Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vem får rotavdrag för bergvärme?

https://www.klimatsmart.se/images/news/greenmatch250x65.png

Bergvärme är ett effektivt sätt att värma upp hus och varmvatten. Korrekt dimensionering med en djup energibrunn är ett säkert recept för att värma upp bostäder även i norra Sverige. Bergvärmepumpen beräknas täcka omkring 90 procent av uppvärmningen, medan den resterande delen kräver spetsenergi i form av exempelvis en elpatron. Hushåll som har en bergvärmepump installerad kan vanligen göra en energibesparing på omkring 70 procent varje år i jämförelse med vattenburen el. Kostnaden för uppvärmningen minskar, men installation av bergvärme medför höga installationskostnader. Den totala kostnaden för borrning, installation och värmepump motsvarar ofta 150 000 kronor eller mer, vilket gör att rotavdraget är ett viktigt incitament för många som väljer att installera en bergvärmepump. Bergvärmeinstallationer är berättigade till rotavdrag förutsatt att vissa förutsättningar uppfylls. Huset där bergvärmen installeras måste vara minst fem år gammalt och borrningen måste ske i anslutning till bostaden, minst 10 meter ifrån tomtgränsen. Det krävs således inga stora ytor för att borra för bergvärme, till skillnad från jordvärme där kollektorkretsen läggs horisontalt i marken. Som köpare av tjänsten krävs det att du äger bostaden där bergvärmepumpen installeras, samt att det är du som betalar för tjänsten. Då rotavdraget är en typ av skattereduktion, krävs det också att du betalar skatt i Sverige. Det är vanligen värmepumpsinstallatören själv som skickar in ansökan om rotavdrag till Skatteverket. Innan detta sker är det lämpligt att läsa igenom offertspecifikationen. Vid en bergvärmeinstallation beräknas arbetskostnaden uppgå till 30 procent av totalkostnaden. Halva arbetskostnaden är avdragsgill, vilket innebär att du en installation med en total kostnad av 150 000 kronor att du kan få 25 000 kronor i rotavdrag.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vem får rotavdrag för bergvärme?

2014-11-01
Bergvärme är ett effektivt sätt att värma upp hus och varmvatten. Korrekt dimensionering med en djup energibrunn är ett säkert recept för att värma upp bostäder även i norra Sverige. Bergvärmepumpen beräknas täcka omkring 90 procent av uppvärmningen, medan den resterande delen kräver spetsenergi i form av exempelvis en elpatron.

Hushåll som har en bergvärmepump installerad kan vanligen göra en energibesparing på omkring 70 procent varje år i jämförelse med vattenburen el. Kostnaden för uppvärmningen minskar, men installation av bergvärme medför höga installationskostnader.

Den totala kostnaden för borrning, installation och värmepump motsvarar ofta 150 000 kronor eller mer, vilket gör att rotavdraget är ett viktigt incitament för många som väljer att installera en bergvärmepump.

Bergvärmeinstallationer är berättigade till rotavdrag förutsatt att vissa förutsättningar uppfylls. Huset där bergvärmen installeras måste vara minst fem år gammalt och borrningen måste ske i anslutning till bostaden, minst 10 meter ifrån tomtgränsen. Det krävs således inga stora ytor för att borra för bergvärme, till skillnad från jordvärme där kollektorkretsen läggs horisontalt i marken. Som köpare av tjänsten krävs det att du äger bostaden där bergvärmepumpen installeras, samt att det är du som betalar för tjänsten. Då rotavdraget är en typ av skattereduktion, krävs det också att du betalar skatt i Sverige.

Det är vanligen värmepumpsinstallatören själv som skickar in ansökan om rotavdrag till Skatteverket. Innan detta sker är det lämpligt att läsa igenom offertspecifikationen. Vid en bergvärmeinstallation beräknas arbetskostnaden uppgå till 30 procent av totalkostnaden. Halva arbetskostnaden är avdragsgill, vilket innebär att du en installation med en total kostnad av 150 000 kronor att du kan få 25 000 kronor i rotavdrag.

Senaste nyheter