördelarna med agroforestry och kommer att ställa om sina odlingar, säger han. Kurserna har förändrat vårt sätt att tänka. Jag kan föra det vidare till mina medlemmar så att även de förändras. Kunskap är vad det handlar om, utbildning.

Den senaste tiden har Kachatiro medverkat på flera kurser som Vi-skogen anordnat. Han är själv ordförande för organisationen Sawanawa som jobbar med organisk odling, matproduktion, utbildning, med mera. Genom sitt intresse att föra kunskapen vidare når han själv runt 60 personer. Bönder, skräddare och matproducenter som annars har svårt att få tillgång till utbildning.

– Enligt klimatförändringarna måste vi implementera den här kunskapen. Vi måste till exempel använda bra gödsel istället för kemisk, allt för att hjälpa klimatet, säger han. Vi vill ha en bra miljö att leva i. Jag kommer att genomföra det här, jag kommer att göra det, teoretiskt och praktiskt, avslutar Kachatiro självsäkert.
Källa: Vi-skogen

Senaste nyheter