Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

VBG miljövänliga dubbdäcksalternativ

https://www.klimatsmart.se/images/news/vgbdubbdack250x188.jpg

I tider av dubbdäcksförbud krävs det att vara uppfinningsrik. Det har VBG varit med sitt Onspot, ett automatiskt snökedjesystem. Det lanseras nu även för lätta kommersiella fordon. Sedan 2009 har kommunerna möjlighet att förbjuda dubbdäck på egna gator. Först ut var Stockholms som förra vintern införde förbud på Hornsgatan på Södermalm. I dag är det även dubbdäcksförbud på Odinsgatan och Friggagatan i Göteborg och på Kungsgatan i centrala Uppsala. Stockholms stad har sagt att de skulle vilja utvidga förbudet till hela staden. Bakgrunden är att dubbdäcken pekats ut som den främsta orsaken till centrala stadsgators dåliga luft. Dubbarna raspar och skrapar mot asfalten så att partiklar från beläggning, däck och oljerester virvlar upp i luften. Alternativen till dubbdäck stavas snökedjor och snöstrumpor. Men de är ganska opraktiska trots allt. De kan inte användas i normal hastighet, och monteringen går i och för sig ganska snabbt, men lastbilen eller transportbilen kan stå olämpligt placerad. Det var därför som VBG Group i Vänersborg lanserade Onspot, världens första automatiska slirskyddsystem. Det är i praktiken en snökedjeprodukt som monteras på lastbilar, bussar och skåpbilar och bara genom en knapptryckning kan föraren aktivera systemet. - Det är ett miljövänligt alternativ till dubbdäck som både räddar liv och sparar användaren tid, pengar och oro, säger Lennart Klingzell på Onspot. Systemet, som redan används av många lastbilar lanseras nu även för lätta, kommersiella fordon, till exempel skåpbilar och ambulanser. Onspot kan slås till och från i hastigheter upp till 50 km/h. När det aktiveras fälls systemets armar ut och kedjorna slungas in under drivhjulen.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

VBG miljövänliga dubbdäcksalternativ

2011-02-03
I tider av dubbdäcksförbud krävs det att vara uppfinningsrik. Det har VBG varit med sitt Onspot, ett automatiskt snökedjesystem. Det lanseras nu även för lätta kommersiella fordon.

Sedan 2009 har kommunerna möjlighet att förbjuda dubbdäck på egna gator. Först ut var Stockholms som förra vintern införde förbud på Hornsgatan på Södermalm. I dag är det även dubbdäcksförbud på Odinsgatan och Friggagatan i Göteborg och på Kungsgatan i centrala Uppsala. Stockholms stad har sagt att de skulle vilja utvidga förbudet till hela staden. Bakgrunden är att dubbdäcken pekats ut som den främsta orsaken till centrala stadsgators dåliga luft. Dubbarna raspar och skrapar mot asfalten så att partiklar från beläggning, däck och oljerester virvlar upp i luften. Alternativen till dubbdäck stavas snökedjor och snöstrumpor. Men de är ganska opraktiska trots allt. De kan inte användas i normal hastighet, och monteringen går i och för sig ganska snabbt, men lastbilen eller transportbilen kan stå olämpligt placerad.

Det var därför som VBG Group i Vänersborg lanserade Onspot, världens första automatiska slirskyddsystem. Det är i praktiken en snökedjeprodukt som monteras på lastbilar, bussar och skåpbilar och bara genom en knapptryckning kan föraren aktivera systemet.
- Det är ett miljövänligt alternativ till dubbdäck som både räddar liv och sparar användaren tid, pengar och oro, säger Lennart Klingzell på Onspot. Systemet, som redan används av många lastbilar lanseras nu även för lätta, kommersiella fordon, till exempel skåpbilar och ambulanser.

Onspot kan slås till och från i hastigheter upp till 50 km/h. När det aktiveras fälls systemets armar ut och kedjorna slungas in under drivhjulen.

Senaste nyheter