Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Våtmark får översvämningsskydd med hjälp av Aqvis Miljöspont

https://www.klimatsmart.se/images/news/aqvis-fiskartorpet250x209.jpg

Vid byggande/restaurering av våtmark i Uppland (Projekt Fiskartorpet) har AQVIS Miljöspont bidragit till att med ca 200 sträckmeter spont få en ostabil dammvall tät i Uppsalatrakten. Projektör är Firma Hans von Essen och bygget påbörjades i juni 2013 och blev sedan klart under hösten. Restaurering av våtmarker är av stor betydelse ur miljövårdsynpunkt av flera skäl och har därför stöd av EU och Svenska staten. Tack vare våtmarker kan biologisk mångfald bevaras och man värnar om djurliv t.ex. fåglar och fiskar. Vatten från jordbruksmark renas så att mindre närsalter ex. fosfor och kväve rinner ut i havet, vilket vi ser angelägenheten för genom Östersjöns utsatthet. Våtmark innebär även en väsentlig översvämningsförebyggande utjämningsfaktor i ett vattensystem vid häftigare regn och intensiva snösmältningar pga. varmare temperaturer i och med klimatförändring. I Projekt Fiskartorpet är våtmarkens vattenyta nu ca 1 meter högre än den intilliggande sjön, och med hjälp av dämningsvallen med Miljöspont behålls vattnet på plats. Efter att plastsponten är monterad grävs lera upp mot den, vilket i dubbel bemärkelse ökar volymen, genom högre vattenspegel och sänkning av bottennivån. Spontens djup i projektet är ca 4 m, men det förekommer stor variation och i andra projekt har det monterats betydligt djupare enligt de projektens behov av tätkärnans djup för att förhindra genomträngning på djupet. Utförande maskinentreprenör i Projekt Fiskartorpet är Lindings våtmarksrestaurering AB. En s.k. flytgrävare som klarar att stå på vegetation i vatten och kan skjuta ut armen ca 20 meter användes vid byggandet/restaureringen. Hans von Essen ser möjligheter i framtida projekt. Att det är lämpligt att det blir flera våtmarker med hjälp av Miljöspont beror på dess hållbarhet och att det är ett prisvärt och stabilt sätt att skapa täta dammvallar till våtmarker med hjälp av sponten.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Våtmark får översvämningsskydd med hjälp av Aqvis Miljöspont

2014-05-05
Vid byggande/restaurering av våtmark i Uppland (Projekt Fiskartorpet) har AQVIS Miljöspont bidragit till att med ca 200 sträckmeter spont få en ostabil dammvall tät i Uppsalatrakten.

Projektör är Firma Hans von Essen och bygget påbörjades i juni 2013 och blev sedan klart under hösten. Restaurering av våtmarker är av stor betydelse ur miljövårdsynpunkt av flera skäl och har därför stöd av EU och Svenska staten.

Tack vare våtmarker kan biologisk mångfald bevaras och man värnar om djurliv t.ex. fåglar och fiskar. Vatten från jordbruksmark renas så att mindre närsalter ex. fosfor och kväve rinner ut i havet, vilket vi ser angelägenheten för genom Östersjöns utsatthet. Våtmark innebär även en väsentlig översvämningsförebyggande utjämningsfaktor i ett vattensystem vid häftigare regn och intensiva snösmältningar pga. varmare temperaturer i och med klimatförändring.

I Projekt Fiskartorpet är våtmarkens vattenyta nu ca 1 meter högre än den intilliggande sjön, och med hjälp av dämningsvallen med Miljöspont behålls vattnet på plats. Efter att plastsponten är monterad grävs lera upp mot den, vilket i dubbel bemärkelse ökar volymen, genom högre vattenspegel och sänkning av bottennivån. Spontens djup i projektet är ca 4 m, men det förekommer stor variation och i andra projekt har det monterats betydligt djupare enligt de projektens behov av tätkärnans djup för att förhindra genomträngning på djupet.

Utförande maskinentreprenör i Projekt Fiskartorpet är Lindings våtmarksrestaurering AB. En s.k. flytgrävare som klarar att stå på vegetation i vatten och kan skjuta ut armen ca 20 meter användes vid byggandet/restaureringen.

Hans von Essen ser möjligheter i framtida projekt. Att det är lämpligt att det blir flera våtmarker med hjälp av Miljöspont beror på dess hållbarhet och att det är ett prisvärt och stabilt sätt att skapa täta dammvallar till våtmarker med hjälp av sponten.

För mer information maila Hans von Essen: hases.munkar@telia.com

Se mer maskiner och arbete vid våtmark på: www.lvr.se/

Besök även gärna Svenskt Våtmarkscentrum på: svms.atellus.se/

Senaste nyheter