Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Veckans begrepp: nudging

https://www.klimatsmart.se/images/news/temfunderingar250x53.jpg

Nudge betyder ”putta” på engelska, eller att försiktigt leda människor i en annan riktning än de annars skulle ha tagit. Begreppet nudging har lanserats inom beteendevetenskapen av författarna Richard Thaler och Cass Sunstein i boken Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, and Happiness, som kom ut 2008. Nudging handlar om att påverka folks beteende i en önskvärd riktning, utan att använda varken morot eller piska. Istället arrangerar man en valsituation så att det önskvärda beslutet blir det som är lättast att fatta. Människor upplever då att de fått fatta beslutet helt själva. Det hela bygger på att människan inte är så rationell som hon vill tro, utan ofta väljer den enklaste utvägen. Nudging kan till exempel användas för att få människor att fatta beslut som är bättre för miljön eller för deras hälsa. Några exempel: - i en cafeteria placeras hälsomässigt bättre alternativ i ögonhöjd medan onyttiga alternativ placeras mer svåråtkomligt - standardinställningen på kontorets skrivare ändras till dubbelsidig utskrift så den som vill ha enkelsidigt får göra ett aktivt val - i Norge diskuteras ett lagförslag som innebär att den som vill ha reklam i brevlådan ska behöva sätta upp en lapp som talar om detta istället för tvärt om som det är idag. Ledande politiker har intresserat sig för forskningen bakom teorin. Till exempel har Richard Thaler deltagit som rådgivare i den brittiskt premiärministern David Camerons så kallade nudge-unit och Cass Sunstein har nyligen arbetat i Barack Obamas administration. Jag kan se möjligheter till utökad nudging. De mataffärer som har börjat skylta konventionellt odlade bananer som “besprutade bananer” tycker jag utövar en form av nudging på kunderna. Det blir ju betydligt svårare att inte välja de kravmärkta bananerna ställd inför en sådan skylt. Det är spännande att tänka sig en värld där man som blivande elkund blir tillfrågad om man vill ha tysk brunkols-el eller inte, istället för om man vill ha bra miljöval-el. Hur många hade tackat ja i en sådan valsituation? Skrivet av Elin Dalaryd på bloggen TEM-funderingar.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Veckans begrepp: nudging

2012-10-10
Nudge betyder ”putta” på engelska, eller att försiktigt leda människor i en annan riktning än de annars skulle ha tagit. Begreppet nudging har lanserats inom beteendevetenskapen av författarna Richard Thaler och Cass Sunstein i boken Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, and Happiness, som kom ut 2008.

Nudging handlar om att påverka folks beteende i en önskvärd riktning, utan att använda varken morot eller piska. Istället arrangerar man en valsituation så att det önskvärda beslutet blir det som är lättast att fatta. Människor upplever då att de fått fatta beslutet helt själva. Det hela bygger på att människan inte är så rationell som hon vill tro, utan ofta väljer den enklaste utvägen.

Nudging kan till exempel användas för att få människor att fatta beslut som är bättre för miljön eller för deras hälsa. Några exempel:

- i en cafeteria placeras hälsomässigt bättre alternativ i ögonhöjd medan onyttiga alternativ placeras mer svåråtkomligt
- standardinställningen på kontorets skrivare ändras till dubbelsidig utskrift så den som vill ha enkelsidigt får göra ett aktivt val
- i Norge diskuteras ett lagförslag som innebär att den som vill ha reklam i brevlådan ska behöva sätta upp en lapp som talar om detta istället för tvärt om som det är idag.

Ledande politiker har intresserat sig för forskningen bakom teorin. Till exempel har Richard Thaler deltagit som rådgivare i den brittiskt premiärministern David Camerons så kallade nudge-unit och Cass Sunstein har nyligen arbetat i Barack Obamas administration.

Jag kan se möjligheter till utökad nudging. De mataffärer som har börjat skylta konventionellt odlade bananer som “besprutade bananer” tycker jag utövar en form av nudging på kunderna. Det blir ju betydligt svårare att inte välja de kravmärkta bananerna ställd inför en sådan skylt. Det är spännande att tänka sig en värld där man som blivande elkund blir tillfrågad om man vill ha tysk brunkols-el eller inte, istället för om man vill ha bra miljöval-el. Hur många hade tackat ja i en sådan valsituation?

Skrivet av Elin Dalaryd på bloggen TEM-funderingar.

Senaste nyheter