Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Världsrekord för energisnål transport

https://www.klimatsmart.se/images/news/ecq250x233.jpg

I helgen sattes ett nytt världsrekord av en grupp elever vid Bromangymnasiet i Hudiksvall. Det egenhändigt byggda fordonet "ECQ" kördes av Linus Blom de drygt 3 kilometerna mellan Fredriksfors och Delsbo i norra Hälsingland med en energiförbrukning på endast 10,1 wattimmar per personkilometer (Wh/personkm). Som jämförelse kan nämnas att energiåtgången för att resa med flyg ligger runt 680, med bil ca 340 och med tåg nedåt 50 Wh/personkm. Nu var inte ECQ ett fordon vilket som helst, utan ett spårgående batteridrivet lättviktsfordon med aluminiumram, försett med hjul från en cykeldressin. Rekordloppet var höjdpunkten på firandet av Dellenbanans Dag, som arrangeras årligen av föreningen Dellenbanans Vänner. På längre sikt är det föreningens mål att få tillbaka tågtrafik på järnvägen mellan Hudiksvall och Ljusdal, men som dressinbana kan spåret idag användas även för mer udda fordon. - Oss veterligt finns ingen officiell rekordnotering för energisnåla persontransporter, säger Sigurd Melin, ordförande i föreningen. Så till dess att någon kan visa att dom kört energisnålare så får söndagens notering gälla som världsrekord. Föreningen räknar emellertid inte med att rekordet ska stå sig alltför länge. Man har planer på att skapa en årligen återkommande tävling mellan olika skolor, och tanken med årets rekordlopp var att få en notering som nya lag kan utmana. Teamet bakom ECQ bestod av Robert Svensk, Linus Blom, Kalle Persson, Martin Grudén, Joakim de Jorge, Martin Örnerfors, William Ellert och Simon Jonsson från Bromangymnasiets Teknikprogram, i samarbete med Hudiksvalls Industritekniska Program (HIT). Handledare har varit Hans Sellén. För mätningen av energiförbrukningen stod batteriteknikföretaget Aventek. För ytterligare info kontakta Sigurd Melin (0650-30140), Robert Svensk (070-6343977) eller Hans Sellén (070-3970321).

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Världsrekord för energisnål transport

2010-06-28
Fordonet "ECQ" kördes av Linus Blom
I helgen sattes ett nytt världsrekord av en grupp elever vid Bromangymnasiet i Hudiksvall. Det egenhändigt byggda fordonet "ECQ" kördes av Linus Blom de drygt 3 kilometerna mellan Fredriksfors och Delsbo i norra Hälsingland med en energiförbrukning på endast 10,1 wattimmar per personkilometer (Wh/personkm). Som jämförelse kan nämnas att energiåtgången för att resa med flyg ligger runt 680, med bil ca 340 och med tåg nedåt 50 Wh/personkm.

Nu var inte ECQ ett fordon vilket som helst, utan ett spårgående batteridrivet lättviktsfordon med aluminiumram, försett med hjul från en cykeldressin. Rekordloppet var höjdpunkten på firandet av Dellenbanans Dag, som arrangeras årligen av föreningen Dellenbanans Vänner. På längre sikt är det föreningens mål att få tillbaka tågtrafik på järnvägen mellan Hudiksvall och Ljusdal, men som dressinbana kan spåret idag användas även för mer udda fordon.

- Oss veterligt finns ingen officiell rekordnotering för energisnåla persontransporter, säger Sigurd Melin, ordförande i föreningen. Så till dess att någon kan visa att dom kört energisnålare så får söndagens notering gälla som världsrekord.

Föreningen räknar emellertid inte med att rekordet ska stå sig alltför länge. Man har planer på att skapa en årligen återkommande tävling mellan olika skolor, och tanken med årets rekordlopp var att få en notering som nya lag kan utmana.

Teamet bakom ECQ bestod av Robert Svensk, Linus Blom, Kalle Persson, Martin Grudén, Joakim de Jorge, Martin Örnerfors, William Ellert och Simon Jonsson från Bromangymnasiets Teknikprogram, i samarbete med Hudiksvalls Industritekniska Program (HIT). Handledare har varit Hans Sellén.

För mätningen av energiförbrukningen stod batteriteknikföretaget Aventek.

För ytterligare info kontakta Sigurd Melin (0650-30140), Robert Svensk (070-6343977) eller Hans Sellén (070-3970321).
Foto: Dellenbanans Vänner

Senaste nyheter