Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Var kommer elen ifrån egentligen?

https://www.klimatsmart.se/images/news/karta200x397.jpeg

Funderar du på det när du tänder lampan över köksbordet på kvällen? Eller startar datorn, eller börjar laga mat på spisen? Nej jag tänkte väl det. Det är vi inte många som gör. Elen finns ju bara där. Tryck på knappen så är den framme. I dag är tillgång på el en rättighet och ingen kan bli utan el (förutom vid strömavbrott och avtalsbrott förstås). Men elen har ett ursprung och självklart vill vi att det ska vara från förnybara energikällor, så därför köper vi på Bixia in så mycket förnybar el vi bara kan. Själv vurmar jag mycket för den närproducerade elen från våra lokala elproducenter runt om i hela Sverige. Den här kartan består av 750 orange punkter – en för varje kraftanläggning som ”gör” el av sol, vind, vatten och biomassa. Det är mäktigt och äntligen, äntligen kan du som kund till Bixia välja från vilka av dessa kraftkällor du vill ha din el! Vi kallar det Bixia Nära just för att det är närproducerad el från småskalig produktion som är spårbar ända ner till produktionskällan. Vi har delat in Sverige i områden och här på vår webbplats kan du klicka dig vidare och se vilka produktionsanläggningar som ingår i just det området du vill ha din el från. Mer ursprungsmärkt än så går knappt att få känner jag. När du väljer Bixia Nära är du dessutom med och stöttar de lokala elproducenter lite extra, eftersom 10 kronor per månad avsätts till vår miljöfond som producenten kan söka pengar från och bygga ut sin kraftanläggning för att producera ännu mer förnybar el. Det är bland annat på detta sätt vi får en hållbar samhällsutveckling – du bryr dig om var din el kommer ifrån, du stöttar dina lokala elproducenter, som ökar andelen förnybar el, och vi slipper koldioxidutsläpp från fossilbaserad el. De som kommer tacka dig för ditt val idag är inte jag eller närproducenten, utan det är dina framtida ättlingar. För de var inte här och kunde göra valet åt dig, men de kan förhoppningsvis få en bra tillvaro i framtiden genom att vi tar klimathotet på allvar här och nu. Vi är många som är oroliga och jag gick med i www.foraldravralet.se för ett tag sen för att visa vad jag vill. Jag vill gärna rädda världen åt mina barnbarn. Mamma Kim PS. Många gånger har jag läst blogginlägg, och liknande, om att vi redan har koldioxidfri el i Sverige, så vi behöver inte bygga ut den förnybara elen alls. Och även påståenden om att vi inte ska minska vår elanvändning, eftersom vi redan nu har överskott på svensk el. Så absurt säger jag. Vad är det för fel på att exportera den förnybara nordiska elen till resten av Europa? Då slipper de starta upp kolkraftverk, som ju inte bara släpper ut koldioxid utan andra onyttiga partiklar också. Utsläpp i atmosfären känner inte till landsgränser, och vi bor alla på samma planet under samma ”lock”, så det är bara att inse att allt vi släpper ut stannar kvar och påverkar vår levnadsmiljö.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Var kommer elen ifrån egentligen?

2013-05-13
Funderar du på det när du tänder lampan över köksbordet på kvällen? Eller startar datorn, eller börjar laga mat på spisen? Nej jag tänkte väl det. Det är vi inte många som gör. Elen finns ju bara där. Tryck på knappen så är den framme. I dag är tillgång på el en rättighet och ingen kan bli utan el (förutom vid strömavbrott och avtalsbrott förstås). Men elen har ett ursprung och självklart vill vi att det ska vara från förnybara energikällor, så därför köper vi på Bixia in så mycket förnybar el vi bara kan. Själv vurmar jag mycket för den närproducerade elen från våra lokala elproducenter runt om i hela Sverige.

Den här kartan består av 750 orange punkter – en för varje kraftanläggning som ”gör” el av sol, vind, vatten och biomassa. Det är mäktigt och äntligen, äntligen kan du som kund till Bixia välja från vilka av dessa kraftkällor du vill ha din el!

Vi kallar det Bixia Nära just för att det är närproducerad el från småskalig produktion som är spårbar ända ner till produktionskällan. Vi har delat in Sverige i områden och här på vår webbplats kan du klicka dig vidare och se vilka produktionsanläggningar som ingår i just det området du vill ha din el från. Mer ursprungsmärkt än så går knappt att få känner jag.

När du väljer Bixia Nära är du dessutom med och stöttar de lokala elproducenter lite extra, eftersom 10 kronor per månad avsätts till vår miljöfond som producenten kan söka pengar från och bygga ut sin kraftanläggning för att producera ännu mer förnybar el.

Det är bland annat på detta sätt vi får en hållbar samhällsutveckling – du bryr dig om var din el kommer ifrån, du stöttar dina lokala elproducenter, som ökar andelen förnybar el, och vi slipper koldioxidutsläpp från fossilbaserad el. De som kommer tacka dig för ditt val idag är inte jag eller närproducenten, utan det är dina framtida ättlingar. För de var inte här och kunde göra valet åt dig, men de kan förhoppningsvis få en bra tillvaro i framtiden genom att vi tar klimathotet på allvar här och nu. Vi är många som är oroliga och jag gick med i www.foraldravralet.se för ett tag sen för att visa vad jag vill. Jag vill gärna rädda världen åt mina barnbarn.

Mamma Kim

PS. Många gånger har jag läst blogginlägg, och liknande, om att vi redan har koldioxidfri el i Sverige, så vi behöver inte bygga ut den förnybara elen alls. Och även påståenden om att vi inte ska minska vår elanvändning, eftersom vi redan nu har överskott på svensk el. Så absurt säger jag. Vad är det för fel på att exportera den förnybara nordiska elen till resten av Europa? Då slipper de starta upp kolkraftverk, som ju inte bara släpper ut koldioxid utan andra onyttiga partiklar också. Utsläpp i atmosfären känner inte till landsgränser, och vi bor alla på samma planet under samma ”lock”, så det är bara att inse att allt vi släpper ut stannar kvar och påverkar vår levnadsmiljö.

Senaste nyheter