Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Värmepumpförsäljningen vänder uppåt

https://www.klimatsmart.se/images/news/stat250x165.jpg

Under tredje kvartalet bröts den negativa trenden med vikande försäljningssiffror. Den största ökningen står frånluftvärmepumparna för + 23 %, jämfört med tredje kvartalet 2012. Försäljningen av frånluftvärmepumpar är starkt kopplad till nyproduktion av småhus och även antalet påbörjade småhusbyggen har ökat under 2013. Ackumulerat sedan årets början har försäljningen av frånluftvärmepumpar ökat med 5 %, jämfört med motsvarande period förra året. Försäljningen av bergvärmepumpar ökade också under tredje kvartalet + 9 %. Den ackumulerade försäljningen sedan årets början är dock fortfarande lägre än samma period förra året (-7 %). För luft-vattenvärmepumparna ligger tredje kvartalets försäljning i samma nivå som förra året. Dock är försäljningstrenden positiv. Senare i kvartalet är försäljningen högre än i början. Totalt antal installerade värmepumpar under tredje kvartalet ökade med 10 % och den installerade effekten ökade med 6 %, jämfört med tredje kvartalet 2012. - Det är mycket glädjande att vi återigen kan se en ökning i försäljningen. Även om vi inte kan vara säkra på att förändringen är långsiktigt stabil, ger det faktum att ökningen gäller hela produktlinjen viss trygghet, säger Per Jonasson tf. VD på Svenska Värmepumpföreningen. För segmentet fastighetsvärmepumpar ökade den installerade effekten något, +3 %. Värdet av värmepumpförsäljningen i konsumentled beräknas under tredje kvartalet uppgå till 1 miljard kronor.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Värmepumpförsäljningen vänder uppåt

2013-10-18
Under tredje kvartalet bröts den negativa trenden med vikande försäljningssiffror. Den största ökningen står frånluftvärmepumparna för + 23 %, jämfört med tredje kvartalet 2012. Försäljningen av frånluftvärmepumpar är starkt kopplad till nyproduktion av småhus och även antalet påbörjade småhusbyggen har ökat under 2013. Ackumulerat sedan årets början har försäljningen av frånluftvärmepumpar ökat med 5 %, jämfört med motsvarande period förra året.

Försäljningen av bergvärmepumpar ökade också under tredje kvartalet + 9 %. Den ackumulerade försäljningen sedan årets början är dock fortfarande lägre än samma period förra året (-7 %).

För luft-vattenvärmepumparna ligger tredje kvartalets försäljning i samma nivå som förra året. Dock är försäljningstrenden positiv. Senare i kvartalet är försäljningen högre än i början. Totalt antal installerade värmepumpar under tredje kvartalet ökade med 10 % och den installerade effekten ökade med 6 %, jämfört med tredje kvartalet 2012.

- Det är mycket glädjande att vi återigen kan se en ökning i försäljningen. Även om vi inte kan vara säkra på att förändringen är långsiktigt stabil, ger det faktum att ökningen gäller hela produktlinjen viss trygghet, säger Per Jonasson tf. VD på Svenska Värmepumpföreningen.

För segmentet fastighetsvärmepumpar ökade den installerade effekten något, +3 %. Värdet av värmepumpförsäljningen i konsumentled beräknas under tredje kvartalet uppgå till 1 miljard kronor.

Senaste nyheter