Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Verktyg för miljöklassning av byggnader

https://www.klimatsmart.se/images/news/sundahus230x40.jpg

Enligt lag är man som fastighetsägare numera skyldig att energideklarera sina fastigheter, men allt fler väljer att även miljöklassa sina byggnader. Miljöklassning innebär att man värderar husets egenskaper ur ett miljö- och hälsoperspektiv. - Vi har lång erfarenhet när det gäller värdering av byggmaterial och vår databas ”SundaHus Miljödata” är Sveriges största. De senaste åren har vi märkt att intresset för de här frågorna har ökat, vilket vi är mycket glada för. Därför var det naturligt för oss att ta fram ett verktyg för miljöklassning. Vi hoppas att det ska få fler fastighetsägare att välja att miljöklassa, säger Kjell Isacson, vd på SundaHus i Linköping AB. Guld, silver eller brons: Verktyget är utformat efter Boverket/Bygga-bo-dialogens kriterier för ”Miljöklassad byggnad”, som i sin tur är resultatet av ett flerårigt samarbete mellan svenska företag, kommuner och regeringen. I verktyget finns ett antal parametrar och genom att fylla i byggnadens värden får man reda på om den är klassad som guld, silver eller brons. Standard på sikt: Mattias Adolfsson är miljösamordnare på fastighetsbolaget Higabgruppen i Göteborg som nu siktar på guldklass för den 3500kvm stora anläggning, för forskning inom idrottsprestationer och hälsofrämjande arbete, som snart börjar byggas för Göteborgs universitet. - Vi har undersökt flera olika metoder för miljöklassning men har bestämt oss för att prova ”Miljöklassad byggnad”. Dels för att den utgår från svenska normer och dels för att vi tror att den kan bli standard i Sverige på sikt. Vi är nöjda med SundaHus och därför funderar vi nu på att använda deras nya verktyg, säger Mattias Adolfsson, miljösamordnare på Higabgruppen. - I den bästa av världar skulle det inte användas något byggmaterial som är skadligt. Dit har vi inte kommit ännu, men miljöklassning är ett steg på vägen och vi på SundaHus forstätter vårt jobb för att morgondagens hus ska bli sunda, avslutar Kjell Isacson. För mer information kontakta: Kjell Isacson, vd SundaHus, 013-36 30 71, 070-521 40 90, kjell@sundahus.se Mattias Adolfsson, miljösamordnare Higabgruppen, 031-368 53 20, 070-540 23 18, mattias.adolfsson@higabgruppen.se SundaHus arbetar med miljö- och hälsovärdering av byggvaror. Företaget verkar inom bygg- och fastighetssektorn och bidrar till hälsosamma fastigheter och en bättre miljö, genom att tillhandahålla webbaserade produkter och kvalificerade konsulttjänster.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Verktyg för miljöklassning av byggnader

2009-11-26
Enligt lag är man som fastighetsägare numera skyldig att energideklarera sina fastigheter, men allt fler väljer att även miljöklassa sina byggnader. Miljöklassning innebär att man värderar husets egenskaper ur ett miljö- och hälsoperspektiv.

- Vi har lång erfarenhet när det gäller värdering av byggmaterial och vår databas ”SundaHus Miljödata” är Sveriges största. De senaste åren har vi märkt att intresset för de här frågorna har ökat, vilket vi är mycket glada för. Därför var det naturligt för oss att ta fram ett verktyg för miljöklassning. Vi hoppas att det ska få fler fastighetsägare att välja att miljöklassa, säger Kjell Isacson, vd på SundaHus i Linköping AB.

Guld, silver eller brons:
Verktyget är utformat efter Boverket/Bygga-bo-dialogens kriterier för ”Miljöklassad byggnad”, som i sin tur är resultatet av ett flerårigt samarbete mellan svenska företag, kommuner och regeringen. I verktyget finns ett antal parametrar och genom att fylla i byggnadens värden får man reda på om den är klassad som guld, silver eller brons.

Standard på sikt:
Mattias Adolfsson är miljösamordnare på fastighetsbolaget Higabgruppen i Göteborg som nu siktar på guldklass för den 3500kvm stora anläggning, för forskning inom idrottsprestationer och hälsofrämjande arbete, som snart börjar byggas för Göteborgs universitet.

- Vi har undersökt flera olika metoder för miljöklassning men har bestämt oss för att prova ”Miljöklassad byggnad”. Dels för att den utgår från svenska normer och dels för att vi tror att den kan bli standard i Sverige på sikt. Vi är nöjda med SundaHus och därför funderar vi nu på att använda deras nya verktyg, säger Mattias Adolfsson, miljösamordnare på Higabgruppen.

- I den bästa av världar skulle det inte användas något byggmaterial som är skadligt. Dit har vi inte kommit ännu, men miljöklassning är ett steg på vägen och vi på SundaHus forstätter vårt jobb för att morgondagens hus ska bli sunda, avslutar Kjell Isacson.

För mer information kontakta:
Kjell Isacson, vd SundaHus, 013-36 30 71, 070-521 40 90, kjell@sundahus.se

Mattias Adolfsson, miljösamordnare Higabgruppen, 031-368 53 20, 070-540 23 18, mattias.adolfsson@higabgruppen.se

SundaHus arbetar med miljö- och hälsovärdering av byggvaror. Företaget verkar inom bygg- och fastighetssektorn och bidrar till hälsosamma fastigheter och en bättre miljö, genom att tillhandahålla webbaserade produkter och kvalificerade konsulttjänster.
Källa: Sunda Hus

Senaste nyheter