Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vecka två av klimatförhandlingarna

https://www.klimatsmart.se/images/news/tricorona250x28pi.jpg

Under helgen har ett så kallat "compilation document" tagits fram, ett dokument som försöker sammanfatta det som kommit ut ur förhandlingarna i Durban under veckan som gått. Nu har förhandlarna något att förhålla sig till och fokuserar nu sin energi på hur detta dokument ska bli något som de flesta kan enas kring. På onsdag morgon (den 7 december) kommer nästa upplagan av detta dokument presenteras och Tricorona följer med spänning utvecklingen. Nedan följer några av helgens och måndagens händelser. Dagens klimatskräll: Kina kan gå med på ett nytt bindande avtal Denna nyhet släpptes under en presskonferens som Kina måndagen den 5 december och tände med en gång nytt hopp för förhandlingarna i Durban. Detta innebär att Kina nu tar rollen som räddarna av klimatförhandlingarna och kan innebära att förhandlingarna med USA sätter igång på allvar. De närmaste dagarna får vi se vad detta innebär för förhandlingarna på allvar. En inblick i dagens förhandlingar Under måndagsförmiddagens AWG-LCA möte, det långsiktiga ramverket för klimatet så diskuterades det dokument som tagits fram under helgen. Så här argumenterade några av länderna under förhandlingen: - Argentina/G77: Alla staters åsikter finns inte med i texten som tagits fram. - Schweiz: Tycker att dokumentet är bra, men vill att konkreta mål som att enas om när utsläppen ska peaka borde finnas med. - Equador: Vill att minst 1,5% av I-länders BNP ska gå till länders klimatanpassning. - Australien: Transparent redovisning av utsläppsminskningar är en hörnsten för att kunna minska utsläppen. - EU: Tycker att vissa delar i dokumentet inte är ambitiösa nog och att det behövs tydligare regelverk för att minska utsläppen och att fler marknadsdrivna mekanismer behövs. - USA: Utveckling måste ske på alla nivåer. Många av förhandlarna uttryckte antingen nöje eller missnöje med dokumentet och lade fram argument på olika nivåer om varför det gillade det eller ej. På onsdag morgon kommer en ny version av dokumentet presenteras och vi får då se om länderna kan enas om dess innehåll. Prinsen invigde Svenska Exportrådets paviljong Prins Carl Philip invigde tillsammans med Miljöminister Lena Ek det Svenska Exportrådets paviljong på COP17 på eftermiddagen. Ett flertal svenska företag fanns bland utställarna där ibland SolarWave som arbetar med att utveckla teknik som bidrar till minskade utsläpp i utvecklingsländer. Rebecca Carlsson språkrör för Grön Ungdom på COP17 Som veteran på COP-mötena så tycker hon att tonen är mycket hårdare i år än under tidigare möten. "I-länderna är mycket försiktigare i år och vill knappt ens genomföra det som åstadkommits i Köpenhamn och Cancún. Jag vill att EU tar ledartröjan och accepterar Kyoto 2 som en väg för att komma vidare i förhandlingarna. Sverige har även tagit en mycket svagare roll än tidigare, jag vill vi visar att vi tar klimatfrågan på allvar, och blir den förebild som vi säger att vi är."

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vecka två av klimatförhandlingarna

2011-12-05
Under helgen har ett så kallat "compilation document" tagits fram, ett dokument som försöker sammanfatta det som kommit ut ur förhandlingarna i Durban under veckan som gått. Nu har förhandlarna något att förhålla sig till och fokuserar nu sin energi på hur detta dokument ska bli något som de flesta kan enas kring.

På onsdag morgon (den 7 december) kommer nästa upplagan av detta dokument presenteras och Tricorona följer med spänning utvecklingen.

Nedan följer några av helgens och måndagens händelser.

Dagens klimatskräll: Kina kan gå med på ett nytt bindande avtal
Denna nyhet släpptes under en presskonferens som Kina måndagen den 5 december och tände med en gång nytt hopp för förhandlingarna i Durban. Detta innebär att Kina nu tar rollen som räddarna av klimatförhandlingarna och kan innebära att förhandlingarna med USA sätter igång på allvar. De närmaste dagarna får vi se vad detta innebär för förhandlingarna på allvar.

En inblick i dagens förhandlingar
Under måndagsförmiddagens AWG-LCA möte, det långsiktiga ramverket för klimatet så diskuterades det dokument som tagits fram under helgen. Så här argumenterade några av länderna under förhandlingen:

- Argentina/G77: Alla staters åsikter finns inte med i texten som tagits fram.
- Schweiz: Tycker att dokumentet är bra, men vill att konkreta mål som att enas om när utsläppen ska peaka borde finnas med.
- Equador: Vill att minst 1,5% av I-länders BNP ska gå till länders klimatanpassning.
- Australien: Transparent redovisning av utsläppsminskningar är en hörnsten för att kunna minska utsläppen.
- EU: Tycker att vissa delar i dokumentet inte är ambitiösa nog och att det behövs tydligare regelverk för att minska utsläppen och att fler marknadsdrivna mekanismer behövs.
- USA: Utveckling måste ske på alla nivåer.

Många av förhandlarna uttryckte antingen nöje eller missnöje med dokumentet och lade fram argument på olika nivåer om varför det gillade det eller ej. På onsdag morgon kommer en ny version av dokumentet presenteras och vi får då se om länderna kan enas om dess innehåll.

Prinsen invigde Svenska Exportrådets paviljong
Prins Carl Philip invigde tillsammans med Miljöminister Lena Ek det Svenska Exportrådets paviljong på COP17 på eftermiddagen.

Ett flertal svenska företag fanns bland utställarna där ibland SolarWave som arbetar med att utveckla teknik som bidrar till minskade utsläpp i utvecklingsländer.

Rebecca Carlsson språkrör för Grön Ungdom på COP17
Som veteran på COP-mötena så tycker hon att tonen är mycket hårdare i år än under tidigare möten.

"I-länderna är mycket försiktigare i år och vill knappt ens genomföra det som åstadkommits i Köpenhamn och Cancún. Jag vill att EU tar ledartröjan och accepterar Kyoto 2 som en väg för att komma vidare i förhandlingarna. Sverige har även tagit en mycket svagare roll än tidigare, jag vill vi visar att vi tar klimatfrågan på allvar, och blir den förebild som vi säger att vi är."

- Läs mer om klimatmötet: www.cop17-cmp7durban.com/
- Läs mer om Kinas åtagande: mg.co.za/article/2011-12-05-cop17-hopes-surge-as-china-hints-at-climate-pledge/
Källa: Tricorona

Senaste nyheter