Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Världens nordligaste passivhus ska värmas med fjärrvärme

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme-passivhus250x149.jpg

I Kiruna där vintrarna är långa och kalla är det extra fördelaktigt med välisolerade hus. Här samarbetar Kiruna kommun, NCC, Tekniska Verken i Kiruna AB och Luleå tekniska universitet för att bygga och utrusta världens nordligaste passivhus. Huset ska värmas med fjärrvärme för att minimera nyttjandet av el och dessutom kommer det producera egen energi med solceller som gör det delvis självförsörjande av hushållsel. Den pågående stadsomvandlingen i Kiruna ger utmärka möjligheter att bygga en ny klimatsmart stad. Med modern energi- och byggteknik har NCC konstruerat passivhuset som ska stå klart i september 2014. Det kommer att ha extraisolerade väggar, golv och fönster och klara sig på minimal värmetillförsel. Mycket av uppvärmningen klaras enbart med kroppsvärme, värme från elektriska apparater och belysning samt solinstrålning. Detta kombineras sedan med fjärrvärme från Tekniska Verken i Kiruna. Värme som kommer från återvunnet avfall från industrin. - Fjärrvärme nyttjas för att minimera att el-energi används för uppvärmning. Det kommer dessutom att finnas energieffektiva vitvaror som tvätt- och diskmaskin, torktumlare och torkskåp som värms med fjärrvärme, säger Mats Nilsson, chef på teknikavdelningen på Tekniska Verken i Kiruna AB. Det sjunde huset som bygget döpts till, ska även fungera som forskningslaboratorium. Forskare från Luleå tekniska universitet ansvarar för att utrustning installeras som gör det möjligt att studera de tekniska lösningarnas ”ekologiska avtryck” och villkor för att bygga effektivt och energisnålt i extremt kalla miljöer. Att bygga hus med en låg energiförbrukning innebär en högre initial produktionskostnad på grund av extraisolerade material och system för energiåtervinning. Men eftersom driftskostnaden är så mycket lägre än för ett genomsnittligt hus blir boendet inte dyrare i längden. - Kiruna är en spännande plats att bygga på och NCC vill vara en del i förverkligandet av stadsomvandlingen. Det är framtidens byggkonstruktioner vi använder som kommer visa att passivhus har minst lika bra komfort, funktion och höga krav på design som andra nyproducerade hus, säger Peter Johansson, affärschef på NCC i Norrbotten.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Världens nordligaste passivhus ska värmas med fjärrvärme

2014-02-20
I Kiruna där vintrarna är långa och kalla är det extra fördelaktigt med välisolerade hus. Här samarbetar Kiruna kommun, NCC, Tekniska Verken i Kiruna AB och Luleå tekniska universitet för att bygga och utrusta världens nordligaste passivhus. Huset ska värmas med fjärrvärme för att minimera nyttjandet av el och dessutom kommer det producera egen energi med solceller som gör det delvis självförsörjande av hushållsel.

Den pågående stadsomvandlingen i Kiruna ger utmärka möjligheter att bygga en ny klimatsmart stad. Med modern energi- och byggteknik har NCC konstruerat passivhuset som ska stå klart i september 2014. Det kommer att ha extraisolerade väggar, golv och fönster och klara sig på minimal värmetillförsel. Mycket av uppvärmningen klaras enbart med kroppsvärme, värme från elektriska apparater och belysning samt solinstrålning. Detta kombineras sedan med fjärrvärme från Tekniska Verken i Kiruna. Värme som kommer från återvunnet avfall från industrin.

- Fjärrvärme nyttjas för att minimera att el-energi används för uppvärmning. Det kommer dessutom att finnas energieffektiva vitvaror som tvätt- och diskmaskin, torktumlare och torkskåp som värms med fjärrvärme, säger Mats Nilsson, chef på teknikavdelningen på Tekniska Verken i Kiruna AB.

Det sjunde huset som bygget döpts till, ska även fungera som forskningslaboratorium. Forskare från Luleå tekniska universitet ansvarar för att utrustning installeras som gör det möjligt att studera de tekniska lösningarnas ”ekologiska avtryck” och villkor för att bygga effektivt och energisnålt i extremt kalla miljöer.

Att bygga hus med en låg energiförbrukning innebär en högre initial produktionskostnad på grund av extraisolerade material och system för energiåtervinning. Men eftersom driftskostnaden är så mycket lägre än för ett genomsnittligt hus blir boendet inte dyrare i längden.

- Kiruna är en spännande plats att bygga på och NCC vill vara en del i förverkligandet av stadsomvandlingen. Det är framtidens byggkonstruktioner vi använder som kommer visa att passivhus har minst lika bra komfort, funktion och höga krav på design som andra nyproducerade hus, säger Peter Johansson, affärschef på NCC i Norrbotten.

Senaste nyheter