Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Världsrekord på Delsbo Electric 2011

https://www.klimatsmart.se/images/news/delsboelectric250x74pa.jpg

Det blev nytt världsrekord när Delsbo Electric 2011 avgjordes på söndagen den 19 juni. Tre lag från två skolor tävlade med sina egenhändigt konstruerade fordon om vem som kunde köra en järnvägssträcka på 3,3 kilometer med så liten energiförbrukning som möjligt. Arrangör var föreningen Dellenbanans Vänner, som till vardags arbetar för att banan Ljusdal-Delsbo-Hudiksvall ska återfå sin järnvägstrafik. Vann gjorde Högskolan i Gävle med sin "JV1" och en notering på 3,86 Wh/personkm (wattimmar per personkilometer), en rejäl putsning av förra årets rekord. Stefan Ederborg och Carmen Malavé fick ta emot prischecken på 10.000 kronor av föreningens ordförande Sigurd Melin. På andra plats kom Bromangymnasiet från Hudiksvall med "Snålputte", med 5,94 Wh/personkm. Det andra hudiksvallslaget, "X-akt", fick bryta på grund av motorproblem. De fick istället trösta sig med att bli utsedda till publikens favorit med sin kreativa design, ett fyrhjuligt fordon med x-formad ram. Hans Sellén, lärare och handledare för en del av eleverna, var entusiastisk. – Den här tävlingen är ett helt fantastiskt projekt, eftersom det ger möjlighet till samarbete mellan de teoretiska och de praktiska programmen. Flera av eleverna har verkligen blommat upp, och en av dem sa idag att det här verkligen hade fått upp ögonen på honom. Varför nöja sig med tunga och törstiga bilar när man skulle kunna utveckla betydligt energisnålare elfordon. Det tänkte han nu arbeta vidare med. Helt säkert kommer det att bli ett nytt Delsbo Electric nästa år. – Det här är ett evenemang med en stor utvecklingspotential, säger Sigurd Melin. Hälsingland är ju kanske mest känt för sin kulturhistoria, med arrangemang som Delsbostämman och Hälsingehambon. Med Delsbo Electric kan vi skapa ett framtidsinriktat evenemang med inrktning på teknik, som ett komplement. Tävlingsfordonen kommer under sommaren att finnas utställda på Delsbo station. Stationen har de senaste åren utvecklats till ett viktigt besöksmål, med kommunens turistbyrå under samma tak. Under hela sommaren kan man på Delsbo station hyra cykeldressiner för egna utfärder på den 5 mil långa banan, och vissa dagar kör föreningen även turer med 50-talsrälsbussar på en del av banan. För mer information, kontakta: Delsbo station, 0653-16 460 Robert Fagerlund, stationsföreståndare och tävlingsledare, 073-85 47 125 Sigurd Melin, ordförande, 0650-301 40 Hans Sellén, lärare i Hudiksvall, 070-39 70 321.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Världsrekord på Delsbo Electric 2011

2011-06-19
Det blev nytt världsrekord när Delsbo Electric 2011 avgjordes på söndagen den 19 juni. Tre lag från två skolor tävlade med sina egenhändigt konstruerade fordon om vem som kunde köra en järnvägssträcka på 3,3 kilometer med så liten energiförbrukning som möjligt. Arrangör var föreningen Dellenbanans Vänner, som till vardags arbetar för att banan Ljusdal-Delsbo-Hudiksvall ska återfå sin järnvägstrafik.

Vann gjorde Högskolan i Gävle med sin "JV1" och en notering på 3,86 Wh/personkm (wattimmar per personkilometer), en rejäl putsning av förra årets rekord. Stefan Ederborg och Carmen Malavé fick ta emot prischecken på 10.000 kronor av föreningens ordförande Sigurd Melin.

På andra plats kom Bromangymnasiet från Hudiksvall med "Snålputte", med 5,94 Wh/personkm. Det andra hudiksvallslaget, "X-akt", fick bryta på grund av motorproblem. De fick istället trösta sig med att bli utsedda till publikens favorit med sin kreativa design, ett fyrhjuligt fordon med x-formad ram.

Hans Sellén, lärare och handledare för en del av eleverna, var entusiastisk.

– Den här tävlingen är ett helt fantastiskt projekt, eftersom det ger möjlighet till samarbete mellan de teoretiska och de praktiska programmen. Flera av eleverna har verkligen blommat upp, och en av dem sa idag att det här verkligen hade fått upp ögonen på honom. Varför nöja sig med tunga och törstiga bilar när man skulle kunna utveckla betydligt energisnålare elfordon. Det tänkte han nu arbeta vidare med.

Helt säkert kommer det att bli ett nytt Delsbo Electric nästa år.

– Det här är ett evenemang med en stor utvecklingspotential, säger Sigurd Melin. Hälsingland är ju kanske mest känt för sin kulturhistoria, med arrangemang som Delsbostämman och Hälsingehambon. Med Delsbo Electric kan vi skapa ett framtidsinriktat evenemang med inrktning på teknik, som ett komplement.

Tävlingsfordonen kommer under sommaren att finnas utställda på Delsbo station. Stationen har de senaste åren utvecklats till ett viktigt besöksmål, med kommunens turistbyrå under samma tak. Under hela sommaren kan man på Delsbo station hyra cykeldressiner för egna utfärder på den 5 mil långa banan, och vissa dagar kör föreningen även turer med 50-talsrälsbussar på en del av banan.

För mer information, kontakta:
Delsbo station, 0653-16 460
Robert Fagerlund, stationsföreståndare och tävlingsledare, 073-85 47 125
Sigurd Melin, ordförande, 0650-301 40
Hans Sellén, lärare i Hudiksvall, 070-39 70 321.

Senaste nyheter