Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Världens första klimatneutrala vin

https://www.klimatsmart.se/images/news/eightyacreschardonnay250x249pa.jpg

Den 1 september lanserar Enjoy Wine & Spirits ett av världens första klimatneutrala viner i Systembolagets ordinarie sortiment, Eighty Acres Chardonnay. Produktionen av Eighty Acres sker med minimal inverkan på den globala uppvärmningen, ett resultat av hårt miljöarbete och klimatkompensation. Bakom vinet står producenten Taylors Wakefield i Clare Valley, South Australia. – Wakefield har förbundit sig att spela en betydande roll i miljörevolutionen. Det är vårt ansvar att agera nu, säger Clinton Taylor, Wakefield Wines Environmental Ambassador. Vinserien Eighty Acres är certifierad helt enligt ISO 14044 och produktionskedjan sker enligt klimatneutrala metoder. Det innebär minimal miljöpåverkan i alla led av produktionsprocessen; från det att vinstockarna planteras, druvorna skördas och vidare till produktion, skeppning, konsumtion och glasåtervinning. Taylors Wakefield gör stora investeringar för att ständigt förbättra kvalitet och miljö. Man har bland annat investerat i ett avancerat datorsystem, Eco Mapping™, vilket gör det möjligt att ta fram exakta och mätbara resultat gällande vattenkonsumtion, spill, jordföroreningar och miljörisker. Ett stort fokus ligger på livscykelanalys, vattenåtervinning, kompostering och organisk besprutning. Wakefield Taylors grundades i slutet av 1960-talet i South Australia, när familjen Taylor köpte land i Clare Valley och började plantera vinstockar. Redan då grundlades vinmakar-filosofin ”The wine is everything” som sedan dess har varit det viktigaste ledordet i alla delar av produktionskedjan. Trots stora produktionsvolymer och internationellt erkännande är Taylors Wakefield fortfarande ett familjeföretag som var först i världen med att lansera klimatneutrala viner, serien Eighty Acres. Från och med den 1 september finns alltså Eighty Acres Chardonnay Viogner 2010 Systembolagets ordinarie sortiment. Druvorna är noga utvalda från Taylor's Wakefield vingårdar i Clare Valley och Adelaide Hills och skördas nattetid för att bevara samtliga aromer. Därefter pressas de försiktigt och får jäsa i ståltankar. Vinet genomgår minimal filtrering innan buteljering. För mer information, kontakta: Erik Hjort, Enjoy Wine & Spirits AB, 08-556 947 00, erik.hjort@enjoywine.se. -------------------------------------------------------------------------------- Alkohol är beroendeframkallande och kan skada din hälsa. --------------------------------------------------------------------------------

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Världens första klimatneutrala vin

2011-08-24
Den 1 september lanserar Enjoy Wine & Spirits ett av världens första klimatneutrala viner i Systembolagets ordinarie sortiment, Eighty Acres Chardonnay. Produktionen av Eighty Acres sker med minimal inverkan på den globala uppvärmningen, ett resultat av hårt miljöarbete och klimatkompensation. Bakom vinet står producenten Taylors Wakefield i Clare Valley, South Australia.

– Wakefield har förbundit sig att spela en betydande roll i miljörevolutionen. Det är vårt ansvar att agera nu, säger Clinton Taylor, Wakefield Wines Environmental Ambassador.

Vinserien Eighty Acres är certifierad helt enligt ISO 14044 och produktionskedjan sker enligt klimatneutrala metoder. Det innebär minimal miljöpåverkan i alla led av produktionsprocessen; från det att vinstockarna planteras, druvorna skördas och vidare till produktion, skeppning, konsumtion och glasåtervinning. Taylors Wakefield gör stora investeringar för att ständigt förbättra kvalitet och miljö. Man har bland annat investerat i ett avancerat datorsystem, Eco Mapping™, vilket gör det möjligt att ta fram exakta och mätbara resultat gällande vattenkonsumtion, spill, jordföroreningar och miljörisker. Ett stort fokus ligger på livscykelanalys, vattenåtervinning, kompostering och organisk besprutning.

Wakefield Taylors grundades i slutet av 1960-talet i South Australia, när familjen Taylor köpte land i Clare Valley och började plantera vinstockar. Redan då grundlades vinmakar-filosofin ”The wine is everything” som sedan dess har varit det viktigaste ledordet i alla delar av produktionskedjan. Trots stora produktionsvolymer och internationellt erkännande är Taylors Wakefield fortfarande ett familjeföretag som var först i världen med att lansera klimatneutrala viner, serien Eighty Acres. Från och med den 1 september finns alltså Eighty Acres Chardonnay Viogner 2010 Systembolagets ordinarie sortiment.

Druvorna är noga utvalda från Taylor's Wakefield vingårdar i Clare Valley och Adelaide Hills och skördas nattetid för att bevara samtliga aromer. Därefter pressas de försiktigt och får jäsa i ståltankar. Vinet genomgår minimal filtrering innan buteljering.

För mer information, kontakta:
Erik Hjort, Enjoy Wine & Spirits AB, 08-556 947 00, erik.hjort@enjoywine.se.

--------------------------------------------------------------------------------
Alkohol är beroendeframkallande och kan skada din hälsa.
--------------------------------------------------------------------------------

Mer information om Eighty Acres Chardonnay: www.enjoywine.se/sortiment/Produkt.aspx
Mer information om vinserien Eighty Acres: www.eightyacres.com.au/taylors/

Senaste nyheter