Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Vd för Svensk Fjärrvärme om klimatförhandlingarna i Warszawa

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme147x159.jpg

Leder klimatförhandlingarna till någon verklig förändring? Det var en fråga jag lite modfälld ställde mig när jag i förra veckan, på inbjudan av regeringen, var på besök på klimattoppmötet COP 19 i Warszawa. Jag var där för att föreläsa på ett side-event om utfasning av HFC men fick också chansen att se på plats hur det går i förhandlingarna. Mellan 2004-2007 var jag med i den svenska delegationen och förhandlade frågor om tekniköverföring och styrmedel, men sedan dess har jag inte deltagit på något COP-möte. Att komma tillbaka sex år senare och se vad som hänt sedan sist var nedslående. Mitt intryck förstärktes också av det jag upplevde i Korea på World Energy Congress tidigare i höstas. Förutsättningar förändras snabbt, klimatförändringarna går snabbare, utsläppen bara ökar och det känns som att klimatförhandlingarna inte hänger med i tempot. Vid detta klimattoppmöte finns runt 150 olika frågor på agendan och det säger sig själv att ingen kan ha överblick och att det är svårt att få till reella beslut. Alltid är det något som blockerar. Min känsla var att klimatförhandlingarna har hamnat i en återvändsgränd, kanske är det är dags med en fräsch nystart. Det är mycket arbete som har gjorts genom åren, med exempelvis rapportering av nationella utsläpp och definitioner på vad som egentligen är minskningar, och detta ska såklart bevaras. I övrigt är det svårt att se nyttan av att dessa förhandlingar. De kräver massor med resurser, fokus och engagemang som borde kunna göra mer nytta på något annat sätt. Möjligen leder en avveckling till ett svek mot alla dem som hoppas på denna process som blir för stort så det helt enkelt inte går att avsluta? Kanske ska vi bara satsa lite mindre resurser på det? Om politiken är fast i en återvändsgränd blir ansvaret på oss i energibranschen ännu större. Om inte medborgarna och politikerna tar ledningen måste vi ändå se till att det händer något i praktiken. Vi måste fortsätta arbetet med att minska utsläppen av koldioxid och att ta vara på resurser som annars går till spillo. Sverige ska fortsätta vara det föredöme som vi är och visa att det går att minska utsläppen utan att landet går omkull. På så sätt kan vi ge politken möjligheten att i framtiden fatta de rätta besluten. Skrivet av Ulrika Jardfelt på Ulrikas värmeblogg.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Vd för Svensk Fjärrvärme om klimatförhandlingarna i Warszawa

2013-11-30
Ulrika Jardfelt vd Svensk Fjärrvärme.
Leder klimatförhandlingarna till någon verklig förändring? Det var en fråga jag lite modfälld ställde mig när jag i förra veckan, på inbjudan av regeringen, var på besök på klimattoppmötet COP 19 i Warszawa. Jag var där för att föreläsa på ett side-event om utfasning av HFC men fick också chansen att se på plats hur det går i förhandlingarna.

Mellan 2004-2007 var jag med i den svenska delegationen och förhandlade frågor om tekniköverföring och styrmedel, men sedan dess har jag inte deltagit på något COP-möte. Att komma tillbaka sex år senare och se vad som hänt sedan sist var nedslående. Mitt intryck förstärktes också av det jag upplevde i Korea på World Energy Congress tidigare i höstas. Förutsättningar förändras snabbt, klimatförändringarna går snabbare, utsläppen bara ökar och det känns som att klimatförhandlingarna inte hänger med i tempot.

Vid detta klimattoppmöte finns runt 150 olika frågor på agendan och det säger sig själv att ingen kan ha överblick och att det är svårt att få till reella beslut. Alltid är det något som blockerar. Min känsla var att klimatförhandlingarna har hamnat i en återvändsgränd, kanske är det är dags med en fräsch nystart. Det är mycket arbete som har gjorts genom åren, med exempelvis rapportering av nationella utsläpp och definitioner på vad som egentligen är minskningar, och detta ska såklart bevaras. I övrigt är det svårt att se nyttan av att dessa förhandlingar. De kräver massor med resurser, fokus och engagemang som borde kunna göra mer nytta på något annat sätt. Möjligen leder en avveckling till ett svek mot alla dem som hoppas på denna process som blir för stort så det helt enkelt inte går att avsluta? Kanske ska vi bara satsa lite mindre resurser på det?

Om politiken är fast i en återvändsgränd blir ansvaret på oss i energibranschen ännu större. Om inte medborgarna och politikerna tar ledningen måste vi ändå se till att det händer något i praktiken. Vi måste fortsätta arbetet med att minska utsläppen av koldioxid och att ta vara på resurser som annars går till spillo. Sverige ska fortsätta vara det föredöme som vi är och visa att det går att minska utsläppen utan att landet går omkull. På så sätt kan vi ge politken möjligheten att i framtiden fatta de rätta besluten.

Skrivet av Ulrika Jardfelt på Ulrikas värmeblogg.

Senaste nyheter